Януковичу було куди тікати. А куди тікатиме Путін?

Хотів розпочати з того, що навіть давня подружка кремлівського диктатора якщо й надасть йому притулок, то, найвірогідніше, у психіатричній...

Хотів розпочати з того, що навіть давня подружка кремлівського диктатора якщо й надасть йому притулок, то, найвірогідніше, у психіатричній клініці в одній з віддалених земель своєї федерації. І там, у комфорті європейського лікувального закладу, він доживатиме у «своїй реальності». Якщо Гаага не втрутиться


Та, думаю, спочатку про те, чому тікатиме Путін. Від кого?

«…у похід зібрався» (пісня)
Зрештою, він лише почав втілювати  давню стратегічну концепцію Кремля: «Донбасс начнет, Новороссия – поддержит, Приднестровье – довершит». Давній задум придушення незалежної України. Про цей стратегічний план, не криючись і не соромлячись розповідав мені у Кремлі 20 років тому тодішній секретар Радбезу РФ.
Єльцин не наважився. Путін – стартував. Російський квазіпарламент його не зупинив. Більше, надав карт-бланш на здійснення військової окупації України.
Що далі?
А далі цей самий квазіпарламент (слово «Дума» походить від «думати», тому не наважусь застосувати його до того зібрання) уже розглядає питання про можливість конфіскації майна та активів іноземних кампаній в РФ. Так би мовити, щоб помститися за підтримку України.
Мудрий Глазьєв оголошує Росією зоною, вільною від долара.
Ну, а наймудріший президент, повторюючи найбрехливішу на сьогодні пропаганду офіційних російських ЗМІ, наче змагаючись зі своїми штатними (слова не доберу), робить декілька подиву гідних (віддайте належне моїй стриманості) заяв.

ЗГАДАЙМО
Верховний головнокомандувач відмовляється від своїх військових, які окуповують Крим, ставлячи тим самим їх поза законом та нормами міжнародного права.
Є інформація, що рядових російських вояків перекидають в Україну без документів. Я запитував у своїх російських знайомих: скільки громадян Росії готові вбивати та вмирати за Путіна? Тепер ще додам: скільки могил невідомих солдатів має з’явитися, щоб кривавий ненажера зупинився?
Хоча сам він, щоб ні в кого не було сумнівів, що це – не солдати, а терористи та бандити, – викладає концепцію їх поведінки: попереду – мирні жителі, жінки, діти, ЗА НИМИ – сміливі російські автоматники.
Глава держави заявляє, що з нинішньою Україною Росія ніяких угод та договорів не підписувала. Перекреслюючи тим самим не лише гарантії Будапештського меморандуму, а й угоди щодо базування ЧФ у Севастополі, газові та інші контракти…
Ну, не подобаються Путіну революції, які, до того ж, скидають  «легітимних» президентів.
Але без революцій не було б Французької Республіки, Сполучених Штатів Америки, …Росії у її нинішньому статусі.
Просто згадаємо, що не лише В. Янукович, а й Б. Мусоліні, А. Гітлер, Й. Сталін, В. Путін прийшли до влади, як вважається, законним шляхом. Надихає?
Втім, до тези про «іншу державу» ще повернемося.
Росіянин, він демонструє величезний квасний патріотизм та неабияку сміливість перед міжнародними санкціями…

А тут-трохи розлогіше 
Кому подобаються цифри, подивіться, скільки мільярдів доларів втратила російська економіка лише за один перший день агресії, скільки тепер коштує рубль, скільки – акції російських компаній… І яка динаміка закордонних інвестицій у Росію? Подивіться і продовжіть цей неоптимістичний перелік.
Замисліться, будь ласка, якою валютою ( назвемо умовно ці нові гроші «глазьєвками») розраховуватиметься Росія по контрактах не лише зі США, Іраном, Китаєм, Японією,.. а й з Казахстаном, наприклад, за Байконур, чи вона і його захищатиме на севастопольський манер?
Погодьмося, нафтовидобувна та нафтопереробна галузь Росії постраждає менше – пальним заправлятимуть танки та БТР, винищувачі та бомбардувальники… Усе це справно оплачуватиме бюджет за рахунок платників податків.
А що і за якою ціною заправлятиме у бак своєї легендарної «Лади-Калини» пересічний росіянин?
Щодо російського газового монополіста – оптимізму більше. Хоча невідомо, скільки платитимуть росіяни (та білоруси) за побутовий газ у нових реаліях.
Хто скаже, скільки коштуватимуть продукти, якщо врахувати потреби посилено годувати інтервенціоністські корпуси?
І хто, за великим рахунком, виграє? Хто вже готовий підхопити нафтового пирога, сферу торгівлі зброєю та багато-багато іншого?  Чи РФ жила у безконкурентному середовищі? Чиї громадяни, на відміну від російських, матимуть зростання життєвого рівня?

