Гігантська чорна діра ожила, перетворившись на найяскравіший з бачених об'єктів

Гігантська чорна діра ожила, перетворившись на найяскравіший з бачених об'єктів

Вченим вдалося вперше в історії спостережень побачити прадавню чорну діру J221951, яка ожила та за космічну мить перетворилася з тьмяної на надзвичайно яскраву. 

Ця діра знаходиться приблизно за 10 мільярдів світлових років від Землі, тож сам спалах стався ще коли Всесвіт був приблизно в чверть свого нинішнього віку.

Про це йдеться у дослідженні, яке буде опубліковано в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Наразі стаття вчених доступна на сайті препринтів arXiv.

Як розповіли автори дослідження, попри те, що J221951 знаходиться наздзвичано далеко від Землі, вона спалахнула настільки сильно, що астрономи спочатку прийняли її за зоряний вибух на відстані менше 1 мільярда світлових років.

Таким чином, зазначають дослідники, настільки потужний вибух робить цю чорну діру одним з найяскравіших транзиєнтів – об'єктів, які раптово яскравішають, а потім згасають – що коли-небудь були виявлені.

Першою ознакою чогось надзвичайно, що виявили астрономи, стала гравітаційна хвиля – швидка пульсація у просторі-часі, що генерується наймасивнішими космічними зіткненнями. Вчені припустили, що вона була наслідком зіткнення двох щільних, мертвих зірок, відомих як нейтронні зірки. Такі зіткнення призводять до вибухів, що називаються кілоновими.

Згодом вони відслідкували й джерело хвилі. Однак зрозуміли, що це якийсь інший космічний об'єкт, оскільки кілонова спочатку виглядає блакитною, а потім тьмяніє до червоної протягом кількох днів, натомість те, що спостерігали астрономи залишалося яскравим і блакитним протягом місяців.

Подальші спостереження за допомогою декількох телескопів, зокрема космічного телескопа NASA "Габбл" і обсерваторії Ніла Геррела Свіфта, показали, що загадковий об'єкт вирівнявся з центром тьмяної і далекої галактики, припускаючи, що це може бути надмасивна чорна діра, подібна до тієї, що знаходиться в центрі Чумацького Шляху.

Як пише Live Science, після 10 місяців яскравості об'єкт нарешті почав знову згасати, доводячи, що це не галактика, а перехідний об'єкт, який переживає інтенсивний, високоенергетичний сплеск.

"Наше розуміння різних речей, які можуть робити надмасивні чорні діри, значно розширилося за останні роки", – відзначив співавтор дослідження, астроном з Королівського університету Белфаста Метт Ніколл.

За його словами, J221951 – "один з найбільш екстремальних прикладів того, як чорна діра застає нас зненацька".

Шодо причин такої дивної поведінки чорної діри, то у вчених є дві теорії. Відповідно до однієї, чорна діра могла затягнути в свій полон орбітальну зорю, розтягнувши і розірвавши її на шматки. Друга ж версія полягає в тому, що вчені побачили як чорна діра ожила, перейшовши зі стану спокою в стан активного живлення, коли раптово почала поглинати швидкорухомий газовий диск, що її оточує.

З'ясування того, чому саме ожила чорна діра, потребуватиме подальших досліджень.

Як зазначають вчені, якщо чорна діра раптово знову стане яскравішою, це означатиме, що вона, ймовірно, перебуває в режимі підживлення. Але якщо вона згасне назавжди, то, швидше за все, якусь нещасну зірку було поглинуто у найвидовищніший спосіб, який тільки можна собі уявити.

Раніше ЗМІ також розповідав про те, що чорні діри можуть працювати як машина часу.

Related

Цікаво 2630126077153624726

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item