"Газпром" програв $ 1,5 млрд Польщі в Стокгольмському арбітражі

"Газпром" програв $ 1,5 млрд Польщі в Стокгольмському арбітражі
Польський енергетичний концерн PGNiG повідомив в понеділок, що отримав рішення Стокгольмського арбітражного суду, що розглядав його суперечка з «Газпромом» про ціну на газ.

«Відповідно до остаточного рішення, арбітражний суд змінив формулу ціни на купівлю газу, що поставляється« Газпромом »Ямальським контрактом, в тому числі через його значну і прямий зв'язок з ринковими котируваннями природного газу на європейському енергетичному ринку. 

Застосування зміненої формули ціноутворення для PGNiG означатиме значне поліпшення умов комерційної діяльності через більшої узгодженості між індексацією цін, що впливає на вартість імпорту газу, і політикою реалізації газу за ринковими цінами », - йдеться в поширеній заяві PGNiG.

«Відповідно до положень Ямальського контракту і остаточного рішення, нова ціна контракту, встановлена ​​арбітражним судом, стосується поставок газу з 1 листопада 2014 року, тобто з дати, коли PGNiG подала заявку на перегляд контрактної ціни», - інформували в компанії.

За твердженням PGNiG, через зниження вартості «Газпром» повинен повернути різницю в ціні в розмірі «близько 1,5 млрд доларів за період з 1 листопада 2014 року по 29 лютого 2020 року». У польській компанії підкреслили, що ціна поставок газу за зазначеним контрактом може змінитися в результаті запитаного «Газпромом» у 2017 році перегляду.

Польща споживає понад 15 млрд кубометрів газу в рік. Третина цього обсягу вона видобуває самостійно на своїй території, а решта імпортує. Головний постачальник газу до Польщі - «Газпром», на підставі довгострокового контракту з яким країна може щорічно купувати 10,2 млрд кубометрів газу.

У 2012 році сторони домовилися про зниження цін на газ на 10%. У 2015 році PGNiG подала на «Газпром» в арбітражний суд в Стокгольмі, так як, на думку Варшави, вартість газу в чинній угоді завищена і не відповідає ситуації на європейському енергетичному ринку. 

Ямальський контракт закінчується в 2022 році. Влада Польщі заявили, що не мають наміру його продовжувати і будуть забезпечувати свої потреби в газі за рахунок поставок СПГ, а також потужностей створюваного газопроводу Baltic Pipe ( "Балтік пайп"), який повинен з'єднати республіку з норвезьким шельфом через Данію.

Related

Економіка 7784617384309642440

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item