Обстріл ЗАЕС: на Радбезі ООН назвали винного

Обстріл ЗАЕС: на Радбезі ООН назвали винного
Радбез ООН зібрався через удар по ЗАЕС (архівне фото)

Контроль російських окупаційних сил над Запорізькою АЕС, а також експлуатація електростанції некваліфікованим персоналом посилюють ризики для безпеки великого ядерного об’єкту.

Представники ЄС, США та України поклали відповідальність за інциденти на Запорізькій атомній електростанції на Росію, яка окупувала ядерний об'єкт. Про це йшлося у їхніх виступах на засіданні Радбезу ООН у понеділок, 15 квітня, передає Укрінформ.

Зазначається, що в заяві країн Євросоюзу, України та інших європейських держав, яку зачитав на засіданні Радбезу ООН постпред ЄС при ООН Ставрос Ламбрінідіс наголошувалося, що Російська Федерація несе повну відповідальність за ризики для ядерної безпеки, які вона створює на захопленій Запорізькій АЕС.

Постпред ЄС нагадав, що вперше країна, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, незаконно захопила атомну електростанцію одного зі своїх сусідів.

Заступник постпреда США при Організації Роберт Вуд заявив, що контроль російських окупаційних сил над Запорізькою АЕС, а також експлуатація електростанції некваліфікованим персоналом посилюють ризики для безпеки великого ядерного об’єкту в Україні.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Російська Федерація намагається звинувачувати Україну в атаках на ЗАЕС, сподіваючись зняти з порядку денного питання деокупації станції.

"Єдиною першопричиною всіх ризиків для ядерної безпеки є неспровокована та невиправдана агресивна війна Росії проти України", - наголосив Кислиця.

Він зазначив, що те, що сталося на ЗАЕС 7 та 9 квітня та після цього, було добре спланованою операцією під чужим прапором з боку Російської Федерації. За словами постпреда України при ООН, атака була спрямована на зміщення фокусу від вищезгаданої першопричини та єдиного способу усунути всі загрози ядерній та фізичній ядерній безпеці, а саме - деокупації станції.

За його словами, Москва хоче "згодувати світу версію про те, що ядерні реактори, захист яких був спроектований таким чином, аби витримувати найсильніші удари, були атаковані малопотужними безпілотниками ближнього радіусу дії", які призначені для враження піхоти й невеликих транспортних засобів на відстані кількох кілометрів.

Посилення мілітаризації станції та прилеглих окупованих територій залишається частиною російської воєнної стратегії, зауважив він. Москва використовує їх як прикриття для артилерійських ударів по територіях і населених пунктах на іншому березі Дніпра, розповів постпред.

Нещодавно в соцмережах з'явилися нові кадри російських солдатів та військової техніки в коридорах енергоблоків, додав він.

Серед порушень, які вчиняє Росія, – встановлення протипіхотних мін по периметру станції, блокування доступу законного керівництва й персоналу на об'єкт, відключення автоматизованої передачі даних від системи радіаційного моніторингу, а також незабезпечення своєчасного та повного технічного обслуговування.

Україна, за словами Кислиці, категорично відкидає "божевільні звинувачення" в тому, що вона може спричинити ядерну катастрофу.

Як ми вже писали, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про три прямі влучання здійснено у захисні конструкції головного реактора ЗАЕС. Росатом традиційно звинуватив в ударі українських військових, повідомивши про поранених під час "удару".

Related

Події у світі 5907418374930944206

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item