Насалик відкинув можливість відновлення співпраці з Росатомом - ЗМІ

Насалик відкинув можливість відновлення співпраці з Росатомом
Насалик заявив, що його підставили
Видання Українська правда повідомляє про те, що міністр енергетики України Ігор Насалик спростував інформацію про можливе відновлення співпраці між його відомством і російською компанією Росатом.
Він повідомив, що його лист до першого заступнику директора Росатома Кирила Комарова є "фейком".
У той же час, джерела УП у міністерстві наполягають на достовірності листа, але допускають, що таким чином Насалика хотіли підставити.
Міністр повідомив, що існує два варіанти розвитку відносин із Росією в атомній сфері. Міністерство може або розірвати контракт з ВАТ ТВЕЛ і запросити повернення інвестицій, або продати російську частку в спільному підприємстві.
Раніше УП повідомило, що Міністерство енергетики України зацікавлене "в подальшому розвитку двосторонніх відносин у сфері атомної енергетики.
Нагадаємо, в 2010 році Кабмін затвердив російський ТВЕЛ (входить до складу Росатома) переможцем конкурсу з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива. На порудження об'єкта виділені 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська обл).
Для реалізації проекту було створено Завод з виробництва ядерного палива, в якому українському державному концерну Ядерне паливо належить 50% + 1 акція, а решта 50% мінус 1 акція - російської ТВЕЛ.
На той момент загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в  $450 млн. Половина з цієї суми повинна була бути вкладена приблизно в рівних частках акціонерами (по $100-120 млн кожною стороною). Інша частина повинна була бути "закрита" залученням кредитів.
Заводeв 2015 році повинен був почати випуск ТВЕЛів, ТВС і деталей з цирконію і нержавіючої сталі.
Однак офіційне рішення припинити реалізацію спільного з Росією проекту зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області було прийнято Україною у середині 2015 року - в період активної фази війни Росії проти України на Донбасі.
Крім того, раніше Насалик заявляв, що Україна може обійтися без ядерного палива з Росії, оскільки її частка в загальному обсязі поставок за три роки скоротилася з 95% до 50%.
На 2020 рік був запланований пуск виробництва паливних порошків і таблеток.

Related

Бізнес 3935172650414909565

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item