В ЄС погодили продовження безмитного експорту української агропродукції

В ЄС погодили продовження безмитного експорту української агропродукції
Європарламент і Єврорада досягли попередньої домовленості щодо продовження безмитного експорту української сільгосппродукції

У разі досягнення обсягів імпорту, які перевищуватимуть показники базового періоду, Комісія ухвалить рішення про обмеження упродовж 14 днів замість 21 дня, як це було раніше.

Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередніх домовленостей щодо продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах загарбницької війни з боку Росії. Про це у середу, 20 березня, йдеться на сайті Європарламенту.

"Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах триваючої агресивної війни Росії", - сказано у повідомленні.

Разом із тим, у рішенні йдеться, що Комісія може вжити швидких дій та запровадити будь-які заходи, які вона вважатиме  за необхідне, у разі, якщо український імпорт спричинить значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС.

Для деяких видів сільгосппродукції - зокрема для  м'яса птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду - передбачене так зване "екстрене призупинення" дії домовленості  та запровадження мит у разі, якщо їх імпорт перевищить середні обсяги за 2022 та 2023 рік. 

Передбачено також, що у разі досягнення обсягів імпорту, які перевищуватимуть показники базового періоду, Комісія ухвалить відповідне рішення  упродовж  14 днів замість 21 дня, як це було раніше. 

У документі сказано, що відповідні зміни ухвалені з урахуванням інтересів європейських фермерів. 

"Парламент почув їх занепокоєння і посилив захисні заходи, які зменшать тиск на фермерів ЄС, якщо вони будуть перевантажені раптовим зростанням українського імпорту", - зауважили парламентарі. 

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз на тлі протестів фермерів посилить перевірки дотримання домовленостей під час імпорту зерна з України.

Related

Економіка 1076812460470456259

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item