Кінець операції ОПЕК +: Саудівська Аравія і союзники розривають домовленості з Росією

Кінець операції ОПЕК +: Саудівська Аравія і союзники розривають домовленості з Росією

Ідилія у відносинах найбільших нафтовидобувних країн світу, включаючи Росію і Саудівську Аравію, які з 2016 року узгоджено контролюють видобуток, не допускаючи надлишку на ринку і нового обвалення цін, схоже, добігає кінця. Через розбіжності з Москвою з приводу реакції на епідемію коронавируса в Китаї, близькосхідні члени ОПЕК розглядають можливість відмовитися від нафтового альянсу з РФ.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в картелі.

Саудівська Аравія і її партнери в особі ОАЕ, Кувейту і Оману пропонували скоротити видобуток нафти ще на 0,5-1 млн барелів на добу, щоб згладити провал китайського попиту, через який ціна Brent впала на 18% в лютому.

Екстрене засідання у Відні 6-9 лютого, яке тривало три дні замість запланованих двох, виявилося безрезультатним. Умовити Росію приєднатися до нових квот не вдалося. Глава Міненерго РФ Олександр Новак пояснив російську позицію тим, що ефект від епідемії ще не ясний, і для його оцінки потрібно більше часу.

З тих пір пройшло два тижні, і певної відповіді від Москви не було. У ці дні Саудівська Аравія, ОАЕ і Кувейт почали закриті переговори про дії без координації з РФ. Саудівці та їх союзники обговорюють можливість скоротити видобуток на 300 тисяч барелів на добу, кажуть джерела WSJ. За словами одного з них, Росія як і раніше відмовляється йти на додаткові заходи.

Хоча ОПЕК обговорює скорочення видобутку, яке в теорії повинно підтримати ціни, ринок нервує: угода ОПЕК + була ключовим фундаментом під стабільністю бареля, а її розвал може «обернутися хаосом», попереджає стратег ING Уоррен Паттерсон.

На новинах про готовність саудитів покінчити з нафтовим альянсом, ціна Brent падає на 2%, до 58,14 долара за барель, WTI дешевшає на 1,3%, до 53,2 долара за барель.

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Сальман вважає ситуацію на нафтовому ринку тліючої пожежею, який необхідно загасити, поки не пізно, говорить джерело WSJ. Останню спробу домовитися, по всій видимості, він зробив 18 лютого, коли провів телефонну розмову з Новаком.

Але відповідь його навряд чи влаштував. «Ситуація дуже швидко змінюється. Ось зараз які у нас ціни? Всі прогнозували, що все буде падати, а ціни геть, бачите, - вже 59. Вони виросли майже на 10% від нижнього », - радів російський міністр 20 лютого. На добувну промисловість припадає 38% виробництва в Росії, нагадує директор аналітичного департаменту «Локо-Інвест» Кирило Тремасов: будь-яке скорочення в секторі вдарить по макропоказниках, що навряд чи прийнятно для чиновників, яким вже в наступному році потрібно відзвітувати про зростання ВВП на 3% і вище.

Related

Події у світі 2972712946211620437

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item