Що станеться з вашим тілом, якщо їсти фісташки кожен день: 15 переваг для здоров’я

Що станеться з вашим тілом, якщо їсти фісташки кожен день: 15 переваг для здоров’я
Дослідження підтверджують, що фісташки мають неабияку користь для здоров'я / pixabay.com

Фісташки можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину, зменшити ризик серцевих захворювань і підтримати здоров'я серцево-судинної системи.

Якщо ви прихильник здорових перекусів або просто хочете додати до свого раціону щось смачненьке та поживне, зверніть увагу на фісташки - завдяки насиченому смаку та корисним властивостям вони вважаються одним з найкорисніших суперпродуктів.

Зокрема, фісташки є хорошим джерелом білка, харчових волокон, корисних жирів, вітамінів і мінералів. Вони містять антиоксиданти, в тому числі вітамін Е і каротиноїди, які корисні для загального стану здоров'я. Портал Pink Villa розповів про 15 науково підтверджених корисних властивостей фісташок, які вас приємно здивують.

1. Підтримують здоров'я серця

Кілька досліджень показали, що фісташки позитивно впливають на маркери здоров'я серця. По-перше, фісташки багаті на мононенасичені жирні кислоти, подібні до тих, що містяться в оливковій олії. Ці корисні жири можуть допомогти знизити кров'яний тиск і зменшити ризик серцевих захворювань. Крім того, фісташки містять антиоксиданти, такі як гамма-токоферол і поліфеноли, які мають протизапальні властивості і можуть захистити від серцевих захворювань.

2. Допомагають контролювати вагу

Порція фісташок забезпечує ситне поєднання білка, клітковини та корисних жирів, сприяючи відчуттю ситості та зменшенню апетиту. Кілька досліджень продемонстрували, що люди, які вживають фісташки в якості перекусу, споживають менше калорій протягом дня, не відчуваючи при цьому голоду. Крім того, процес очищення фісташок від шкаралупи може сповільнити прийом їжі та сприяти усвідомленому харчуванню.

3. Контролюють рівень цукру в крові

Фісташки мають низький глікемічний індекс, а це означає, що вони мають мінімальний вплив на рівень цукру в крові. Поєднання клітковини, корисних жирів і білків у фісташках допомагає уповільнити засвоєння глюкози, запобігаючи стрибкам рівня цукру в крові. 

4. Покращують здоров'я очей

Фісташки багаті на каротиноїди, включаючи лютеїн і зеаксантин, які корисні для здоров'я очей. Ці сполуки діють як антиоксиданти в очах, захищаючи від окислювального пошкодження, спричиненого шкідливими вільними радикалами. Дослідження показують, що лютеїн і зеаксантин можуть допомогти знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями (ВДМ) і катаракти - двох поширених захворювань очей, які можуть погіршити зір.

5. Сприяють здоров'ю кишківника

Фісташки є хорошим джерелом клітковини, яка діє як пребіотик, живлячи корисні бактерії в кишківнику і сприяючи їхньому росту. Це, в свою чергу, допомагає підтримувати збалансовану мікробіоту кишківника, що пов'язано з різними перевагами для здоров'я, включаючи покращене травлення, посилене засвоєння поживних речовин і зміцнення імунної функції.

6. Містять протираковий потенціал

Фісташки містять різні антиоксиданти та фітохімічні речовини, такі як гамма-токоферол і ресвератрол, які мають потенціал для запобігання певним видам раку. Крім того, фісташки продемонстрували здатність перешкоджати когнітивним і моторним порушенням та відновлювати просторову пам'ять, спричинену двома нейротоксичними протираковими препаратами - цисплатином і вінкристином

7. Багаті на поживні речовини

Фісташки містять велику кількість білка, харчових волокон, корисних жирів, вітамінів (таких як вітамін Е і вітамін В6), мінералів (таких як мідь, магній і калій) та антиоксидантів. Ці поживні речовини відіграють життєво важливу роль у виробництві енергії, функціонуванні клітин, імунній підтримці та антиоксидантному захисті організму.

8. Мають протизапальні властивості

Фісташки містять різні антиоксиданти, такі як ресвератрол, флавоноїди і токофероли, які нейтралізують шкідливі вільні радикали і зменшують запалення в організмі.

9. Корисні для здоров'я мозку

Корисні жири, що містяться у фісташках, такі як мононенасичені та поліненасичені жири, є важливими для здоров'я мозку і пов'язані з покращенням когнітивних функцій. Крім того, фісташки містять вітамін Е, антиоксидант, який пов'язаний зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних розладів.

10. Сприяють здоров'ю шкіри

Антиоксиданти та вітамін Е, що містяться у фісташках, сприяють здоров'ю шкіри. Антиоксиданти допомагають захистити шкіру від окислювального пошкодження, спричиненого факторами навколишнього середовища та вільними радикалами. А вітамін Е має захисні властивості, допомагає зменшити ознаки старіння, покращує еластичність шкіри та зволожує її.

11. Підтримують здоров'я кісток

Фісташки містять поживні речовини, такі як кальцій, магній і фосфор, які необхідні для підтримки здоров'я кісток і зниження ризику остеопорозу.

12. Посилюють імунну систему

Фісташки містять необхідні вітаміни та мінерали, включаючи вітамін Е, вітамін В6 та цинк, які відіграють вирішальну роль у підтримці здорової імунної системи. Елемент лізин, присутній у фісташках, є альфа-амінокислотою, яка допомагає зменшити симптоми кашлю та застуди.

13. Допомагають контролювати рівень холестерину

Дослідження показали, що фісташки можуть знижувати рівень поганого холестерину і підвищувати рівень хорошого холестерину, сприяючи здоровому ліпідному профілю, що, в свою чергу, знижує ризик серцево-судинних захворювань.

14. Захищають нервову систему

Фісташки багаті на вітамін B6, поживну речовину, яка відіграє вирішальну роль у формуванні мієліну, захисної оболонки навколо нервів. Це допомагає захистити нервову систему і покращує її загальне функціонування та рухові здібності. Споживання фісташок також може стимулювати вироблення певних внутрішніх кислот, які сприяють розслабленню нервів і відчуттю спокою.

15. Підвищують рівень гемоглобіну

Гемоглобін відповідає за транспортування кисню по крові. Наявність вітаміну B6 у фісташках сприяє покращеному та прискореному виробленню гемоглобіну в організмі, тим самим зменшуючи ймовірність анемії та сприяючи загальному здоров'ю та благополуччю.

Раніше лікар-дієтолог назвала найкорисніші горіхи, які можуть доповнити ваш раціон. Це волоський горіх, мигдаль, пекан, фісташка та кеш'ю.

Related

Здоров'я 5957568002799634162

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item