Як розорити Москву-2: США перезапускають рейганівську програму "Зоряних Воєн"

Як розорити Москву-2: США перезапускають рейганівську програму "Зоряних Воєн"

У підписаному Обамою законі про витрати на оборону йдеться, що США будуть прагнути використовувати передові технології з тим, щоб бути здатними нейтралізувати як дрібні, так і великомасштабні ядерні атаки.

Підписаний Обамою закон про витрати на оборону містить два положення з потенційно далекосяжними наслідками. Про це пише газета Los-Angeles Times.
По-перше, в ньому відсутня використовувана в колишніх аналогічних законах характеристика "обмежена" стосовно протиракетної оборони (ПРО) країни. Слово "обмежена" описувала місію ПРО США як систему, здатну виключити лише точковий напад з боку країн, які не є супердержавами - таких як Північна Корея чи Іран.
По-друге, документ передбачає розгортання елементів ПРО в космосі. Це перегукується з рейганівською програмою "Зоряних воєн": в тексті йдеться про "дослідження, розробку, тестування та оцінку" космічних систем ПРО.
Поряд з цими положеннями йдеться про те, що США будуть прагнути використовувати передові технології з тим, щоб бути здатними нейтралізувати як дрібні, так і великомасштабні ядерні атаки.
Хоча Білий дім раніше критикував внесені зміни, Обама утримався від вето, не став ставити під сумнів ініціативи по ПРО і поставив підпис.
Автор зазначених змін - республіканець Трент Френкс - черпав натхнення з проекту Стратегічної оборонної ініціативи (СОІ) президента Рейгана, яка розроблялася в 1980-х роках. Вона передбачала використання лазерів та інших космічних озброєнь для того, щоб зробити ядерну зброю "безсилою і застарілою". Вартість ініціативи обійшлася платникам податків в $30 млрд, але жоден з її елементів так і не був втілений в реальність.
Френкс сказав, що його не влаштовує слово "обмежений", яке вживається стосовно ПРО США, і висловив упевненість, що космічна компонента системи оборони поставить США на шлях більш ефективного забезпечення безпеки.

За його словами, новий підхід буде захищати як територію Америки, так і американські супутники.
"Я сподіваюся, що прийде день, коли ми зможемо мати твердотільні лазери в космосі, які зможуть нейтралізувати будь-який ракетний напад", - сказав Френкс.

Related

Події у світі 7784672694785597554

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item