Мікрозелень — модний тренд чи дійсно корисний продукт

Така зелень володіє безліччю корисних властивостей.
Мікрозелень — модний тренд чи дійсно корисний продукт
Мікрозелень, або (на іноземний манер) мікрогрін — це всього лише молоді проростки звичайних рослин, які тільки-тільки що випустили один або два листочки. Але за останні роки гурмани звели мікрозелень в статус суперфуда, тобто продукту, що володіє надзвичайно корисними якостями.
Це, звичайно, пішло на користь мікрозелені і тим, хто її вирощує/продає: попит, а отже, і ціни на неї, істотно зросли.
Мікрозелень і проростки: в чому різниця?
Зараз мікрогрін є одним із найбільш розкручених продуктів. Ресторатори та фуд-блогери перетворили «недозелень» в мегапопулярний продукт.
На цей час мікрозелень навіть випереджає в конкурентній боротьбі інший, також популярний вид живої їжі: проростки, вони ж пророщені зерна. Останні являють собою перші випущені з насіння корінці. У мікрозелень проростки перетворюються приблизно через тиждень, коли рослина досягне висоти 5-15 см і у неї з'являться перші справжні листочки.
По суті, і популярний нині мікрогрін, і менш затребуване зараз насіння, яке ледь проклюнулося, спрауд (проростки) — це одна і та ж рослина, яка не досягла зрілості, що знаходиться на різних стадіях. І в тому, і в іншому разі в рослині безліч корисних речовин.
Тому для тих, хто сперечається, що корисніше — проростки чи мікрозелень, є одна проста відповідь: «Їжте і те, і інше». Обидва види живої їжі (живою вона називається, оскільки рослина ще росте) володіють унікальним складом, безліччю корисних властивостей і приносять велику користь для здоров'я.
Яка буває мікрозелень?
На сьогодні мікрозелень являє собою великий вибір з «недорослої» звичайної зелені, як кропу, петрушки, цибулі, кінзи, салату, руколи і т. д. Крім того, користуються популярністю паростки таких овочів, як редис, буряк, червона капуста (в якій, до речі, рекордна концентрація вітаміну С). Така мікрозелень в основному містить навіть більше корисних речовин, мінералів, антиоксидантів, вітамінів С, Е і т. д., ніж «дорослі» овочі та зелень.
Також в якості мікрозелені можуть виступати молоді паростки деяких злакових культур, смачні і корисні для здоров'я на цій фазі росту будуть соняшник, горох, сочевиця.
А ось насіння рослин родини пасльонових у жодному разі не можна використовувати для вирощування мікрогріна. Проростки, молоді паростки і бадилля картоплі, томатів, баклажанів та інших представників сімейства пасльонових містить природні отрути (алкалоїди), тому їх не можна вживати в їжу.
Як і з чим вживати мікрозелень?
Мікрозелень в кулінарії знайшла безліч цікавих і смачних застосувань. Єдине правило, яке слід враховувати, проявляючи фантазію і вигадуючи нові кулінарні рецепти з використанням мікрозелені: «Чим свіже, тим краще». Свіжозрізаний мікрогрін містить в собі максимум смаку і користі, тому цей продукт якомога швидше слід вжити.
Всіляка термічна обробка мікрозелені безглузда: у відварних і смажених проростках не залишиться ні краплі смаку, ні грама корисних речовин. Консервування, заморожування, маринування цього продукту також призведе до розпаду практично всіх вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які містяться в ньому.
  • Тому кращий варіант — їсти мікрозелень у свіжому вигляді як доповнення до основної страви або як його прикраса.
Непогано молоді паростки зелені і овочів доповнять салати, сендвічі, сирну масу, різні соуси. Мікрозелень можна додавати в готові мюслі і супи (і тут же з'їсти, пам'ятаючи, що їй шкідлива висока температура). Також молоді паростки рослин разом зі звичайними овочами і фруктами відмінно підійдуть для смузі і соків, як фруктово-ягідних так і овочевих.

Related

Смачно 5878446654118534584

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item