Конгресмени проти "нацистів". Чому у США занепокоїлися героїзацією Бандери, Шухевича та УПА

Конгресмени проти "нацистів". Чому у США занепокоїлися героїзацією Бандери, Шухевича та УПА
Конгресменів непокоять націоналістичні кампанії, які підтримує український уряд
Американські конгресмени занепокоєні "героїзацією нацистських колаборантів в Україні". Йдеться про так зване прославляння Степана Бандери, Романа Шухевича та Української Повстанської Армії. 
 56 членів американського конгресу переконані в Європі, зокрема в Україні та Польщі, спотворюють та заперечують  події під час Голокосту. Відповідний лист вони направили до тимчасового керівника Державного департамента США Джона Саллівана. В ньому також згадуються випадки перейменування вулиць, діяльність батальйону Азов та інформаційні кампанії Інституту національної пам'яті.

Азов та надмірна героїзація

Конгресмени просять державний департамент США приєднатися до них та правозахисних організацій для протистояння антисемітизму, ксенофобії, що проявляються в країнах Європи. Парламентарі окремо виділяють Україну та Польщу, закликаючи їх "однозначно відкинути спотворення Голокосту та шанування нацистських колабораціоністів". Конгресмени просять перевірити, яких заходів вживають США для моніторингу випадків спотворення Голокосту, та гарантувати, що США не підтримують або не фінансують групи та осіб, які заохочують або виправдовують антисемітизм.
Зокрема, мова у зверненні йде про полк спеціального призначення Нацгвардії Азов. Конгресмени наполягають на скасуванні польського закону про Інститут національної пам'яті та українського про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України. Конгресменів також непокоїть перейменування вулиць в честь бійців УПА та інформаційні кампанії з їх героїзації, які підтримує український уряд.

Закон ні до чого не зобов’язує

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в ефірі Радіо НВ розкритикував лист конгресменів і назвав їх некомпетентними. За його словами, у звернені свідомо перекручуються факти, змішується правда та брехня. Можливо конгресмени користувались джерелами вже застарілої радянської або сучасної російської пропаганди, додав В'ятрович.
“Закони польський і український, про які йдеться у тексті, абсолютно некоректно прокоментовано. У Польщі ми маємо редакцію закону, яка передбачає кримінальну відповідальність, а у подібному українському законі такого пункту немає. Він діє, але ще нікого не притягали до відповідальності за особисте ставлення до УПА”, - зазначив В'ятрович.

Ідея нації

Безпідставними обвинувачення американських парламентарів вважає і керівник проектів Харківської правозахисної групи Борис Захаров. В коментарі Радіо НВ він заявив, що підчас Нюрнбергского процесу претензій до Шухевича або Бандери зі сторони обвинувальника озвучено не було. Проте зростання антисимітизму та ксенофобії в українському суспільстві дійсно спостерігається, підкреслив Захаров.
“Варто згадати хоча б випадок на Лисій горі, коли організації напали на табір ромів, жбурляли каміння у жінок та дітей. Кількість злочинів на грунті ненависті зростає, це викликає занепокоєння”, - підкреслив юрист.
Раніше американська соціологічна компанія Pew Research Center презентувала дослідження, в якому зазначається, що рівень антисемітизму в Україні  - один з найнижчих в Європі. Тільки 5 % українців не бажають бачити євреїв серед громадян своєї країни.

Related

Події у світі 7689193841467516386

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item