Зрада в Роскосмосі. Вчений "злив" НАТО гіперзвук

Зрада в Роскосмосі. Вчений "злив" НАТО гіперзвук
Гіперзвукова ракета Авангард

Секретні технології гіперзвукової зброї потрапили до Північноатлантичного альянсу. Наукового співробітника звинуватили в державній зраді.

 
У Росії 74-річного вченого, співробітника Роскосмоса, заарештували у справі про держзраду - його підозрюють у передачі секретної інформації про гіперзвукові технології розвідці однієї з країн НАТО.
 
За статтею про держзраду йому загрожує до 20 років позбавлення волі і великий штраф. Обвинуваченого можуть звільнити від кримінальної відповідальності, якщо він добровільно допоможе органам держбезпеки. Однак вчений заперечує звинувачення.ЗМІ розповідають подробиці.

Нова держзрада в Роскосмосі

 
20 липня ФСБ провела обшуки в головному інституті Рокскосмоса - Центральному науково-дослідному інституті машинобудування, який, крім іншого, займається розробками у сфері ракетобудування.
 
Силовики також відвідали кабінет директора дослідницько-аналітичного центру організації Дмитра Пайсона. Через добу він подав заяву про звільнення. Обшуки в кабінеті Пайсона проходили через те, що він підтримував дружні зв'язки з підозрюваними. Сам він проходить у справі про держзраду як свідок.
 
23 липня Коммерсант повідомив, що 74-річний науковий співробітник ЦНДІМАШ Віктор Кудрявцев був заарештований Лефортовским судом Москви після того, як ФСБ заявила про причетність вченого до передачі однієї з країн НАТО секретної інформації про гіперзвукові технологї.
 
За словами правозахисника, підслідний наразі утримується в одиночній камері, оскільки знаходиться під карантином.
 
"Кудрявцеву пред'явлені звинувачення в "передачі закритої інформації про технології, які застосовуються в розробці гіперзвукових літальних апаратів, одній з країн НАТО".
 
"Згодом ці відомості надавалися для вивчення спецслужбами Північноатлантичного альянсу", - сказав співрозмовник газети.
 
Сам підслідний звинувачення не визнає. У ЦНДІМАШ інформацію про хід справи поки не коментують, в Роскосмосі обмежилися лише тим, що підтвердили факт арешту вченого.
 
Робота Кудрявцева в ЦНДІМАШ була безпосередньо пов'язані із закритою тематикою "гіперзвукових потоків", що використовувалися в тому числі в оборонних проектах.
 
Витоки чутливої ​​інформації з інституту вже траплялися: так, в 2015 році був заарештований глава Науково-технічного центру аерогазодинаміки Володимир Лапигін, який пропрацював у структурах ЦНДІМАШ понад 40 років.
 
За версією слідства, він передав китайським розвідникам секретний програмний комплекс, що дозволяє розраховувати аеродинамічні характеристики гіперзвукових літальних апаратів.
 
Його засудили до семи років суворого режиму. Кудрявцев - один із 23 вчених, які підписали в лютому 2017 року відкритий лист президенту РФ з проханням про помилування Лапигіна.

Гіперзвукова зброя

 
Російський президент Володимир Путін під час прямої лінії заявив, що у Росії є "унікальна" новітня зброя. Серед них - гіперзвукова ракета Кинджал і гіперзвуковий планер Авангард.
 
Росія стверджує, що Кинджал матиме радіус дії три тисячі кілометрів, якщо буде запускатися з борту надзвукового бомбардувальника Ту-22М3 і дві тисячі кілометрів, якщо запускатиметься з винищувача-перехоплювача МіГ-31к.
 
 
За словами Путіна, Авангард обладнаний гіперзвуковим плануючим крилатим блоком для прориву систем ПРО. Він йде до мети як вогненна куля, температура поверхні якої становить 1600-2000 градусів Цельсія. Радіус дії - шість тисяч кілометрів.
 
У РФ заявляють, що для ураження керованого бойового блоку буде потрібно не менше 50 протиракет SM-3, що "робить ПРО США безглуздою".
 
 
Минулого місяця Washington Post писала, що Китай і Росія обганяють США у створенні гіперзвукової зброї, яка може протягом однієї-двох годин нанести удар у будь-якій точці земної кулі.
 
Зіткнувшись із загрозою програшу на цьому відрізку гонки озброєнь, Пентагон в пріоритетному порядку взявся за розробку гіперзвукової ракети, оскільки Сполучені Штати сьогодні стикаються з усе більш серйозними викликами з боку наддержав.
 
Космічні війська США. З ким і чим воюватимуть
 
ПВС США недавно оголосили, що передали компанії Lockheed Martin контракт вартістю майже один мільярд доларів на проектування і будівництво гіперзвукового літального апарату.
 
А компанія Boeing повідомила, що вкладе кошти в британську фірму, що займається виробництвом сучасних рухових установок, які зможуть приводити в рух гіперзвуковий літальний апарат.
 
Гіперзвукові ракети, як і звичайні, летять дуже швидко, як мінімум, уп'ятеро швидше за швидкість звуку, тобто, від півтора до восьми кілометрів на секунду. Завдяки такій швидкості вони малопомітні, і виявити їх вдається рідко.
 
На відміну від балістичних ракет, які летять за фіксованою - отже, передбачуваною - траєкторією, гіперзвукові ракети можуть маневрувати, тому захиститися від них дуже складно.

Related

Події у світі 74623466396585525

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item