Для економіки Росії запущений зворотний відлік: Європа анонсувала повна відмова від нафти і газу

Для економіки Росії запущений зворотний відлік: Європа анонсувала повна відмова від нафти і газу

Нафтодоларова конвеєр, який з радянських часів постачає російську економіку твердою валютою, дозволяючи міняти найпростіше мінеральну сировину на технології і споживчий стиль життя, доживає свої останні роки.

Євросоюз - найбільший споживач російських вуглеводнів - має намір повністю відмовитися від викопних джерел палива, таких, як нафта і газ, заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

«Мета ЄС - в тому, що до 2050 року стати кліматично нейтральним», - сказала Сімсон на брифінгу в середу, відповідаючи на питання про долю трубопроводу «Північний потік - 2».

«Це означає, що на той час ми виведемо з ужитку викопні енергоносії», - пояснила вона, додавши, що всі постачальники Євросоюзу повинні «мати це на увазі» (цитати з «Інтерфаксу»).

Європейські країни, за словами Сімсон, мають намір відмовитися не тільки від нафти, але і від метану (природного газу), на заміну якому повинні прийти «декарбонізірованние гази», перш за все водень.

Єврокомісія в середу схвалила дві стратегії, спрямовані на досягнення «кліматичної нейтральності». Перша вимагає створення єдиного енергоринку і диверсифікацію постачальників, друга - масове виробництво чистого водню в енергетичних цілях.
Для Росії політика ЄС означає злам існуючої з 1970-х рр моделі економіки, в якій вуглеводні вивозяться за Захід, а на виручену валюту купується все те, що країна не в змозі зробити самостійно.

За підсумками минулого року з 419 млрд доларів експортних доходів Росії 60% забезпечили три товара: сира нафта (121,4 млрд доларів), нафтопродукти (66,9 млрд доларів) і природний газ (19 млрд доларів). Половина цих надходжень прийшла з Європи, де частка російської нафти в споживанні досягає 30%, а газу - 40%.
Експортні доходи, - це «нитка», що зв'язує Росію з споживанням з розвиненого світу: імпортні товари - від одягу і техніки, до фруктів і миючих засобів, а також технології та обладнання для промисловості, сировину для сільського господарства - закуповуються на ці гроші.

Російська економіка влаштована дуже просто, а її місце в глобальних виробничих ланцюжках не змінюється роками: ми продаємо за кордон сировину, «трохи приторговує» металами, лісом і зброєю, а закуповуємо за кордоном складну техніку та товари народного споживання, констатує засновник Movchans Group Андрій Мовчан.
На складну продукцію в експорті - машини та обладнання - довелося всього 6,3%, причому її продажі скоротилися як у вазі (на 4,1%), так і в доларах (на 5%) (дані ФМС, .xls)

Численні плани злізти з нафтової голки, включаючи травневі укази про створення 25 мільйонів високотехнологічних робочих місць до 2018 року, раз по раз залишаються на папері. Більш того, вага сировинного сектора у ВВП тільки збільшується: якщо у 2002 році він становив 6,66%, то в 2018-му - вже 13,8%. Частка обробного сектора - фабрик і заводів, не пов'язаних з вуглеводневої трубою, - за 16 років опустилася з 17,17% до 14,3% (Росстат, .xls).

План «прориву» до світових темпів зростання вимагає збільшити несировинних неенергетичний експорт до 350 млрд доларів до 2024 року. Згідно з планом, вже в минулому році Росія мала продати за кордон що-небудь, крім вуглеводнів, на 240 млрд доларів. Фактично виручити вдалося 190 млрд доларів, а зростання склало всього 5%. У першому кварталі 2020 го він сповільнився до мізерних 1,7%.

Російська економіка «люта», іронізує заввідділом ринків капіталу ІСЕМВ РАН Яків Міркін. На 146 млн чоловік за рік в країні виробляється 744 дитячі коляски, одна спідниця на 26 жінок, одна пара шкарпеток на людину, один електричний чайник на 500 з гаком сімейств і 3-4 долари обчислювальної техніки на душу населення.

Втрату найбільшого ринку збуту енергоносіїв і головного джерела іноземної валюти бачать визнається загрозою на рівні вищого керівництва в країни.

У енергостратегії, яку президент Володимир Путін затвердив в травні минулого року, «збільшення частки поновлюваних джерел енергії в світовому паливно-енергетичному балансі» включено до переліку основних викликів для безпеки країни, так само як «уповільнення зростання світового попиту на енергоресурси і зміна його структури, в тому числі внаслідок заміщення нафтопродуктів іншими видами енергоресурсів, розвитку енергозбереження і підвищення енергетичної ефективності ».

Наслідками реалізації таких ризиків названі «зниження фінансової стійкості», підвищення тарифів на енергію, «зменшення податкових, митних та інших платежів до бюджетів бюджетної системи Російської Федерації», а також «заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян».

Related

Економіка 2405711998426547150

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item