День святого Валентина: історія та традиції

День святого Валентина: історія та традиції
День святого Валентина відзначають 14 лютого.

День святого Валентина ще називають святом усіх закоханих. Це - одна з найромантичніших дат року.

Відзначають День святого Валентина 14 лютого. Оскільки свято не належить до православних, його дата не залежить від зміни церковного календаря в Україні..

Головна традиція цього дня — закохані мають проводити час разом та дарувати одне одному подарунки. Найпоширеніший атрибут свята - валентинка, тобто листівка у формі сердечка. Дарують коханим також квіти, м'які іграшки, цукерки - усе залежить від вподобань.

День святого Валентина овіяний такою кількістю різноманітних легенд та міфів, що нині вже важко достеменно дізнатись його історію та значення. Більшість переказів стверджують, що встановлене свято на честь ранньохристиянського мученика святого Валентина, який у ІІІ ст. був єпископом в італійському місті Терні.

Дослідники зазначають, що святкування Дня усіх закоханих почалося близько 270 року в Римській імперії, коли імператором був Клавдій II. Він на той час вів тривалу війну і не хотів, щоб його солдати вступали у шлюб. Імператор вважав, що кохання і сім'я роблять воїнів слабкими. Але священнослужитель Валентин таємно вінчав закохані пари. Коли про це дізнався правитель, він наказав схопити святого й стратити.

У ніч перед стратою 14 лютого приблизно 269 року Валентин написав любовного листа доньці тюремного наглядача, в яку був закоханий. Підписав він його "Твій Валентин". Вважають, що так виникла традиція підписувати валентинки.

Офіційно у католицькій церкві День пам'яті святого Валентина був заснований 496 року папою Геласієм I, щоб витіснити язичницьке свято "люперкаліїв", яке щорічно припадало на 15 лютого. Цього дня люди приносили в жертву кіз і цапів. А образ святого Валентина мав підкреслити духовне кохання між чоловіком і жінкою.

Нині у різних країнах склалися свої особливі традиції відзначення Дня святого Валентина.

Наприклад, у Франції найкращим подарунком вважаються коштовності та ювелірні прикраси. Натомість у Данії коханим дарують білі засушені квіти. А в Італії це свято називають "солодким днем". Італійці зазвичай дарують солодощі і торти з голубами.

Цікава традиція святкування існує в Нідерландах. Там жінка може зробити пропозицію своєму коханому. Якщо чоловік хоче відмовити, то каже, що подарує їй шовкову сукню. А на Ямайці в День святого Валентина часто проводять "голі весілля", під час яких на парі з одягу є лише обручки.

При цьому у деяких країнах відзначати День святого Валентина заборонено. До таких, зокрема, відносяться Іран та Саудівська Аравія. Там вважають, що це свято пропагує розбещеність.

Останній місяць зими принесе кілька важливих свят. Найголовніше для багатьох свято - День святого Валентина.

У лютому українці також відзначають День військового журналіста України (16 лютого), 20 лютого - День Героїв Небесної Сотні, День початку російської агресії проти України, а 21 лютого - Міжнародний день рідної мови.

Related

Цікаво 3881675493673514821

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item