ВООЗ надала назву новому штаму коронавірусу з ПАР

ВООЗ надала назву новому штаму коронавірусу з ПАР

Варіант B.1.1.529 був виявлений у Південній Африці, Ботсвані, Ізраїлі та у туриста, який прибув до Гонконгу з Південної Африки. Цей штам також виявили у Нідерландах.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) надала новому штаму коронавірусу, який вперше виявили в листопаді в ПАР, назву відповідно до 15-ї літери грецького алфавіту – "Омікрон", про що повідомила прес-служба організації.

Західні ЗМІ нагадують, що, щоб уникнути назви штамів за географічною ознакою у ВООЗ, раніше ввели їх позначення за буквами грецького алфавіту.

"ВООЗ визначила штам B.1.1.529 як "варіант, що викликає занепокоєння", він названий "Омікрон", - йдеться у повідомленні міжнародної організації, опублікованому у п'ятницю.

В організації також повідомили, що вперше про варіант B.1.1.529 було повідомлено у ВООЗ з Південної Африки 24 листопада 2021 р. Епідеміологічна ситуація в Південній Африці характеризувалася трьома чіткими піками у зареєстрованих випадках, останнім з яких був переважно варіант Дельта. Останніми тижнями кількість інфекцій різко зросла, що збіглося з виявленням варіанта B.1.1.529. Першу підтверджену інфекцію B.1.1.529 було виявлено у зразку, взятому 9 листопада 2021 року.

У звіті йдеться про те, що цей штам має "велику кількість мутацій, деякі з яких викликають стурбованість". У ВООЗ зазначили, що нинішні ПЛР тести дозволяють виявляти цей штам коронавірусу.

Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом, порівняно з іншими ЛОС. Число випадків цього варіанта збільшується майже у всіх провінціях Південної Африки. Поточна ПЛР діагностика SARS-CoV-2 продовжує виявляти цей варіант.

Декілька лабораторій показали, що в одному широко використовуваному ПЛР-тесті один з трьох генів-мішеней не виявляється (це називається випаданням S-гена або неспроможністю S-гена), і тому цей тест можна використовувати як маркер для цього варіанту в очікуванні підтвердження секвенування. Використовуючи цей підхід, цей варіант виявлявся швидше, ніж попередні сплески інфекції, що дозволяє припустити, що цей варіант може мати перевагу зростання.

Новий варіант має велику кількість мутацій – 32. За словами вірусологів, велика кількість мутацій вірусу – "це серйозна проблема".

Наразі експерти по всьому світу збирають інформацію про новий штам. Зокрема, їх завдання – визначити, наскільки від нього захищають вакцини, що застосовуються нині від COVID-19.

Напередодні в Інституті молекулярної біології та генетики завершили роботу зі встановлення штамів коронавірусу в переданих Центром громадського здоров'я України нових зразках. Дослідники відзначили новий штам Дельта AY.4.2, якого раніше не було в Україні.

Related

Події у світі 8426537595681579170

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item