Зростання ВВП України знову прискорилося

Зростання ВВП України знову прискорилося
Ранній збір врожаю посприяв зростанню ВВП

Економіці України вдалося нівелювати негативний вплив дефіциту електроенергії завдяки кільком чинникам.

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в липні поточного року порівняно з липнем минулого року становило приблизно 2,7%, що краще за червневий показник 1,1%, але гірше за результати у травні і квітні – 3,7% та 4,3% відповідно. Про це повідомило Мінекономіки у четвер, 5 вересня.

"У підсумку за січень-липень 2024 року зростання оцінюється на рівні 4,0% [±1%], що в цілому відповідає прогнозованим тенденціям", – йдеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що у липні економіка України функціонувала в режимі дії надзвичайно жорстких графіків віялових відключень електроенергії через її дефіцит, що ускладнювало економічну активність як підприємств на фоні зростання витрат, так і споживачів товарів та послуг.

Але економіці вдалося нівелювати негативний вплив дефіциту електроенергії завдяки:

  • високому рівню адаптивності до складних умов функціонування і досвіду реагування на такі виклики, зокрема наявності в окремих виробників можливості забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту;
  • ранньому початку збору врожаю озимих культур через погодний чинник;
  • стабільній роботі Українського морського коридору;
  • суттєвому бюджетному фінансуванню будівництва інженерних споруд.

Як відомо, Нацбанк погіршив прогноз щодо зростання ВВП до 3% у 2024 році, зате трохи покращив очікування щодо рівня інфляції.

У свою чергу уряд України суттєво погіршив прогноз зростання економіки у 2025 році – 2,7%. При цьому раніше очікувалося зростання на 6,8%.

Related

Економіка 6938620034291344259

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item