У Польщі знайшли золоту каблучку із зображенням дволикого бога

У Польщі знайшли золоту каблучку із зображенням дволикого бога
золота каблучка з незвичайним дизайном

Дослідники відзначають, що зображення на каблучці не відповідає традиційній християнській символіці, яку зазвичай можна побачити на артефактах тієї епохи.

Під Вавельським замком, колишньою резиденцією польських королів у Кракові, знайшли золоту каблучку з незвичайним дизайном, яка, ймовірно, датується XI або XII століттям. Про це повідомляє Arkeonews.

За словами вчених, зображення на персні не відповідає традиційній християнській символіці. Прикраса, яка включає щит з двома протилежними обличчями, може відсилати до Януса, дволикого римського бога, і свідчити про високий рівень місцевої майстерності. Його вважали покровителем початку і кінця, входів і виходів, змін тощо.

Перстень має товщину 1,5 мм, діаметр 4 мм та окружність 57 мм. Каблучка оздоблена, що робить її вкрай незвичною. Адже у Польщі знайдено лише кілька ранньосередньовічних золотих перстнів, які не мають орнаменту або мають прості геометричні візерунки.

Дослідник Єжи Тшебінський вважає, що перстень, ймовірно, був місцевим виробом і міг належати еліті за часів П'ястів, першої династії Польщі, яка правила від заснування держави в Х столітті до XIV століття. Форма персня є типовою для тієї епохи в Польщі.

Раніше повідомлялося, що у Південному Оксфордширі археологи виявили ковальську майстерню залізного віку, що датується 770-515 роками до нашої ери. 

Related

Цікаво 5157717726122771754

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item