«От края и до края, от моря и до моря…»
Окупація Криму, зазіхання на інші території  України – небезпечний прецедент, який також обов’язково посилить тенденції перегляду кордонів. І не лише в Європі та світі. Росію це не зачепить?
Не можна забувати, що Росія – федерація. І ще порівняно недавно суб’єкти федерації мали помітно виражену тенденцію до більшої автономності, незалежності від Кремля та ситої в уяві смолянина, хабаровця, череповчанина чи вологодця Москви. Тенденцію, яка проявлялася, скажімо, у створенні регіональних «республік» зовсім не за принципами національних автономій – на Уралі, в Сибіру…Так, вони були у різний спосіб придушені, але ідеї, як відомо, живуть довго.
А якщо вже за національною ознакою, не будемо забувати, скільки етнічних китайців, наприклад, без жодного «захисту» країни походження проживають у Росії, скільки мусульман по всій території не вважають «Третій Рим» своєю духовною столицею, а Гундяєва – духовним авторитетом.…
У останні десятиліття 20-го сторіччя розпалися ЧССР, СФРЮ, СРСР… Змінювалася влада у Єгипті, Тунісі…Утворювалися «інші держави», які, однак,  живуть за Статутом ООН, входять до ЄС, Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, тощо. А також поважають міжнародне право, бо прекрасно усвідомлюють – зневага до міжнародних угод і договорів є шляхом до безодні.
До речі, як відомо, інша держава (за логікою Путіна) приймала капітуляцію гітлерівської Німеччини, мілітаристської Японії. Ще не стерлося у пам’яті, як називався Калінінград, північні острови та й добрий шмат Сахаліну, Карелія…Відтак, з «іншою державою» можуть бути інші розмови.
Це у піснях іншої держави співалося: «Русский с китайцем братья навек…Сталин и Мао слушают нас…». Там усе гаразд «у сурових берегов Амура»?

Зберегти обличчя?
Мюнхенська угода 1938 року коштувала світові мільйонів жертв. Схоже, у сучасному світі у Чемберлена та Деладьє  немає послідовників, «умиротворення» диктатора людство вже проходило і, хочеться вірити, зробило висновки.
Хоча… хоча лунають голоси, що необхідно дати можливість Путіну відступити, «зберігши обличчя». Як на мене, це означає – не зруйнувавши планів про перегляд кордонів, поділу світу, не вилікувавши від маячні імперського мислення. Бо – «броня крепка и танки наши быстры» – за скільки годин марш-кидки до Праги, Відня,  Парижу? Після того, як Україна потоне у крові…Маніяків не лікують, їх – ізолюють.

Пушкін – наше все!
Дивлячись на те, як ситі, вгодовані товстоморді поліцаї хапають мирних протестувальників у Москві та Пітері, не обманюю себе щодо того, що вся Росія так нагодована , як спецназ, має такі квартири, як армійські та поліцейські генерали.
І якщо зараз російське суспільство, так виглядає, у переважній більшості мовчить (протестувати – непатріотично), це не означає, що суттєве падіння життєвого рівня населення внаслідок геополітичних, військових авантюр фюрера 21-го століття не призведе до серйозних суспільних заворушень. Найстрашнішими в історії  Росії були так звані «голодні бунти». Промовиста назва. А «русский бунт», за визначенням геніального О.С.Пушкіна – «беспощадный». Повіримо класикові. Хіба що «бессмысленным» цей бунт уже назвати не наважимося – 21-е століття на дворі. Люди – думають, прес-конференціями у Ново-Огарьово процесу осмислення стану справ у російському суспільств і- не зупинити. Янукович втік від свого розгніваного народу до Росії. Куди від свого народу тікатиме Путін – побачимо.

І т.д., і т.п.

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item