Біля замку розкопали комору ХІХ століття

Біля замку розкопали комору ХІХ століття

Біля Тернопільського замку знайшли господарське приміщення XIX століття.
"Вперше за всю історію Тернополя на високому рівні в місті тривають комплексні археологічні дослідження. Цьогоріч ми сконцентрувалися на призамковій території, а попереднього року віднайшли 15 розкопок. Пошуки проводитимемо до 12 серпня. Вже вдалося відкопати мощення 19 століття, а основне завдання – відшукати фундаменти мурів або фортифікаційної системи у дворі Тернопільського замку", - розповів заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, повідомляє 0352.ua.
Нещодавно біля стін замку археологи знайшли казан.
"Півтора тижні в нас була інтрига про те, що це ж за мощення. Зараз ми впевнені, що це ніщо інше, як господарське приміщення. І очевидно, що воно було ще і заглиблене, адже цегла в перемішку закинута в землю і це тягнеться приблизно чотири метри на північ. Одна із версій походження мощення – це підлога в складському приміщенні, у якому засипали пісок десь до сантиметра та виклали на ньому цеглу. Наші здогадки виявилися істинними. Підтвердженням цього варіанту є співпадіння з інформацією наявною в архітектора-реставратора. Адже збереглася фотографія часів Другої світової війни, на якій видно дерев'яні господарські приміщення, що примикали до нового замкового палацу. Окрім цього, ми віднайшли казан. Від якого в сторону пологового будинку півтора метра під низом мали би бути укріплення ХVІ століття. Завтра і весь наступний тиждень ми перевірятимемо оцю гіпотезу. Скоріш за все вона підтвердиться, адже деякі натяки ми вже знайшли", – зазначає директор ДП "Подільська археологія" Богдан Строцень.
Розкопки проводить експедиція науково-дослідного центру "Охоронна археологічна служба України" та історичного факультету ТНПУ.
У Тернополі на території замку виявили кераміку та побутові речі трипільської та черняхівської культури. Знахідка здивувала вчених, бо свої поселення люди кам'яної доби зазвичай влаштовували у долинах та на берегах річок. Замок у Тернополі розташований на узвишші.

Related

Цікаво 4127808663834739617

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item