Друга хвиля. Японія на межі "вибуху" епідемії

Друга хвиля. Японія на межі "вибуху" епідемії
Японія до останнього тягнула з карантином

Японська влада відмовилася від жорсткого карантину і масового тестування. Тепер Токіо оголосило режим НС.

 
У зв'язку з пандемією коронавірусу уряд Японії з 7 квітня вводить режим надзвичайної ситуації в семи префектурах. Таке рішення було прийнято вперше в післявоєнній історії Японії. Причиною для цього стала рекордна кількість хворих у Токіо за добу - понад 500 осіб. 

Японія в очікуванні колапсу медицини

 
Японія розташована в регіоні первинного поширення коронавірусу, але до останнього не закривала кордон з Китаєм, чекаючи візит китайського лідера Сі Цзіньпіна на початку квітня і не вводила карантин, сподіваючись на проведення Олімпіади-2020 у встановлений термін.
 
В Японії було всього кілька десятків підтверджених випадків зараження коронавірусом, коли молода медсестра з хворим горлом сіла на автобус до міста Осака, де пішла в нічний клуб на виступ популярного гурту з нагоди Дня святого Валентина.
 
Менш ніж через два тижні у неї знайшли коронавірус, і влада негайно попередила про це всіх, хто в той вечір знаходився в тому ж клубі. Незабаром коронавірус був виявлений в інших подібних клубних закладах міста.
 
Їх відвідувачі і особи, з якими вони контактували, пройшли обстеження і здали аналізи, а чиновники департаменту охорони здоров'я попросили їх усіх залишатися вдома. Всього з числа відвідувачів клубів 106 виявилися інфікованими.
 
Менш ніж через місяць після цього губернатор префектури Осака оголосив, що спалах інфекції пройшла. Влада запевнила, що вжили необхідних заходів для запобігання епідемії.
 
Тоді Японія здивувала епідеміологів всього світу тим, що їй вдалося уникнути таких трагічних ситуацій, як в Італії чи Нью-Йорку, не вдаючись до жорсткого карантину, який зараз руйнує економіки по всьому світу, і масового тестування, відзначає New York Times.
 
Проте 26 березня міністр охорони здоров'я Кацунобу Като повідомив про насування на Японію другої хвилі жорстокої епідемії.
 
Японські школи закриті вже місяць, а всі великі заходи скасовані, але в цілому життя японців не змінилося: вони збираються в парках милуватися сакурою, ходять по бутіках і ресторанах.
 
Поки в інших частинах світу відзначається швидкий розвиток пандемії, госпіталі переповнені, і багато людей вмирає, в Японії з її населенням у 127 мільйонів осіб підтверджено близько чотирьох тисяч випадків зараження коронавірусом, причому одна тисяча випадків була зареєстрована тільки з 4 квітня.
 
За весь час епідемії в Японії від COVID-19 померли 92 людини або близько двох відсотків всіх виявлених у країні заражених. Це один із найнижчих у світі рівнів смертності, незважаючи на велику кількість літніх жителів.
 
Японія зробила тільки близько 30 тисяч тестів. При тому, що вона здатна робити 7,5 тисячі тестів кожного дня, робить тільки близько тисячі. Тобто, реальні масштаби епідемії в Японії невідомі.
 
Директор департаменту управління кризами в Японському державному інституті громадського здоров'я Томо Сайто пояснює, що тести проводять тільки тим, у кого в протягом декількох днів спостерігається серйозні симптоми коронавірусу, щоб госпіталізувати тільки "важких" пацієнтів і не виснажувати медичні ресурси.
 
Крім того, фахівці відзначають особливості японської комунікаційної культури. Тут прийняті поклони замість рукостискань, а публічні обійми не практикуються навіть між закоханими парами.
 
Ще однією особливістю японців, яка могла стати причиною плавного розвитку епідемії, - це гігієна як образ норми. Наприклад, громадські туалети, які славилися на весь світ своєю технологічністю, просунулися ще далі: інфрачервоний датчик зреагує на руку, якщо відвідувач захоче підняти сидіння або кришку для сміття.
 
Серед інших особливостей можна назвати звичку японців часто носити маски на обличчі, наприклад, через алергію на квітучі рослини, яка в Японії поширена, або через несвіжий вигляд вранці.
 
Крім того, близько 90 відсотків усіх дві в публічних місцях - розсувні. Це архітектурна особливість в Японії збереглася з давніх віків.
 
У той же час, у японців є культурні особливості, які, навпаки, можуть стати причиною поширення інфекції. Це гулянки з колегами після роботи та інші колективні застілля, де прийнято їсти з одного блюда і навіть пити з однієї склянки.
 
При цьому відправити співробітників на віддалену роботу дозволили собі тільки гіганти рівня торгово-виробничих корпорацій, решта працюють у звичайному режимі. Тільки 5,6 відсотка опитаних стали працювати з дому.
 
Тепер же в Токіо і Осака стрімко зростає число заражених, у яких неможливо визначити джерело зараження. Як зазначає місцеве видання Майніті сімбун в редакційній статті, "Японія знаходиться на межі "вибуху епідемії".
 
Режим надзвичайної ситуації в Японії буде мати свою специфіку. З одного боку, оголошення режиму НС дозволить владі на місцях вимагати від громадян не виходити на вулицю, відмовлятися від масових заходів, дотримуватися вимог гігієни.
 
З іншого боку, ніяких QR-кодів для виходу на вулицю, штрафів та інших каральних заходів за невиконання цих приписів не передбачено: розрахунок зроблений на традиційну дисциплінованість японців.
 
У понеділок прем'єр Японії Сіндзо Абе завірив, що "на відміну від зарубіжних країн, закриття міст не буде". При цьому про загальнонаціональний локаут мова не йде - режим НС торкнеться столичний регіон Токіо і шість префектур.
 
Якщо нічого не зробити, велика ймовірність колапсу медичної системи, при якому лікарні не зможуть брати важкохворих, говориться в статті. Видання відзначає, що реакція держави і місцевих адміністрацій була запізнілою.
 
Напередодні токійські готелі почали приймати пацієнтів, у яких захворювання на коронавірусну інфекцію протікає в легкій формі.
 
На думку фахівців, щоб запобігти вибуху епідемії, контакти необхідно скоротити на 80 відсотків. При цьому преса закликає не відмовлятися від заняття спортом на свіжому повітрі і прогулянок у безлюдних місцях, щоб уникнути почуття безнадії.
 
Крім питань боротьби з пандемією ще однією гострою темою стають наслідки майбутнього введення режиму НС для третьої економіки світу і другої економіки Азії.
 
Після повідомлень про підготовку нових карантинних заходів курс ієни відносно світових валют пішов на спад.
 
Усвідомлюючи тяжкість наслідків епідемії, прем'єр анонсував безпрецедентний за своїми масштабами пакет антикризових економічних заходів на трильйон доларів. Це еквівалентно близько 20 відсотка ВВП Японії.
 
Кошти, зокрема, підуть на підтримку бізнесу і грошові виплати тим, чиї доходи різко скоротилися через обмежувальних заходів у зв'язку з пандемією.

Related

Події у світі 7736303242535182096

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item