Вкусила змія: як правильно надати першу допомогу

Вкусила змія: як правильно надати першу допомогу

На Львівщині уже зафіксовано 11 випадків укусів змій. Найчастіше гадюки нападали на людей у Сколівському, Турківському, Миколаївському та Мостиському районах. Серед потерпілих є і діти.
Цього року змії активізувалися дуже рано, перший укус гадюки зафіксовано ще у квітні. Ольга Паламаренко, герпетолог, старший викладач Національного лісотехнічного університету, каже, що цьому сприяли висока температура, відсутність опадів та часта поява людей у місцях, де живуть змії. Повідомляє ZAXID.NET.
Змій нині доволі часто можна побачити там, де люди аж ніяк не очікують їх зустріти: у парках, на території дитячих садочків, на подвір'ї людей, особливо у гірських районах. Гадюки та вужі часто з'являтися там, де є побутове сміття, звалище будівельних чи інших матеріалів, на берегах річок та озер, сінокосах, узліссях. У таких місцях їм зручно ховатися від хижаків, є їжа, умови для розмноження.
"При зустрічі із людиною змії у більшості випадків рятуються втечею. Вони чудово вловлюють коливання землі на доволі великій відстані, тому відчувши кроки, стукіт, шурхіт намагаються заховатися в нори або відповзають подалі. Нещасні випадки трапляються тоді, коли на змію наступають, чіпають її руками чи навмисно намагаються знищити. Іноді зустрічі зі зміями відбуваються у тих місцях, де вони раніше ніколи не траплялися. У цьому є вина людей, які засмічують узлісся, береги річок, парки, подвір'я. Змії добре себе почувають на колишніх пасовищах, що заростають чагарниками, у занедбаних садах та інших місцях, де не ведеться господарська діяльність", - каже Ольга Паламаренко.
Що робити, аби уникнути зустрічі з гадюкою?
Герпетолог каже, що з отруйних змій на Львівщині і у Карпатах водиться лише гадюка звичайна. Твердження, що вона може переслідувати людей – це вигадка. Якщо не порушувати її спокій, не чіпати її, гадюка ніколи першою не нападе.
Утім, неприємної зустрічі з повзучими можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил.
1. Якщо вирушили в ліс чи гори на відпочинок, уважно огляньте місце, де плануєте зупинитися чи заночувати. Побачили гадюку? Не панікуйте, не кидайтеся на неї з палицею, а повільно відійдіть. Залиште це місце для неї, а для себе оберіть інше.
2. Навіть у спеку, вирушаючи в ліс чи в гори, подбайте про високе взуття – шкіряне, гумове, бо гадюки найчастіше кусають в ногу.
3. Мандруйте лісом чи горами з палицею. Вона потрібна не для того, щоб убити в разі чого гадюку, а щоб попередити її, що ви йдете. Проведіть палицею по кущах, з яких хочете зірвати ягоди, або по високій траві. Цього шуму буде достатньо, аби повзучі уступили вам дорогу.
4. Якщо мандруєте разом з дітьми, то вони повинні завжди йти за вами. І також у відповідному взутті.
5. Гадюка звичайна інколи за забарвленням може бути схожа на вужа. Є люди, які полюбляють брати вужів у руки. Не ризикуйте. Не чіпайте повзучих і вони не чіпатимуть вас.
Як швидко і правильно надати першу допомогу?
Та бувають випадки, коли розійтися людині і гадюці не вдається. Від укусу гадюки на тілі людини залишається характерний знак - дві невеликі дірки. Як правильно діяти у таких випадках, адже зміїна отрута є небезпечною для людини, а дитини особливо.
6 правильних кроків від завідувачки відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації центру Ірини Щуровської, які слід зробити, якщо когось з рідних чи знайомих укусила гадюка.
1. Не панікувати
Якщо дитину чи когось з друзів на природі вкусила змія, правило № 1: не панікувати самому і заспокоїти потерпілого. Від переживань і інтоксикація настає швидше, і людина в паніці не зможе правильно та швидко надати першу допомогу.
"Від укусу змій не буде миттєвих фатальних наслідків. Найкращий варіант, якщо постраждалого доставлять до лікарні за 15-20 хвилин, тоді у нього менше розвинеться інтоксикація. Коли такої можливості нема, в запасі є приблизно дві години. За цей час ще не виникнуть серйозні проблеми з кінцівками, але що швидше потерпілого доставлять до лікарні, то краще", - каже Ірина Щуровська.
2. Знерухомити кінцівку
Якщо змія вкусила в лісі чи в горах, для знерухомлення руки чи ноги підійдуть будь-які підручні засоби: палка, парасоля, а замість бинта - хустка, хустинка, поясок, шнурок, бо, що більше постраждалий рухає кінцівкою, то більше скорочуються м'язи і отрута більше всмоктується у кровоносну й лімфатичну системи.
3. Місце укусу промити питною водою
Якщо місце укусу дуже забруднене, а засобів дезінфекції під руками нема, то рану слід промити питною водою і якнайшвидше доставити людину в найближчу лікарню.
4. Не відсмоктувати отруту
Місце укусу у жодному разі не можна розрізати, припікати. Не можна накладати джгут і відсмоктувати отруту, бо лише згаєте час, а це призведе до погіршення стану потерпілого.
5. Покласти щось холодне
Коли змія вкусила поблизу житлових будинків чи відпочивальники виїхали на природу з міні-холодильником, на місце укусу слід покласти холод – це сповільнить розповсюдження отрути.
6. Побільше пити води
Потерпілому слід якомога більше води, скільки він зможе випити, це зменшить інтоксикацію.
У лікарнях рятують людей без протизміїного антитоксину
У відділеннях реанімації і в районах, і в області, де рятують дорослих і дітей від укусів змій, протизміїного антитоксину наразі нема.

Related

Здоров'я 2400023481174430173

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item