Що вчені дізналися про коронавірус до цього часу

Що вчені дізналися про коронавірус до цього часу
Коронавірус під мікроскопом

Головним методом профілактики зараження Covid-19 залишається ретельне миття рук з милом, тому що вірус легше передається через контакт з поверхнею.

 
В історії з епідемією коронавірусу Covid-19 залишається безліч невідомих, але вчені чи не кожен день роблять нові відкриття. 

Чому коронавірус такий заразний
 
Особа, яка захворіла грипом, у середньому заражає 1,1 особи. Інфікований коронавірусом Covid-19 передає вірус 2,5 особи.
 
Ключова особливість нового коронавірусу - спайковий білок у вигляді шипів на його поверхні. Ці шипи імітують молекули людського білка ACE2, які рецептори на мембрані клітини вважають "своїми" і пропускають в клітку. Як тільки це відбувається, вірус може заразити клітину і почати розмножуватися.
 
Вірус має білкову оболонку, у якій "записана" РНК з генетичною програмою, яка змушує клітину-господаря працювати на виробництво нових копій вірусу. Аналіз генома показав, що білкова поверхня коронавірусу відрізняється від білків родинних вірусів і містить швидше за все фурин - елемент, який активує білок.
 
Це важливо, тому що фурин міститься в багатьох тканинах людини, включаючи легені, печінку і тонкий кишечник, що означає, що вірус здатний вражати кілька органів. SARS та інші коронавіруси активувати фурин не здатні.
 
14 березня на порталі препринтів bioRxiv було опубліковано дослідження, яке виявило ще одну мішень для коронавірусу Covid-19 на поверхні клітин людини. Це білок CD147, яким користується не тільки попередній коронавірус, збудник атипової пневмонії, але і малярійний плазмодій.
 
Ще однією причиною, через яку новий коронавірус так швидко переріс в пандемію, є велика кількість хворих зі слабкою симптоматикою, яких довгий час не виявляли. Результати цього дослідження американський вчених були опубліковані в журналі Science.
 
Вони побудували математичну модель, яка показала, що 86 відсотків випадків захворювання до початку карантину в Ухані були виявлені. У 79 випадках зараження джерелами могли бути носії вірусу, у яких хвороба ніяк не проявляється.
 
Як коронавірус лікується
 
Специфічних антивірусних ліків від інфекції, викликаної вірусом SARS-CoV-2, поки не існує. Медики борються не з причиною хвороби, а із симптомами та ускладненнями, зокрема з пневмонією, а боротьбу з вірусом залишають власному імунітету пацієнта.
 
Специфічні ліки на цей момент існують тільки проти трьох вірусів: ВІЛ, грипу А і гепатиту C. Їх розробка стала можлива завдяки об'ємному фінансуванню.
 
Для таких досліджень потрібно вивчити величезну кількість молекул, здатних "зачепити" вірус - зв'язатися з його компонентами і заблокувати їх розмноження. Коли ж ліки знайдено, їх необхідно протестувати на нешкідливість та ефективність в численних дослідах на тваринах. Весь цей процес може зайняти місяці і навіть роки роботи.
 
Лікування ускладнень китайського коронавірусу виглядає так:
 
1. Антибіотики - проти інфекції, яка приєдналася (пневмонії)
 
2. Гормони - боряться з набряком легенів / запаленням
 
3. Кисень / ШВЛ - корекція дихальної недостатності
 
4. Інгібітори протеаз (препарати проти ВІЛ) - застосовують експериментально для уповільнення ділення вірусу, але ефективність цього методу в боротьбі з коронавірусом не доведена.
 
Нещодавно також стало відомо, що дві групи китайських медиків випробували лікування мезенхімальними стовбуровими клітинами пацієнтів з коронавірусною інфекцією.
 
За повідомленнями лікарів, процедура допомогла знизити рівень запалення навіть у пацієнтів в критичному стані. А ось наскільки стовбурові клітини беруть участь у відновленні пошкодженої тканини, поки не ясно.
 
