У Росії анонсували завершення доклінічних випробувань вакцини-йогурту від COVID-19

Дослідники із Санкт-Петербурга (РФ) розробляють вакцину від COVID-19 у вигляді кисломолочного продукту. Доклінічні випробування препарату планують завершити в 2021 році.
Про це 29 січня заявив директор Інституту експериментальної медицини (ІЕМ) Олександр Дмитрієв, передають "Известия". Поки що експериментальна вакцина знаходиться на стадії досліджень.
Дмитрієв сказав, що закладена в створення препарату технологія гранично проста.
"Це кисломолочний продукт, штам пробіотика, з яким ми працюємо років 20 або навіть більше, маємо налагоджені технології, які дозволяють клонувати фрагменти генів патогенних мікроорганізмів і отримувати корисний штам, який у народі називають кефіром або йогуртом, закваскою", – заявив директор ІЕМ.
Вказується, що за допомогою методу генної інженерії фахівці вбудували у ворсинки на поверхні мікробів-пробіотиків S-білок (ключову молекулу, завдяки якій коронавірус проникає в клітини). Стверджується, що таким чином можна вивести бактерію з імуногенним білком вірусу на поверхні.
Дмитрієв підкреслив, що для клінічних випробувань вченим буде потрібне додаткове фінансування.
Як відомо, над препаратом працюють на базі "Центру персоналізованої медицини" в Санкт-Петербурзі.
Як писали ЗМІ:
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна не збирається купувати вакцину від COVID-19 російського виробництва "Супутник V" зокрема й через агресію РФ.
Водночас нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Нестор Шуфрич сказав, що планує вакцинуватися в столиці Угорщини Будапешті "Супутником V".