Фільм "Земля" заборонили через 9 днів після прем'єри


Сьогодні виповнюється 87 років з дня виходу чорно-білого німого фільму Олександра Довженка "Земля". 
Його презентували 1930 року в Києві. Заборонили у кінотеатрах через 9 днів після прем'єри. Офіційна причина – натуралізм та замах на звичаї.





Фільм триває – 89 хвилин. Партійне керівництво наполягало на фільмі про необхідність колективізації. За цієї умови дозволило зйомки. За сюжетом, сільські бідняки відбирають землю у куркулів. Потім ділять її та орють. Селяни добиваються, щоб селу виділили трактор. Довіряють його головному герою Василю. В кінці фільму він гине від куль колишніх власників землі.
Однак Довженко, попри партійні установки, акцентував увагу на довгих планах української природи, сільських пейзажів, садів з яблунями, обличчях героїв на повний кадр.
Фільм переглядали 32 комісії. Офіційної причини для заборони не знайшли. Тому почали вигадувати приводи. Наприклад, в кадрах з великими яблуками і кавунами вбачали вихваляння куркульства.
Зрештою, стрічку заборонили до 1958 року. Говорять, за вказівкою Йосипа Сталіна. Пізніше – дозволили до показу, після міжнародного референдуму у Брюсселі. Там він увійшов до 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.
У Європі стрічка мала успіх. Після прем'єри у Берліні про Олександра Довженка з'явилося 48 публікацій. А у Венеції італійські кінематографісти назвали Довженка "Гомером кіно".
У 2012 році Національний центр Олександра Довженка реставрував фільм на основі версії 1930 року. Етно-гурт "ДахаБраха" записав музичний супровід на замовлення Довженко-Центру.
Стрічку визнають митці всього світі. У фільмі "Манхеттен" 1979 року американця Вуді Аллена головний герой дивиться кінострічку Довженка. А у поляка Анджея Жулавського в картині "Головне – любити" на стіні будинку висить афіша "Землі".
На американському веб-сайті IMDB, фільм оцінюють в 7,5 балів з 10. Сайт є одним з найбільших інформаційних ресурсів про кіно у світі.

Related

Суспільство 5050592116259762733

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item