Ендокринолог назвав недооцінений продукт, який варто щодня вживати жінкам після 50 років

Яйця - вкрай недооцінений продукт, особливо для людей старшого віку
Існує супер-багатий поживними речовинами продукт, який часто недооцінюють, але додавання його до вашого раціону може принести значну користь здоров'ю, особливо якщо вам 50 років або більше.
Як пише видання Parade, йдеться про яйця.
Чи шкідливі яйця для здоров'я
Так, багато людей старше 50 років вважають, що яйця шкідливі для здоров'я серця, але ендокринолог Девід Ан стверджує, що це не так, якщо їх вживати в помірних кількостях.
"Для більшості дорослих, включно з людьми старше 50 років, помірне споживання яєць - близько одного яйця на день - не пов'язане з підвищеним ризиком інфаркту, інсульту або серцево-судинних захворювань загалом. Насправді, дослідження деяких груп населення, таких як азіати та американці азіатського походження, показали, що помірне споживання яєць пов'язане з дещо меншим ризиком серцево-судинних захворювань та інсульту", - говорить доктор Ан.
Якщо у вас немає гіпертонії і якщо інша частина вашого раціону містить мало насичених жирів, то допустимо вживати навіть два-три яйця на день. Згідно з науковим дослідженням 2025 року, вживання двох яєць на день не підвищує рівень холестерину ЛПНЩ, якщо загальний раціон містить мало насичених жирів.
Чому яйця такі корисні для людей старше 50 років
Регулярне вживання яєць сприяє здоровому старінню. Доктор Ан каже, що одна з причин полягає в тому, що вони допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
"У них мало вуглеводів, багато білка і вони є хорошим джерелом корисних жирів. Це означає, що самі по собі вони можуть допомогти підвищити відчуття ситості, підтримуючи при цьому стабільний рівень цукру в крові, згідно з деякими дослідженнями", - говорить він.
Також доктор Ан каже, що стабільний рівень цукру в крові є одним із ключових чинників підтримання здорової ваги, оскільки він зменшує різкі стрибки енергії та потяг до їжі. Це означає, що яйця - чудовий продукт для включення в раціон, якщо ви намагаєтеся схуднути.
Яйця також містять кілька поживних речовин, які підтримують здоров'я мозку. Доктор Ан пояснює, що вони є одним із найкращих джерел холіну, поживної речовини, яку ваш мозок використовує для побудови здорових клітин і вироблення ацетилхоліну, ключового нейромедіатора пам'яті.
"Люди, які отримують достатньо холіну, як правило, краще справляються з когнітивними тестами з віком. Таким чином, хоча жоден продукт харчування сам по собі не може запобігти деменції, яйця, безумовно, можуть підтримувати здоров'я мозку в довгостроковій перспективі", - говорить він.
Доктор Ан каже, що холін також підтримує здоров'я зору, і додає, що яйця містять лютеїн і зеаксантин - дві найважливіші поживні речовини для підтримки здорового зору в літньому віці.
"Було виявлено, що лютеїн і зеаксантин знижують ризик макулярної дегенерації в людей похилого віку, основної причини втрати зору в людей, старших за 60 років", - каже він.