Звільнення генерала Содоля. Що відбувається у Силах оборони

Звільнення генерала Содоля. Що відбувається у Силах оборони

У понеділок, 24 червня, Володимир Зеленський зняв з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.


Сталося це після того, як начальник штабу бригади "Азов" Богдан Кротевич звернувся у ДБР із заявою перевірити діяльність генерал-лейтенанта, якого він звинуватив у перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами. Цікаво, що прибрати Содоля з посади раніше вимагала у своїх численних постах у Facebook нардепка Мар'яна Безугла. Тепер вона закликає головкома ЗСУ Олександра Сирського звільнити Содоля з армії для притягнення до відповідальності. 

Рубікон перейдено

Генерал-лейтенанта Юрія Содоля звільнено з посади президентом після низки публічних звинувачень. "Убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал", – так охарактеризував Содоля начальник штабу бригади Нацгвардії "Азов" Богдан Кротевич. Військовий заявив, що звернувся до ДБР для того, щоб правоохоронці розпочали розслідування щодо дій генерала.

За словами "азовця", він спочатку намагався донести інформацію про Содоля вищому начальству, але успіху не мав.

"Відверто заявляю, я намагався (не тільки я, це факт, але говорю за себе), говорив у кабінетах, передавав інформацію всім, кому була можливість. Ба більше, даючи свідчення у тих справах, щодо яких я не можу говорити, я прямо заявляв про, на мій погляд, військові злочини... Мене це дістало, Рубікон перейдено", – пише Кротевич.

Як стало відомо, генерал-лейтенанта звинувачують у перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат територій України.

Після такої гучної заяви Богдана Кротевича скандал вийшов у публічний простір і президент Зеленський змушений був на нього відреагувати. У своєму традиційному вечірньому відеозверненні, 24 червня, Зеленський сказав: "Я ухвалив рішення замінити командувача Об'єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова". Своє рішення президент не пояснив.

Вимагав не лише "Азов"

Показово те, що нардепка Мар'яна Безугла також протягом тривалого часу у своїх постах у Facebook вимагала від керівництва країни зняти Содоля та у яскравих фарбах описувала всю його діяльність.

"Черговий злочин керівника східним фронтом генерала Содоля: прорив на Торецьк. Зараз ми втратили позиції, які були з 2014 року. Розвідка попереджала. За добу до можливого прориву Содоль знімає з місця бригаду і заводить підрозділ, який вже зазнав втрати і має знижену боєздатність. Події розвиваються так, що недалеко до виходу на трасу підготовлених фортифікацій знову немає! Бої в Шумах... Виглядає так, що генерал Содоль не просто проявляє злочинну недбалість, а й умисел, працює на ворога", – зазначала Безугла.

Також вона заявила: "За моєю інформацією, під час пропущеного прориву на Торецьк керівник східного фронту генерал Содоль пиячив у ресторані "Хмари" в Одесі. Надсилаю відповідний запит щодо його відряджень". На додаток до тексту йшло фото генерала з чаркою.

Є нюанс

Публічно Содоля захищати ніхто з його колег по ЗСУ не став. Тим не менш, один із близьких до Сил оборони аналітиків у розмові off records відзначив: "Содоль призначений лише у лютому, а в червні його вже знімають. Навіть директору школи за такий час прийняти справи неможливо. А там великий фронт. З військового погляду я не бачу сенсу знімати Содоля. З якої причини його знято, ніхто не пояснив. Якщо цього не хоче робити президент, то у Міноборони є купа офіційних речників. Нехай скажуть. Знову ж таки, можна було це зробити без медійного шуму".

Утім, як зазначає політолог Віталій Бала, президент зробив усе, щоб уникнути зайвого галасу та негативу щодо ЗСУ.

"Я припускав, що заяву Богдана Кротевича з приводу генерал-лейтенанта Юрія Содоля обговорюватимуть впливові закордонні ЗМІ. Так і сталося. Інформація про цей скандал з'явилася практично у всіх великих виданнях. Але Зеленський, на мій погляд, оперативно ухвалив адекватне рішення, звільнивши Содоля з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ, що не дає варіантів подальшого обговорення цієї, на жаль, для нас не дуже позитивної події. Звільнення Содоля, вважаю, було своєчасним. Тепер будемо спостерігати за тим, як буде просуватися справа в ДБР. Тобто ситуацію з негативом у ЗСУ поставлено на паузу. Тут влада спрацювала правильно", – сказав він у коментарі.

Водночас експерти звернули увагу на те, що Содоль залишився у ЗСУ, зберігши іншу важливу посаду. Генерал-лейтенант продовжує очолювати командування ОСУВ "Хортиця".

На це звернула увагу Мар'яна Безугла та зажадала від Сирського "ухвалити технічний крок" та звільнити Содоля з "Хортиці". "Він не повинен піти на підвищення, "рівнозначну" посаду чи сховатися в якусь академію. Без покарання, без відповідальності це все – глухий кут", – зазначила нардепка.

Цю інформацію підтвердив і проєкт DeepState: "На жаль, Юрій Содоль досі залишається очолювати командування ОСУВ "Хортиця". Якою буде подальша доля Юрія Содоля – невідомо, але найкраще буде, щоб його майбутнє перетворилося на розслідування діяльності та притягнення до відповідальності. Впевнені, багатьом бійцям є про що розповісти про цю людину".

До речі, ще у травні під час призначення Юрія Содоля командувати ОСУВ "Хортиця" громадський активіст Сергій Стерненко назвав таке рішення кадровою катастрофою.


"Для розуміння: "Хортиця" – це весь східний фронт, від півночі Харківщини до Вугледара. І це призначення – кадрова катастрофа. Найгіршу кандидатуру, якій начхати на життя солдата, було складно уявити. Раніше Содоль командував морською піхотою. Жоден бойовий морпіх про нього не скаже цензурного слова. У мережі безліч прикладів, коли морську піхоту Содоль просто "стачував" – від трагедії з 37-ю бригадою морської піхоти до відправлення на лівий берег морпіхів без будь-якого забезпечення та захисту", – написав тоді Стерненко на своїй сторінці в соцмережі Х.

Кому доведеться відповідати


У комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки скандал із генералом Содолем коментувати журналісту відмовилися, посилаючись на те, що прерогатива призначати чи знімати з посади командувачів належить Верховному головнокомандувачу. Нардепи в розмові зазначили, що в комітеті питання щодо Содоля не обговорювалося.

Утім член комітету Соломія Бобровська опублікувала на своїй сторінці у Facebook пост із промовистим натяком: "Хочеться комусь чи ні, але настане момент, коли військовому командуванню, як і політичному керівництву, доведеться відповідати і публічно, зокрема за певні накази, операції та як наслідок втрати людей. Можна мобілізувати хоч всю країну, але якщо буде скотське ставлення до людей і нерозуміння, що кожен цінний (не тільки тому, що для держави це 15 млн грн), тоді можливо і буде шанс знайти знову мотивацію до військової службі та довіру до військових командирів. І як результат викорінити совкову спадщину в українських силах оборони".

Related

Політика 7118303559314777641

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item