У Зеленського озвучили аргументи за закон про мову

У Зеленського озвучили аргументи за закон про мову
Мовний закон стосується тільки української

Закон визначає лише статус української мови, а статус російської чи інших мов нацменшин у ньому не прописаний.

Закон про мову стосується тільки української мови і не регламентує статус російської чи інших мов нацменшин. Про це заявив представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський у вівторок, 7 липня.
На відкритому слуханні справи про конституційність положень мовного закону, представник президента наголосив на незмінності позиції Зеленського щодо української мови як єдиної державної.
За словами Веніславського, подання, подане в КС, в деякій мірі штучно прив'язане до мовного питання, оскільки регулює виключно статус української мови як державної.
"Предметом правового регулювання цього закону не є статус інших мов... Верховній Раді слід прийняти окремий закон, який регулюватиме статус російської й інших мов нацменшин", - сказав Веніславський, додавши, що мови нацменшин "є предметом зовсім іншого правового регулювання".
Постпред Верховної Ради в КС Ольга Совгиря наголосила, що при винесенні рішення з питання конституційності положень мовного закону слід враховувати висновок Венеціанської комісії щодо цього закону, в якому йдеться про неприпустимість диференційованого поводження з мовами нацменшин і надання привілею мовам ЄС.
Совгиря вважає, що регулюючи мовне питання, не слід керуватися політичним контекстом, європейськими прагненнями України або конфліктом з РФ.
"Прошу КС звернути увагу на висновок Венеціанської комісії", - сказала постпред Ради в КСУ.
Вона також вказала на порушення процедури прийняття закону як в частині попереднього розгляду на профільному комітеті, так і в частині неособистого голосування в сесійній залі під час прийняття закону. Совгиря додала, що Верховна Рада готова надати суду необхідну документацію.
Нагадаємо, що КСУ розглядає закон про українську мову. Суд розглядає подання групи нардепів про законність прийнятого в минулому році закону.
Також повідомлялося, що івано-франківські депутати мітингують біля Конституційного суду. Представники Івано-Франківської міськради вимагають не змінювати закон про державну мову.

Related

Політика 436646991024626321

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item