У заповіднику "Биківнянські могили" вшанують пам'ять жертв репресій

У заповіднику "Биківнянські могили" вшанують пам'ять жертв репресій
20 травня 2018 року на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" (Броварський проспект у Дніпровському районі м. Києва) вшанують пам'ять жертв політичних репресій.
З 11:00 по 12:00 пройде церемонія вшанування жертв політичних репресій за участі президента Петра Порошенка та інших високопосадовців. У 12:10 – 14:00 відбудеться міжконфесійний молебень за жертвами політичних репресій, мітинг-реквієм і виступ Національного хору імені Г. Г. Верьовки.
При вході у заповідник буде представлена фотодокументальна виставка "Розстріляна еліта: Биківнянський вимір". Співробітники закладу забезпечують екскурсійний супровід.
Безкоштовні автобуси курсуватимуть з 9:00 до 15:00 від станції метро Лісова до Заповідника (вихід з метро від голови поїзда на зупинку маршрутних таксі в напрямку м. Бровари) та від зупинки громадського транспорту навпроти приміщення "Бліц-Інформу" (вул. Кіото, 25).
У Биківні діяла таємна спецділянка НКВС УРСР для поховання жертв репресій. Розпочала свою діяльність навесні 1937 року. 20 березня президія Київської міської ради ухвалила рішення про відмежування земельної ділянки "для спецпотреб"у 19 та 20 кварталах Биківнянського лісу. Упродовж 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних НКВС у київських в'язницях для таємного поховання у Биківнянському лісі. Вчені свідчать про те, що більшість із них загинули від пострілу в потилицю або основу черепа. Тіла людей закопували разом із речами, документами, дрібними грошима, які були при них. Завжди в одязі і неодмінно засипались вапном.
Кількість похованих в Биківнянському лісі остаточно не встановлена. Історики припускають, що вона може ставити від 20 до 100 тисяч осіб. Фахівці встановили прізвища понад 18,5 тисяч осіб, яким були винесені вироки в Києві і які поховані в Биківні. На підставі документів трійки НКВД у 1937-1938 роках у Києві було розстріляно 15 тисяч осіб. Найбільше число розстрілів припадає на 19 травня 1938 року – лише на підставі рішень трійки НКВД за ніч у київських в'язницях розстріляли 563 особи.

Related

Події в Україні 3391027941884544777

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item