США вперше з 1980-х розмістять ядерні ракети в Європі

США вперше з 1980-х розмістять ядерні ракети в Європі

США мають намір розмістити в Європі ракети середньої і меншої дальності, повідомив у вівторок глава Пентагону Марк Еспер. За його словами, цей крок стане відповіддю на дії Росії, яка вже має на озброєнні аналогічні ракети.

«Китай розгорнув велику кількість ракет, набагато більше тисячі ракет середньої і меншої дальності, в Індійсько-Тихоокеанському регіоні. І Росія теж так зробила, і вони зробили це з порушенням ДРСМД (Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності) », - заявив Експер.

«Так що ми віддані тому, щоб розгорнути такі ж сили на обох театрах військових дій», - додав він.

Також планується розвивати систему протиракетної оборони, яка б «діяла щодо такого роду систем, а також інших систем», цитує експери ТАСС.

Американські ракети середньої дальності можуть з'явитися в Європі вперше з кінця 1980х, коли на вильоті холодної війни Рональд Рейган і Михайло Горбачов підписали договір про їх ліквідацію.

Ув'язнений в 1987 році ДРСМД заборонив СРСР і США відчувати, розробляти на озброєння ракети з дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів.

За його умовами Радянський союз знищив 2,5 тисячі ракет, націлених на європейських членів НАТО, США вивезли з європейських баз ракети «Першинг-2», здатні долітати до Москви в лічені хвилини.

У 2018 році США звинуватили Росію в порушенні ДРСМД і вийшли з нього в односторонньому порядку. Претензії американців стосувалися ракети наземного базування 9M729 (SSC-8 в класифікації НАТО), яка, як вважають у Вашингтоні, безпосередньо порушувала договір.

Всього, за американськими даними, у Росії близько 100 таких ракет, зазначає науковий співробітник RAND Corporation Люк Гріффіт.

Москва висунула відповідні звинувачення, заявивши, що пускові установки систем ПРО в Румунії і Польщі можуть використовуватися не тільки для протиракет, а й в ударних цілях.

У вересні 2019 року президент РФ Володимир Путін направив лідерам основних країн Європи і Азії, а також главам міжнародних організацій, в якому закликав ввести мораторій на розміщення в Європі ракет середньої і меншої дальності.

Але Путіну зустрів відмову. У листопаді 2019 го на прес-конференції після переговорів з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом про рішення відхилити ідею Москви оголосив президент Франції Емманюель Макрон.

У червні 2020 го ідею мораторію відкинув спецпредставник Білого дому з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі. Росія «зруйнувала договір», створивши, випробувавши і розмістивши на своїй території заборонену ракету SSC-8 (9М729), тоді як США «на протязі більше 30 років дотримувалися цей договір», заявив Биллингсли «Коммерсанту».

Він додав, що великим арсеналом ракет середньої дальності володіє Китай, і він не пов'язаний жодними обмеженнями.

«Я б не став витрачати час на роздуми про мораторій: кажучи по-простому, мораторій не поширюватиметься», - заявив Биллингсли.

Related

Події у світі 930121430992108281

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item