Серйозні зміни. Україна покращила ракети Нептун

Серйозні зміни. Україна покращила ракети Нептун
Випробування ракети Нептун у 2018 році (ілюстративне фото)

Є припущення, що Нептун збільшив дальність польоту та корисне навантаження у понад два рази ніж було у базовій версії ракети.

У ніч на 24 березня в бухті тимчасово окупованого Севастополя українські Сили оборони підбили одразу чотири кораблі. Тільки одна ракета Нептун вивела із ладу захоплений Росією український десантний корабель Костянтин Ольшанський. Масштаб удару, як зазначають ЗМІ, свідчить про серйозну її модернізацію. На що тепер здатен Нептун – далі в сюжеті.

Чому було прийнято рішення бити по українському судну

Костянтин Ольшанський був захоплений ворогом ще в 2014 році під час окупації Криму. Зазначимо, що росіяни брали судно штурмом. Пізніше українських офіцерів вивели на корму, а члени екіпажу виконували Гімн України й вигукували Слава Україні.

Згодом корабель дев’ять років простояв у Севастопольській бухті. Але цьогоріч, за словами речника ВМС України Дмитра Плетенчука, росіяни намагалися його відремонтувати та видати за відремонтований Мінськ, який був підбитий 13 вересня 2023 року, або Оленегорський горняк (також знищений 4 серпня 2023 року).

 armyinform.com.ua/ Український великий десантний корабель Костянтин Ольшанський

Ворог готував Костянтина Ольшанського до логістики – перевозити боєкомплект.

"Цей корабель збиралися використати проти України. На жаль. Тому було прийнято рішення збити і цю одиницю нашим Нептуном", – пояснив Плетенчук.

А речник української добровольчої армії Південного напрямку Сергій Братчук додав: "Це саме той Нептун, який дуже влучно свого часу відстріляв і по крейсеру Москва. Ураження відбулося саме тоді, коли була масована атака. Коли уражені були і Ямал, і Азов. Нептун непросто живий, він уражає. Я думаю, що багато цікавинок за участю Нептуна нас ще очікує".

Офіційні характеристики

Р-360 Нептун – крилата протикорабельна ракета, яка була розроблена в київському конструкторському бюро Луч у 2010-2020 роках. У 2023 році створено варіант для ударів по наземних цілях.

Візуально вона схожа на типові ПКР у своєму класі: американський Haproon, французька Exocett, британська Sea Eagle чи російська/радянська Х-35.

Ракета призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 тонн і має бойову частину масою 150 кг. Дальність дії – до 280 км. Має дозвукову швидкість (900 км/год) і здійснює політ на надмалих висотах (кілька метрів над рівнем моря) та може маневрувати під час польоту.

Як покращили Нептун

Заяви про успішне застосування ракети Нептун 24 березня, означає, що зброя повинна була піддатися серйозній модернізації, вважають українські ЗМІ.

Перший аспект, як пише військовий портал Defence Express, – це дальність польоту. Бо максимальної дальності в 280 км ледве вистачило б для того, щоб запустити її на Крим прямолінійно, без можливості для маневру та обходу захищених зон ППО противника.

Тому можна припустити, що неофіційна інформація про нову модифікацію Нептуна з дальністю 400 км отримала підтвердження. Також масштаб ураження Костянтина Ольшанського може свідчити про збільшення корисного навантаження до близько 350 кг. Тобто у понад два рази більше, ніж було у базовій версії ракети.

Однак, як зазначає видання, головним завданням для Нептуна було змусити вибрати правильну ціль, бо, за офіційною інформацією, ракета з активною радіолокаційною головкою самонаведення могла розрізняти та атакувати кораблі, які були розділені на умовні категорії "малі", "середні", "великі".

Крім того, Нептун спочатку був розроблений для роботи по цілях лише у відкритому морі. Тому ураження конкретної цілі біля причалу чи доку, або особливо в бухті, заповненій іншими кораблями того ж типу, вимагає зовсім іншого підходу до наведення ракети. Не кажучи вже про те, що бухта прикрита засобами ППО та радіоелектронними перешкодами.

Крім того, ще одним важливим аспектом стала участь Нептуна в комбінованій атаці. Вдало відбувся розподіл цілей між ракетами.

"Це дуже складна задача для забезпечення результативного залпового пуску, бо в іншому випадку всі ракети цілком можуть влучити в один й той самий корабель. Таким чином, все що наразі можливо сказати – Нептун за останні роки дуже сильно розвинувся та отримав нові вкрай важливі можливості", – резюмує Defence Express.

Related

Технології 6932741535224454663

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item