Полуниця – користь літньої ягоди та найкращі рецепти
https://povnatorba.blogspot.com/2020/06/blog-post_915.html
Ця ягода має чимало корисних властивостей, а ще з неї виходять десерти
Полуниця – ягода, яку люблять якщо не всі, то велика більша частина людства! Вона яскрава, з неймовірним ароматом, соковита та дуже смачна. Крім надзвичайного смаку, полуниця ще й корисна для організму й використовується з лікувальною та косметичною метою. Водночас має ця ягода й певні недоліки.
Чим корисна полуниця
Полуниця містить чимало корисних речовин: залізо, магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, кремній, цинк і мідь. Вона є джерелом цілого комплексу вітамінів: А, В, С та ін. Також ця ягода багата на антиоксиданти, що роблять шкіру людини пружною й еластичною. А наявна в ній фолієва кислота є незамінною для нормальної роботи репродуктивної системи.
Ця соковита ягода покращує зір, зміцнює пам’ять, позитивно впливає на метаболізм, знижує рівень холестерину в організмі, допомагає при подагрі, стимулює імунну систему, а також має протизапальну властивість. Крім того, полуниця допомагає боротися з целюлітом у жінок.
Кому не варто їсти полуницю
Людям, які мають проблеми з кишковим трактом та схильним до алергії, не слід їсти полуницю, оскільки вона містить органічні кислоти.
Не варто годувати полуницею дітей, які не досягли однорічного віку. Обмежень у споживанні слід дотримуватися дітям, віком від одного року, – їм рекомендовано давати не більш ніж п’ять ягід на день.
Полуниця є досить сильним алергеном, тому вводити її в меню варто поступово. А полуничні маски для обличчя спершу слід тестувати на невеликій ділянці шкіри.
Застосування полуниці в кулінарії: рецепти
У літній сезон, крім того, щоб ласувати цими запашними ягодами, можна ще й також приготувати безліч смачних десертів, салатів та напоїв.
- Салат з полуницею, моцарелою і руколою
- Полуниця свіжа – 300 г
- Рукола – 100 г
- Сир Моцарелла – 250 г
- Сіль – за смаком
- Бальзамічний крем – за смаком
- Оливкова олія – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Полуницю помити, обсушити паперовим рушником і розрізати навпіл. Сир нарізати кубиками. На дно салатник викласти руколу. Зверху викласти моцарелу і полуницю. Салат посолити й поперчити за смаком. Скропити оливковою олією та бальзамічним кремом.
Салат з полуницею, моцарелою та руколою подавати охолодженим.
Сирний пиріг з полуничним мусом
Для тіста
Масло вершкове – 150 г
Яйце – 2 шт.
Цукор – 100 г
Розпушувач – 1 ч.л.
Борошно пшеничне – 350 г
Сіль – щіпка
Для сирної начинки
Сир м’який – 500 г
Цукор – 100 г
Ванільний цукор – 10 г
Сметана – 3 ст.л.
Яйця – 2 шт.
Крохмаль – 2-3 ст.л.
Для полуничного мусу
Полуниця – 400 г
Цукор – 120 г
Крохмаль – 2 ст.л.
Готуємо тісто.
М’яке вершкове масло помістити в миску й додати цукор і сіль, збити вінчиком. Далі додати яйця та продовжити збивання.
Просіяти частинами борошно разом із розпушувачем. Замісити м’яке тісто. Поки буде готуватися начинка, тісто потрібно покласти в целофановий пакет і прибрати в холодильник.
У чашу блендера викласти м’який сир, цукор звичайний і ванільний, крохмаль та сметану. Збити всю масу до однорідності. Додати в чашу яйця та збити ще раз.
Для полуничного мусу полуницю вимити, відірвати хвостики і скласти в каструльку, додати цукор. За допомогою блендера полуницю перетворити на пюре. Додати в полуничне пюре крохмаль і ретельно розмішати, щоб не було грудочок. Масу поставити на вогонь і варити до загустіння. Маса повинна залишитися такою, щоб литися.
З холодильника дістати тісто, розкачати за розміром форми, зробити бортики висотою 4 см. Вилити на тісто сирну начинку. Потім зверху акуратно вилити полуничний мус.
Духовку розігріти до 180 градусів і пекти пиріг 50-55 хвилин. Пиріг потрібно повністю остудити у формі, потім прибрати в холодильник на кілька годин або на ніч.
Розрізати його на порції гострим ножем і подати до столу.
Полуничний лимонад з м’ятою
- Полуниця – 300 г
- Лимон – 1 шт.
- М’ята свіжа – 50 г
- Цукор – 80 г (за смаком)
- Вода – 1,2 л
Подрібнити частину ягід полуниці (100 грамів) за допомогою комбайна або блендера до стану пюре, потім викласти масу в глибокий сотейник. Додати шматочки решти полуниці.
Подрібнити 0,5 лимона тонкими пластинками, додати в загальну масу. Додати гілочки м’яти, попередньо зв’язавши їх у пучок. Влити склянку окропу. Накрити сотейник кришкою, залишити на 40-60 хвилин.
Витягнути гілочки м’яти з полуничної маси, додати сік половини лимона і цукор. Долити рекомендовану кількість очищеної прохолодної води та процідити заготовку. Розлити полуничний напій по скляних ємностей. Охолоджувати 2-3 години. Подавати освіжаючий полуничний лимонад з м’ятою можна в будь-який час.