Зеленський в ООН: Анексія Криму і агресія РФ на Донбасі нагадують спробу повернутися до розподілу сфер впливу

Зеленський в ООН: Анексія Криму і агресія РФ на Донбасі нагадують спробу повернутися до розподілу сфер впливу
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента України via Facebook)
Президент України Володимир Зеленський заявив, що анексія Криму та військова агресія Росії на Донбасі нагадують спробу повернутися до розподілу сфер впливу.
Про це він сказав у відеозверненні, яке показали на засіданні високого рівня на ознаменування 75-ї річниці ООН. Воно проходить в Нью-Йорку 21 вересня в режимі відеоконференції.
«75 років тому створення ООН стало символом того, що людство мало засвоїти трагічний урок Другої світової війни. Але окупація Криму та військова агресія Росії на Донбасі доводять, що цей урок не засвоєно», - зазначив глава держави.
Зеленський підкреслив, що війна в Україні - це війна в Європі, і вона є не просто посяганням на суверенітет незалежної держави, а «нагадує спробу повернутися до розподілу сфер впливу в світі».
Президент України нагадав, що 75 років тому, в тяжкі повоєнні часи, держави-засновники ООН відмовилися від протиріч, аби побудувати кращий світ - "світ миру, поваги, верховенства міжнародного права, прав людини і правди":
«Але, на жаль, ми маємо визнати, що світ 21-го століття сповнений конфліктів, агресії, диктатури і порушень прав людини».
Зеленський додав, що сучасний світ так само непростий, як і 75 років тому, а мирне життя і процвітання досі є цінностями, за які люди в різних куточках планети проливають кров.
«За попередні 75 років людство зійшло на найвищі вершини, поринуло в найглибші западини, освоювало космос і навіть за допомогою нових технологій може проводити засідання ООН дистанційно. Отже, чи дійсно ми не в змозі зупинити агресію і війни? Чи дійсно нам потрібні нові криваві уроки, щоб переосмислити наше існування на цій планеті?».
Він закликав використовувати «тривожний сигнал» пандемії коронавірусу, щоб викорінити розбіжності і об'єднати зусилля для досягнення кардинальних змін.
«Запасної планети в нас немає, ми живемо тут і лише один раз», - закінчив Зеленський.
Нагадаємо, Генасамблея включила до порядку денного 75-ї сесії обговорення ситуації на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу.
У лютому-березні 2014 року Росія після падіння в Україні режиму президента Віктора Януковича провела спецоперацію з анексії Криму, інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій області і пішла на пряме військове вторгнення в серпні 2014 і лютому 2015 років.
Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима і озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію у складі кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистських елементів.
Внаслідок російської агресії загинули понад 10 тисяч українців, більше 20 тисяч отримали поранення, 1,8 мільйона українців стали внутрішньо переміщеними особами.
ЄС, США та Японія у відповідь на агресію РФ проти України ввели секторальні і персональні економічні антиросійські санкції.

Related

Події у світі 1382673182697252648

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item