Кишкова бактерія у боротьбі з діабетом

Цукрового діабету другого типу страждають переважно люди з надмірною вагою. Тепер з'ясовується, що і ожиріння, і розвиток діабету залежать від кишкової мікрофлори.
Надмірна вага – важливий фактор ризику розвитку цукрового діабету другого типу, не втомлюються повторювати лікарі. Все вірно, але чому один товстун страждає на діабет, а інший ні? Звісно, важливу роль відіграють і генетичні особливості, і спосіб життя, та інші захворювання. А порівняно недавно з'ясувалося, що важливим фактором є видовий склад мікрофлори травного тракту.
Це змусило вчених різних країн придивитися до шлунково-кишкових бактерій уважніше. І ось тепер бельгійські мікробіологи виявили серед них один вид, який, схоже, стоїть на варті здорового обміну речовин. Принаймні на це вказують досліди на мишах. Результати дослідження опубліковано у науковому журналі PNAS.
Akkermansia muciniphila - регулятор проникності стінки кишечника
Бактерія Akkermansia muciniphila – далеко не найвідоміший мікроорганізм. Вона була виявлена в слизовій оболонці кишечника людини близько десяти років тому, проте не викликала особливого інтересу: видове різноманіття бактерій воістину неоглядне, одним видом більше, одним менше - чи не однаково?
Але тепер група дослідників Левенського католицького університету на чолі з професором Патрісом Кані (Patrice Cani) дійшла висновку, що ця бактерія відіграє в організмі особливу роль. Вчений пояснює: "Ми виявили, що у мишей, які страждають на ожиріння, в кишечнику в середньому в 3 тисячі разів менше цих бактерій, ніж у здорових мишей. Якщо ж ми додавали в корм жирним мишам культуру цих бактерій, доводячи їх вміст в організмі до стандартного рівня, миші починали худнути, обмін речовин приходив у норму, і цукровий діабет у них не розвивався.Ця бактерія - в організмі здорових ссавців вона становить 3-5 відсотків загальної чисельності міклофлори - утворює дуже тісне симбіотичне співтовариство з клітинами, що вистилають внутрішню поверхню кишечника, подає їм сигнали. Схоже, Akkermansia muciniphila бере участь у регуляції проникності стінки кишечника".
Витончення слизової кишечника загрожує багатьма бідами.
Стінка кишечника виконує безліч важливих функцій, у тому числі служить захисним бар'єром, що відокремлює організм від кишкових бактерій та продуктів їхньої життєдіяльності. Аномально висока проникність цього бар'єру може призвести до проникнення в організм з кишечника як мікроорганізмів, так і їх метаболітів, що може призвести, наприклад, до запальних реакцій.
Судячи з усього, Akkermansia muciniphila зміцнює цей бар'єр, каже професор Кані: "Ми знаємо, що ця бактерія живе в слизовій оболонці кишечника, і ми дійсно виявили, що у мишей, які страждають на ожиріння, ця слизова оболонка витончується. Але якщо мишам дати з кормом культуру бактерій, їх слизова оболонка знову стає товщою, водночас змінюється і стан мікрофлори.
Справді, колишні дослідження групи професора Кані показали, що ліпополісахариди, що синтезуються бактеріями, можуть викликати запальні реакції і сприяти розвитку діабету. Мабуть, ці субстанції набагато легше проникають в організм через потоншену слизову оболонку стінки кишечника.
З мікрофлорою кишечника пов'язані і хвороба Крона, і навіть аутизм.
Типовим прикладом може бути хвороба Крона - хронічне гранулематозне запалення шлунково-кишкового тракту, каже професор Кані: "І у разі хвороби Крона Akkermansia присутній у травному тракті в набагато меншій кількості, у деяких пацієнтів виявити її зовсім не вдається. Можливо, культуру цих бактерій можна використовувати як засіб терапії відновлення бар'єрної функції стінки кишечника".
І все-таки, нагадує дослідник, головним чинником, що визначає склад кишкової мікрофлори, залишається харчування. Хоча за допомогою культури бактерій нам вдалося до певної міри нейтралізувати вплив надмірно калорійного корму мишей, цього навряд чи буде достатньо для запобігання розвитку діабету у опасистих людей, наголошує вчений: "Особисто я не вірю в те, що ми зможемо таким чином впоратися з діабетом і огрядністю, продовжуючи при цьому споживати нездорову їжу - всі ці гамбургери, картопляні чіпси та іншу "сміттєву їжу". -кишкового тракту".