США і Польща підписали ядерну угоду на $ 18 млрд

США і Польща підписали ядерну угоду на $ 18 млрд
Польща має намір розвивати атомну енергетику

Вашингтон допоможе Варшаві знизити її енергетичну залежність від Росії, пообіцяли в американському Міненерго.

 
США і Польща уклали угоду про співпрацю у сфері розширення, модернізації та розвитку польської ядерної енергетичної програми. Про це сказав американський міністр енергетики Ден Бруйєтт, повідомляє ТАСС в понеділок, 19 жовтня.
 
"Це наступний крок в рамках нашого історичного партнерства з Польщею. Ми віддані роботі з нашими союзниками по всьому світу, щоб допомогти їм з їхньою енергетичною безпекою, енергетичною незалежністю, з розвитком альтернативних джерел енергії, із забезпеченням конкуренції на їхніх енергетичних ринках. А у випадку з Польщею - ми допомагаємо знизити її енергетичну залежність від Росії", - розповів Бруйєтт і додав, що підписав документ "кілька хвилин тому".
 
У рамках домовленостей у Польщі також будуть побудовані шість великих ядерних реакторів.
 
"Це відновить конкурентоспроможність ядерної енергетики США", - зазначив Бруйєтт, уточнивши, що у двосторонній угоді "безліч деталей".
 
Він підкреслив, що, згідно із законодавством Сполучених Штатів, американські технології не можуть бути використані у військових цілях.
 
Відповідно до досягнутих домовленостей, Варшава закупить американські технології на суму $ 18 млрд.
 
"Це 30-річна угода, перша у своєму роді, є міцним зв'язком у сфері енергетики між Сполученими Штатами і Польщею", - відзначили в американському Міненерго.
 
Протягом наступних 18 місяців Вашингтон і Варшава разом працюватимуть над звітом, що містить проект реалізації польської ядерної енергетичної програми, а також механізм її фінансування.
 
Нагадаємо, наприкінці вересня Україна і США підписали контракт щодо ядерного палива. Westinghouse Electric Company поставить паливо для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.
 
Як відомо, Україна скорочує імпорт ядерного палива з Росії. У 2018 році частка російського ядерного палива становила майже 72%, а в 2019-му - знизилася до 57%.

Related

Події у світі 8700195147923025341

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item