Коли з'явиться вакцина від Covid-19
 
Однак тепер нейромережі здатні підібрати необхідну речовину за допомогою комп'ютерних алгоритмів, а від людини вимагається лише перевірити отриману формулу на нешкідливість та ефективність.
 
Завдяки біоінформатиці помітно скорочується час пошуку. З цієї причини вже протягом перших місяців епідемії Covid-19 відразу кілька наукових інститутів заявили про можливість якнайшвидшого створення вакцини.
 
Зараз над створенням вакцини від нового вірусу б'ються вчені в Китаї, США, Росії, Франції та Австралії. Роботи ведуться різними інститутами в різних напрямках.
 
На вакцину від грипу зазвичай йде близько двох років, але Covid-19 може мутувати ще швидше.
 
Чотири раніше відомих коронавіруси давно викликають у людей нежить, і весь світ б'ється над пошуком ефективних вакцин, але віруси розмножуються в таких клітинах і по таких механізмах, що стимулювати імунну систему організму за допомогою вакцинації ніяк не вдається.
 
Тому найбільш перспективним вважається використання методів синтетичної біології.
 
Дослідники припускають створити наночастинки з білків і прикріпити до них вірусні молекули в періодичному ряду з розрахунком на те, що імунна система людини сприйме таке розташування, що повторюється, як небезпеку.
 
12 березня дослідники з Нідерландів подали на рецензування у видання Nature результати дослідження, які показали, що антитіло 47D11 до S-білку на поверхні вірусу SARS нейтралізує і Covid-19 в культурах, не даючи йому прикріплятися до клітин і проникнути в них.
 
У теорії воно може не тільки вберегти тих, хто ще не заразився, але і допомогти хворим позбутися вірусу.
 
На цей момент дослідники шукають фармацевтичну компанію, яка буде готова провести клінічні випробування антитіла 47D11.
 
Симптоми і інкубаційний період уханьського вірусу
 
Вчені проаналізували дані про всі випадки захворювання новим коронавірусом і прийшли до висновку, що в середньому інкубаційний період Covid-19 становить п'ять днів, а перші симптоми можуть проявитися протягом 11 днів.
 
Проте останнє дослідження китайських вчених, опубліковане в авторитетному медичному журналі Lancet, показує, що в дихальних шляхах людини коронавірус здатний перебувати 37 днів.
 
Нове американське дослідження, яке проводилося в лабораторії Rocky Mountain Національного інституту охорони здоров'я в Гамільтоні, показало, що Covid-19 в повітрі може зберігатися до трьох годин, а на поверхні - до 72 годин.
 
Коронавірус передається через поверхні легше, ніж безпосередньо від однієї людини іншій, тому саме ретельне миття рук з милом є головним методом профілактики зараження. Також важливо не торкатися обличчя брудними руками.
 
ВООЗ рекомендує використовувати антисептик як альтернативу милу тільки в тих випадках, коли вимити руки не видається можливим.
 
Для нової коронавірусної інфекції характерна наявність клінічних симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції: підвищення температури тіла (> 90%), кашель (80%), задишка (55%), м'язові болі і стомлюваність (44%), відчуття закладеності в грудній клітці (> 20%).
 
До клінічних проявів коронавірусу віднесені: гостра респіраторна вірусна інфекція легкого перебігу, пневмонія без дихальної недостатності, пневмонія з гострою дихальною недостатністю, гострий респіраторний дистрес-синдром, сепсис, септичний (інфекційно-токсичний) шок.
 
Відомо, що у багатьох захворювання протікає безсимптомно, тому відсоток смертності Covid-19, який зараз оцінюється у два-три відсотки, може бути набагато нижчим.
 
Коли закінчиться пандемія коронавірусу
 
За обережними прогнозами, до літа все повинно закінчитися. По-перше, більшість респіраторних вірусів циркулюють саме в зимовий, холодний, час року.
 
По-друге, у країнах Південної півкулі, де зараз літо, випадки захворювання поодинокі. Ще один аргумент на підтвердження - SARS, близький родич нинішньої Covid-19, зник якраз до липня.
 
Більше відповідей на питання про коронавірус в матеріалі Як розпізнати симптоми Covid-19.

Related

Технології 6744794435161287429

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item