Як приготувати запіканку з баклажанів

Як приготувати запіканку з баклажанів

Томатний соус зробимо самостійно — цей рецепт вам ще не раз стане в пригоді
Баклажани в серпні та вересні особливо популярні. Тому ми не обмежимося лише рецептами ікри з синеньких, а продовжимо тему. Баклажани гарні в будь-якому вигляді – і запечені, і смажені, і мариновані. Цього разу я хочу поділитися рецептом італійської запіканки з баклажанів. Італійці для цієї страви навіть назву придумали смачну – parmigiana di melanzane. Але оскільки готуємо ми з місцевих продуктів, то у нас вийде запіканка. Приготувати її зовсім не складно, а смак точно всім сподобається. А якщо додати до цього рецепту м'ясний фарш, картоплю та соус Бешамель, то отримаємо грецьку мусаку.

Складові:

  • Баклажани – 1 кг
  • Помідори – 700 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Часник – кілька зубчиків
  • Перець чилі – ¼ шт (за смаком)
  • Моцарелла – 200 г
  • Олія – 2-3 ст. л.
  • Базилік – 1 пучок
  • Прованські або італійські трави – 1 ч. л.
  • Сіль, перець

Крок 1. Вибираємо продукти

Як завжди, це найважливіший крок. Намагайтеся вибрати м'ясисті помідори, не «пластмасові». У серпні та вересні це можуть бути практично будь-які фермерські помідори, а от взимку рекомендую використовувати консервовані томати у власному соку. Щодо баклажанів, то я використовував великі та круглі. Але це точно не принципово, ви можете взяти будь-який доступний сорт. І сир моцарелла. Є два типи цього сиру – твердий і розсольний. Останній являє собою кульки, які зберігаються в розсолі. Вони досить м'які та легко плавляться, при цьому сир залишається м'яким і соковитим.

Крок 2. Підготуємо томатний соус

Є, звичайно, можливість використовувати готовий томатний соус, а можна і томатний сік сконцентрувати. Але поки є хороші помідори, давайте приготуємо соус самостійно, тим паче, що рецепт цього соусу в подальшому вам точно стане в пригоді – в ньому можна приготувати мітболи або пасту. Так от, треба з помідорів зняти шкірку – я вже не раз показував, як це легко зробити, заливши окропом помідори. Після цього їх можна порізати великими шматками.
У сотейник або чавунний казанчик налийте трохи олії та на середньому вогні пассеруйте цибулю, часник і зовсім трохи перцю чилі. Форма нарізки тут зовсім не важлива – можна всі інгредієнти нарізати побільше. Після того, як протушкували цибулю до прозорого кольору, можна додати помідори. Тепер вогонь зменшуємо до мінімального і залишаємо, щоб ледве-ледве кипіло години дві-три.
Можна, звичайно, і швидше, на максимальний вогонь – і за півгодини все готово. Але тоді не буде того самого солодкого томатного смаку. В результаті маса повинна увариться вдвічі. Тепер можна присолити і додати дрібку сухих трав (орегано, базилік або суміш – прованські трави або італійські). Я ще додаю, якщо є, кілька гілочок свіжого базиліку.
Томатний соус готовий. Можна використовувати в такому вигляді – зі шматочками овочів. Але я беру звичайне сито і за допомогою ополоника протираю. Соус стає однорідним, більш рівномірним за кольором і за смаком.

Крок 3. Підготуємо баклажани

Тут все просто і по класиці. Нарізаємо баклажани слайсами уздовж, завтовшки близько 5 мм. Солимо морською сіллю та залишаємо на 30 хвилин. Потім сіль треба змити, баклажани – просушити. Підсмажити на сковороді з мінімумом рослинної олії. Підсмажити по черзі, в один шар, і смажити з двох боків. Після викласти на паперовий рушник або на серветку.

Крок 4. Підготуємо всі для італійської запіканки з баклажанів:

- томатний соус;
- обсмажені баклажани;
- моцарелу;
- кілька гілочок базиліку.
Тепер беремо форму для запікання і чергуємо шари: баклажани – томатний соус – моцарелла – листя базиліка. І так кілька разів, завершуємо томатним соусом. Частину моцарели залиште – її необхідно буде приблизно за 10-15 хвилин до кінця запікання викласти зверху і дати розплавитися.

Крок 5. Запікання

Час залежить від духовки, в моїй звичайній запіканка готувалася годину. Температура – 180 градусів. За 15 хвилин до кінця приготування я розклав зверху залишки моцарели – вона розплавилася на червоному соусі, і страва виглядала просто супер по-італійськи!
Текст публікується з дозволу автора

Related

Смачно 3174531809927866378

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item