В Україну прибула перша вакцина від COVID-19: усі деталі

В Україну прибула перша вакцина від COVID-19: усі деталі

Вранці у вівторок, 23 лютого, в Україну з індійського міста Пуне доставили партію вакцини проти коронавірусу від компанії AstraZeneca. Пів мільйона доз препарату з локальною назвою CoviShield стануть першим кроком для старту вакцинації українців.

Літак із цінним багажем вилетів із Мумбая 22 лютого й дістався до Києва із зупинкою в Стамбулі, він приземлився в аеропорту "Бориспіль" приблизно об 11:00. ЗМІ надали перші кадри з відвантаження препарату (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

Перші 500 тисяч доз CoviShield розподілять між регіонами. Цієї кількості вистачить на щеплення проти коронавірусу 250 тисяч українців.

"Вантажний літак із вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield) приземлився в Україні. Першу партію в пів мільйона доз отримано. Зараз терміново розмитнюємо вантаж і вакцина одразу поїде в регіони, аби ми почали робити щеплення згідно з першим етапом вакцинації", – прокоментував подію міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Facebook.

Літак із вакциною CoviShield приземлився в "Борисполі"

Зі свого боку президент Володимир Зеленський у Twitter подякував індійським партнерам за підтримку в доставці вакцини.

"Ми розпочнемо вакцинацію якомога швидше. Нам потрібно боротися з COVID-19 разом", – додав він.

Зауважимо, що 15:00 відбувся організований МОЗ пресбрифінг щодо старту вакцинації проти COVID-19, де спікерами були заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санлікар Віктор Ляшко, а також голова Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко. Стало відомо, що вакцинація препаратом CoviShield в Україні розпочнеться в середу, 24 лютого. Першими щеплення отримають медпрацівники.

Що відомо про вакцину CoviShield

Препарат від Oxford&AstraZeneca виготовляється на місцевому рівні Індійським інститутом сироватки, найбільшим у світі виробником вакцин (понад 50 мільйонів доз на місяць).

Вакцину CoviShield зроблено з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) від шимпанзе. Його було змінено, щоб більше бути схожим на коронавірус, хоча і не може викликати хвороби. Коли препарат вводиться пацієнту, то спонукає імунну систему почати виробляти антитіла і змушує її атакувати будь-яку коронавірусну інфекцію.

Розвантаження вакцини в "Борисполі"

Препарат вводиться внутрішньом'язово двома дозами з інтервалом від 4 до 12 тижнів (28 днів). Його можна безпечно зберігати за температури від +2°C до +8°C, приблизно так само, як і в домашньому холодильнику. Це полегшує його поширення порівняно з деякими іншими вакцинами.

Яка ефективність вакцини CoviShield

Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford&AstraZeneca показали, що, коли людям вводили половину дози, а потім повну, її ефективність досягала 90%.

Ефективність CoviShield становить 70-90%

Неопубліковані дослідження припускають, що більш тривалий проміжок між першою і другою ін’єкціями збільшує загальну ефективність уколу – в підгрупі, що отримала вакцину в такий спосіб, було виявлено, що її ефективність після першого уколу становить 70%.

А ось президент України Володимир Зеленський заявив, що CoviShield є однією з найефективніших вакцин у світі.

Відомо, що 22 лютого МОЗ зареєструвало цей препарат від AstraZeneca для екстреного медичного застосування в Україні. Раніше цю вакцину для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на використання дали Британія, Європейський Союз та Індія.

Як повідомляли ЗМІ:

  • міністр охорони здоров'я України Максим Степанов раніше показував перші кадри з партією вакцини AstraZeneca (CoviShield) із Індії для нашої держави. Він особисто проконтролював відвантаження препарату з заводу-виробника в місті Пуне.

  • Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко заявив, що всі українці отримають безкоштовну вакцину проти COVID-19, але водночас вказав на нюанс у цьому питанні.

Related

Події в Україні 1031578496447277947

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item