Готують контракт. Зустріч України і РФ по транзиту

Готують контракт. Зустріч України і РФ по транзиту
Україна і Росія відновили переговори щодо транзиту газу

Тристоронні переговори щодо транзиту російського газу через Україну пройшли в Берліні. У них також брали участь представники ЄС і Німеччини.

Переговори по транзиту російського газу через українську територію з 2020 року пройшли 17 липня в Берліні. У першому за останні декілька років турі тристоронніх переговорів Україна, Росія і ЄС повинні були визначити коло обговорюваних питань.

Якщо президент РФ Володимир Путін пов'язує транзит газу із завершенням суперечок Газпрому і Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі, то Україна пропонує підняти обсяг транзиту і знизити вартість. ЗМІ розповідають подробиці.

Позиція України
Після розвалу Радянського Союзу по українській території проходило більше 90 відсотків експортного газу з Росії. Після введення газопроводів Ямал-Європа через Білорусь до Польщі і Блакитного потоку в Туреччину транзит скоротився до 75 відсотків.

Після введення в експлуатацію Північного потоку - майже до половини. Якщо Росія запустить Північний потік-2 і Турецький потік, то транзит газу по Україні впаде до 10-15 відсотків від усього російського експорту.

Минулого тижня комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко розповів, що українська сторона їде в Берлін з головною пропозицією - застосувати європейські правила щодо транзиту російського газу через територію України.

Вітренко пояснив, що в позові, поданому компанією до Газпрому 6 липня в Стокгольмський арбітраж, містяться вимоги підвищення ставки на транзит газу на період 2018-2019 років.

У Берліні ж, за його словами, основною темою переговорів буде транзит російського газу після 2019 року.

"І після 2019 року, ми говорили і говоримо, транзитна ставка буде навіть нижчою, ніж є зараз за контрактом. Тому ми не будемо вимагати на довгостроковий період підвищення ставки", - сказав Вітренко.

Такий підхід, за його словами, дозволить зняти дискусії про те, що пропозиції української сторони нібито є необгрунтованими.

16 липня Нафтогаз опублікував свої пропозиції щодо тарифів на транзит після закінчення поточного контракту з Газпромом після 2019 року.
Україна готова знизити ставку транзиту з поточного рівня на 20 відсотків, до 2,17 долара за одну тисячу кубометрів на 100 кілометрів, якщо обсяг транзиту зросте до 141 мільярда кубометрів за рік, тобто до рівня 1998 року.

На думку Нафтогазу, це можливе, якщо РФ перестане блокувати поставки газу із Середньої Азії і скасує експортну монополію Газпрому.

Голова Нафтогазу Андрій Коболєв заявив, що ці ставки нижчі, ніж по Північних потоках.
Однак видання Коммерсантъ зазначає, що ставка по Північному потоку в минулому році становила 1,7 долара. По Північному потоку-2 вона буде в районі 2 доларів.
У день тристоронньої зустрічі Росія зупинила роботу Північного потоку. У Нафтогазі зазначили, що українська газотранспортна система надійніша.

"Росія знову зупинила роботу Північного потоку через плановий ремонт. Аж до кінця липня. І знову українська ГТС (яка ніколи не зупиняла транзиту через ремонт чи обслуговування) компенсує європейським споживачам проблеми в росіян", - йдеться в повідомленні Нафтогазу у Facebook .

У Нафтогазі також повідомили про рекодной прибуток у 2017 році - 39,4 мільярда гривень.

Позиція Росії
За підсумками саміту з американським президентом Дональдом Трампом Путін заявив, що Росія готова продовжити транзитний контракт з Україною, але з умовою вирішення спору між Нафтогазом і Газпромом у Стокгольмському арбітражному суді.
Вітренко відповів, що два спори (щодо контракту на поставку газу і контракту на транзит газу між Газпромом і Нафтогазом) уже були врегульовані в Стокгольмському арбітражі, а проблема лише в тому, що Газпром не виконує рішення арбітражу - не постачає газ в Україну за цінами, які визначив арбітраж, і не виплачує 2,6 мільярда доларів компенсації, яку визначив арбітраж.

Він також заявив, що Нафтогаз готовий врегулювати й нову суперечку щодо перегляду транзитного тарифу, з яким Україна недавно звернулася в Стокгольмський арбітраж.
"Якщо цю суперечку ми будемо регулювати в арбітражі, то практично нереально закінчити до кінця 2019 року. В кращому випадку - до кінця 2020 року. Чи готові Газпром і Німеччина зупинити будівництво Північного потоку-2 до закінчення нового арбітражу?" - резюмував він.

Варто зазначити, що в арбітражі, окрім позову Нафтогазу, є апеляція Газпрому на два попередніх рішення суду. Імовірність вирішення цих суперечок до кінця 2019 року невелика.

Як зазначає видання, Росія на тристоронніх переговорах вирішує тактичне завдання - підтверджує своє обіцянку не обнуляти транзит через Україну, під заставу якого Німеччина погодилася підтримувати Північний потік-2.

Це також необхідно, щоб Данія погодилася надати дозвіл на прокладку труби Північного потоку через свої територіальні води - це зараз єдина перешкода для початку будівництва.

Результати переговорів
У переговорах взяли участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін, міністр енергетики РФ Олександр Новак і єврокомісар у справах Енергосоюзу Марош Шефчович.

Марош Шефчович погодився, що новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України після 2019 року повинен відповідати європейському праву.
"Майбутній контракт має повністю відповідати європейському праву й іншим угод про транзит. Це піде на користь прозорості. Це те, що, я думаю, необхідно обговорювати на експертному рівні", - сказав він.

За словами Мароша Шефчовича, він запропонує Україні і Росії провести експертні зустрічі після літніх канікул. Він додав, що є дуже амбітний план.

Перед тристоронніми переговорами пройшла зустріч міністра економіки і енергетики Німеччини Петера Альтмаєра з усіма сторонами.

Він розповів журналістам, що сьогодні обговорюється питання, як зробити обсяги транзиту через Україну істотними, а конкретні цифри щоб стали предметом більш пізніх зустрічей.

"Багато питань, які треба вирішити на технічному і на політичному рівнях. Україні ніколи не було легко вести переговори з Росією. Є багато недовіри і скарг, тому важливо говорити з обома сторонами і допомогти обом сторонам говорити одна з одною. Це була перша зустріч - і перші переговори. За його словами, європейські лідери стежать за ходом переговорів", - додав міністр.

Німецький міністр зазначив, що, на його думку, у цьому році є хороші можливості домогтися прогресу по суті.

Альтмаєр повідомив, що сторони домовилися скласти графік подальших зустрічей з газових питань, зазначивши, що майбутні зустрічі будуть складними.

Новак зазначив, що питання про обсяги транзиту газу через Україну з 2020 року ще будуть додатково вивчені експертами.

На прес-конференції, за підсумками переговорів, єврокомісар заявив, що Єврокомісія, Україна і Росія почнуть цієї осені готувати новий контракт на транзит газу в Європу на період після 2019 року.

Новак зазначив, що сторони обмінялися думками, а більш детально питання транзиту вони мають намір обговорити в жовтні, на наступній тристоронній зустрічі.

Серед питань, які піднімали на переговорах, були ставка і обсяг транзиту російського газу через Україну, а також імовірність мирного врегулювання суперечок між Газпромом і Нафтогазом, але цей варіант поки не отримав подальшого розвитку, розповів Новак.

Російський міністр також підтвердив готовність російської сторони або продовжити діючий контракт на транзит, або укласти новий - залежно від умов.

Related

Економіка 234112852199862522

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item