В Україні злетіли ціни на продукти харчування
Покупки продуктів дедалі частіше є стресом – цінники міняються мало не щодня. У вересні товари першої необхідності подорожчали на 11% порівняно з аналогічним місяцем минулого року, констатує Державна служба статистики.
Це багато. Наприклад, у вересні 2020 року продукти харчування подорожчали лише на 3,1% порівняно з таким самим місяцем 2019-го. Головні причини постійного подорожчання товарів – зростання цін на світових ринках і підвищення вартості електроенергії.
Детальніше розповідамо далі.
Як подорожчали продукти?Деякі продукти харчування стають менш доступними для споживачів, свідчать дані Державної служби статистики.
Середня вартість яловичини становила в серпні 165 грн за кг, що на 12% більше порівняно з груднем минулого року. Звіту за вересень ще немає, але ціни, як кажуть виробники, ще вищі.
Куряче філе обійдеться в 111 грн, тоді як у грудні було 91,71 грн за кг.
Соняшникова олія обходиться на третину дорожче – 64 грн за 1 л, але і за такою ціною її ще треба знайти.
Варена ковбаса коштує 113 грн, хоча ще в грудні 2020 року за неї просили 103 грн за кг.
Овочі, які входять у "борщовий набір" – картопля, морква, буряк, цибуля дорожчали навіть влітку.
Ще в грудні морква продавалася по 6 грн за кг, а в серпні, коли назрів новий урожай, по 10,3 грн за кг.
На ріпчасту цибулю за цей же період зросла ціна з 5 до 10 грн за кг.
За сало доведеться заплатити вже 82 грн, тоді як у грудні його ціна була 78,9 грн за кг. Але на багатьох ринках і ярмарках знайти хорошого рівня продукт дешевше ніж 100 грн за кг досить складно.
На 60% підскочила ціна на курячі яйця – десяток обходиться вже майже в 40 грн.
Директор із закупівлі великої мережі супермаркетів, який попросив не називати його імені, розповів, що вони практично щодня отримують від постачальників повідомлення про майбутнє зростання цін.
Читайте також "Це стосується абсолютно всіх товарів – від м'яса і овочів і до алкогольних напоїв. У нас на розгляд є два тижні, а потім ми змушені змінювати цінники на прилавках магазинів", – говорить він.
На гарячу лінію також стали надходити скарги від покупців. Мовляв, вчора купували молоко чи сир за однією ціною, а сьогодні вони на 2-3 грн дорожчі. "А що ми можемо зробити? Виробники відмовляються продавати продукцію собі в збиток, тому ми і змушені встановлювати нові ціни", – говорить співрозмовник.
Чому зростають ціни?
Є кілька причин, за якими дорожчають продукти харчування. Попит на них зростає в інших країнах світу, збільшується експорт, ціни ростуть і аграрії продають свою продукцію за такою самою вартістю, як і за кордон, зазначив у коментарі OBOZREVATEL директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин
Нестача продуктів харчування в світі спостерігається в тому числі через пандемію коронавірусу – підприємства зупинялися через спалахи захворюваності в тому чи іншому регіоні, спостерігалися і складнощі з доставкою продукції.
Ще одна причина – зростання тарифів на електроенергію та газ, вартість якого перевищила $1 тис. за куб м. "Витрати на виробництво, переробку і зберігання продукції зростають", – зазначив експерт. Зрозуміло, в цій ситуації підприємствам нічого не залишається, як підвищувати ціни.
На тлі всього цього спостерігається ще й скорочення виробництва, додав ексміністр економіки Володимир Лановий. Наприклад, м'яса птиці, за даними Державної служби статистики, в минулому році було вироблено на 8-10% менше порівняно з попереднім роком. Скорочується поголів'я великої рогатої худоби і курей-несучок, що призводить до падіння виробництва яєць. А дефіцит продукту, як відомо, загрожує підвищенням цін.
Що в підсумку?
В Україні ціни на товари першої необхідності ростуть швидше, ніж доходи громадян. Багато споживачів змушені частково витрачати свої накопичення. Як ідеться в звіті Державної служби статистики, доходи населення в другому кварталі склали 1,07 трлн грн, а витрати – 1,166 трлн грн. Заощадження українців скоротилися на 86,5 млрд грн.
Ціни на продукти харчування та послуги ростимуть і далі, а українці будуть змушені заощаджувати – відмовлятися від дорогих імпортних товарів на користь дешевших, виготовлених у країні.