Росія намагалася вплинути на політичний процес в Австрії - канцлер

Росія намагалася вплинути на політичний процес в Австрії - канцлер
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер

Російські спроби впливу не матимуть ніяких шансів на успіх в Австрії, запевняє Карл Негаммер.

Органи безпеки Австрії мають докази того, що РФ намагалася вплинути на демократичний політичний процес в їхній країні через одну парламентську партію та пов’язаного з нею російського шпигуна. Про це заявив журналістам федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер на полях спеціального засідання Європейської ради в середу у Брюсселі.

"Це дуже серйозні звинувачення. Вони мають бути розслідувані", - заявив Негаммер.

За його словами, російські спроби впливу не матимуть ніяких шансів на успіх в Австрії. 

Він не назвав конкретно парламентську партію, через яку Росія намагалася впливати, як і не згадував ім’я російського шпигуна, але найімовірніше мовиться про правопопулістську Австрійську партію свободи (FPÖ) та затриманого наприкінці березня колишнього офіцера Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом Егісто Отта за підозрою у шпигунстві на користь Росії.

Затриманому інкримінують передачу російським спецслужбам таємної інформації та вмісту мобільних телефонів австрійських високопосадовців.

Отт мав зв'язки не тільки з російською спецслужбою ФСБ, а й з представниками кількох австрійських парламентських партій, передусім, FPÖ, яким передавав чутливу інформацію та в інтересах яких робив незаконні запити на персональні дані.

Отт вважається одним з ініціаторів обшуків у головній австрійській спецслужбі BVT, які були проведені під керівництвом тодішнього міністра внутрішніх справ Герберта Кікля, нині очільника FPÖ.

Затриманий російський шпигун перебував у тісному контакті з тепер вже колишнім депутатом від FPÖ Гансом-Йоргом Єневайном. Останній передавав Отту інформацію з парламентської комісії з розслідування обшуків у спецслужбі BVT.

На мобільному телефоні Отта було знайдено парламентський запит, який редагувався ним та в кінцевому підсумку був поданий у Національній раді Австрійською партією свободи.

Раніше повідомлялося, що Австрія оголосила двох дипломатів з РФ персонами нон-грата. МЗС країни ухвалило таке рішення після того, як в місцевих ЗМІ з'явився матеріал про їхню причетність російської розвідки.

Related

Події у світі 8343195972491261650

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item