Чому потрібно їсти персики: антидепресант та інші корисні властивості фрукта та протипоказання

Чому потрібно їсти персики: антидепресант та інші корисні властивості фрукта та протипоказання
Користь та шкода персиків

Персик — фрукт, який потрібно обов’язково регулярно споживати влітку. Як вибирати персики, про їхні корисні властивості, кому треба обережно їх вживати.

Спочатку розберемося, які є види персиків. Персики бувають:

  • Звичайні чи класичні, на них є пушок, а кісточка легко відокремлюється від м’якоті.

  • Нектарини з гладкою шкірою, кісточка так само легко відокремлюється.

  • Інжирні — приплюснутої форми.

Як вибирати персики

  • На дотик — стиглі персики пружні.

  • На запах — нюхаємо персик, аромат має бути сильним і приємним, без домішків бродіння чи в’янення.

  • Можна дивитися на зріз, найсолодші сорти мають рожеву та білу середину. Хоча на цей критерій впливає регіон походження фрукта.

  • Якщо персики виявляться недозрілими, потрібно дати їм час «долежати» за кімнатної температури протягом 4-6 днів. Якщо хочете прискорити процес, покладіть персики в один паперовий пакет із яблуками, бананами або абрикосами. Вони виділяють етилен, що активізує процес дозрівання.

  • Стиглі персики довго зберігатися не можуть. Трохи продовжити їхній термін життя можна, якщо покласти їх до паперового пакета за температури близько нуля в холодильнику. А щоб зберегти персики на тривалий період, краще їх заморозити.

Склад та харчова цінність персика

Персик — дієтичний фрукт, калорійність його становить всього 45 ккал на 100 грамів, тому він часто зустрічається в меню різних дієт. І водночас персик дуже корисний продукт, багатий вітамінами й мінералами.

Найбільше у складі персика вітамінів А, С, Е, групи B, бета-каротину, таких мінералів як кальцій, кремній, магній, натрій, фосфор, залізо, йод.

Корисні властивості персиків

Персик — низькокалорійний продукт, який потрібен тим, хто стежить за своєю вагою.

  • Аромат персика здатний діяти на організм людини, як антидепресант. Фрукт впливає на діяльність мозку, покращуючи пам’ять і підвищуючи концентрацію уваги.

  • Залізо, вітамін К та лікопен у складі фрукта позитивно впливає на серцево-судинну систему, персики приносять користь в разі аритмії та анемії.

  • Стимулює роботу травного тракту та перистальтики, позбавляючи печії та запорів.

  • Налагоджує процес жовчовиділення.

  • Вітамін В у складі сприяє покращенню зору.

  • Корисний для людей із захворюваннями нирок, печінки та жовчного міхура.

  • Рекомендується їсти в разі подагри та ревматизму.

  • Регулярне вживання запобігає розвитку сечокам’яної хвороби.

  • З олії персикових кісточок роблять основу для доглядових кремів і масел для зрілої шкіри.

Чим корисний персик для здоров’я жінок

  • Персики корисні для вагітних. Допомагають впоратися із симптомами токсикозу.

  • Фолієва кислота, яка є в персиках, потрібна для формування дитини під час вагітності.

  • Вживання персиків — профілактика втоми ніг та судом.

  • Персики виводять зайву рідину з організму, що робить їх корисними для тих, у кого з’являються набряки.

  • Підтримують роботу серця.

  • Клітковина нормалізує роботу кишківника.

  • Педіатри рекомендують помірно вживати персики під час лактації, але за умови, що до пологів мама вже вживала цей фрукт.

  • Персики вважаються плодами краси, вони добре впливають на шкіру, волосся та нігті.

Користь персиків для здоров’я чоловіків

  • Персики незамінні для раціону чоловіків, тому що в них є цинк.

  • Персики підтримують здоров’я передміхурової залози, запобігаючи її захворюванням.

  • Регулярне вживання персиків допомагає виведенню зайвої рідини, а це, своєю чергою, запобігає сечокам’яній хворобі та подагрі.

Шкода від персиків

Протипоказань для вживання персиків небагато.

  • У персиках міститься багато вуглеводів і цукру, тому їх не рекомендують вживати людям з цукровим діабетом і ожирінням.

  • Алергії на фрукти та ягоди виникають у багатьох людей. Персик — не виняток. Найпідступніша частина плоду — шкірка з ворсинками. Тому в дитячий прикорм персики вводять виключно в очищеному вигляді та маленькими шматочками.

  • З обережністю потрібно вживати персики, як і інші свіжі фрукти, в разі захворювань шлунково-кишкового тракту. Надмірне вживання фруктів може викликати розлад кишківника.

Related

Здоров'я 5355216371406103230

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

ЄДИНІ НОВИНИ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item