У ЄС назвали обсяг військової допомоги Україні

У ЄС назвали обсяг військової допомоги Україні
Україна отримає ще більше європейської зброї

До літа цього року ЄС навчить 60 тисяч українських солдатів і передасть Україні понад 1 млн артилерійських снарядів.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ Україна отримала від Євросоюзу та його країн-членів військову допомогу на 31 млрд євро. І ця цифра збільшується з кожним днем, повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у понеділок, 25 березня.

Він нагадав, що у 2021 році було створено Європейський фонд миру (EPF) – міжурядовий та позабюджетний фонд ЄС – для підтримки партнерів військовим обладнанням, що було неможливо за рахунок бюджету Євросоюзу. Його розмір спочатку становив 5 млрд євро, а сьогодні фінансова стеля зросла до 17 млрд євро.

Боррель підкреслив, що EPF став основою військової підтримки ЄС для України.

"На даний момент ми використали 6,1 млрд євро з EPF, щоб стимулювати підтримку України з боку держав-членів Євросоюзу, і разом з ними ЄС поставив у Україну військової техніки загалом на 31 мільярд євро від початку воєн", – зазначив він.

За його словами, до літа цього року ЄС навчить 60 тисяч українських солдатів; передасть Україні 500 тисяч артилерійських снарядів, а до кінця року їх буде понад 1 млн.

"Крім того, європейська оборонна промисловість також постачає Україні 400 тисяч снарядів за комерційними контрактами. Чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів за межами ЄС доповнює ці зусилля", – додав Боррель.

Політик визнав, що цього далеко не достатньо, "і нам необхідно збільшити як наші виробничі потужності, так і фінансові ресурси, що спрямовуються на підтримку України".

"Минулого понеділка на Раді закордонних справ ми ухвалили рішення створити новий Фонд допомоги Україні в рамках EPF, на 5 млрд євро, для продовження військової підтримки України. Минулої середи я також запропонував Раді перенаправити 90% надзвичайних доходів від російських іммобілізованих активів до EPF, щоб збільшити фінансові можливості військової підтримки України", – додав Боррель.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що спільні потужності України і ЄС в результаті перевершать виробництво зброї у Росії.

Related

Події у світі 4532754710636981233

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item