ЗМІ: Помпео спробує досягти компромісу з РФ до введення нових санкцій за отруєння Скрипалів

Помпео спробує досягти компромісу з РФ до введення нових санкцій за отруєння Скрипалів
Майк Помпео
Держсекретар США Майк Помпео за вказівкою президента Дональда Трампа спробує досягти компромісу з РФ щодо низки питань до введення нового пакету санкцій за отруєння екс-агента Сергія Скрипаля та його дочки, повідомляє The Washington Post.
За даними джерел, Помпео під час телефонної розмови з Лавровим 10 серпня запропонував російському колезі провести зустріч до введення нових санкцій за отруєння Скрипалів.
"Помпео підкреслив, що ініціатива належить президентові Сполучених Штатів", - повідомили джерела.
Лавров погодився провести зустріч за умови обговорення питання контролю над озброєннями й врахування російських бізнес-інтересів. Керівники дипвідомств погодилися обговорити дату переговорів після зустрічі радника Трампа з питань нацбезпеки Джона Болтона і його російського колеги Миколи Патрушева, яка відбулася минулого тижня.
Зустріч Помпео і Лаврова може пройти в Вашингтоні або в Нью-Йорку в кулуарах Генасамблеї ООН наприкінці вересня.
Як пише видання, адміністрація президента США Дональда Трампа намагається почати конструктивний діалог з Москвою і розірвати цикл санкцій. Однак, перспектива досягнення компромісу залишається невисокою, оскільки маневр адміністрації на російському напрямку обмежений Конгресом США і його послідовною політикою щодо РФ.
У той же час, в Держдепі на запит видання заявили, що під час розмови Помпео і Лаврова тема санкцій за отруєння Скрипалів не піднімалася.
27 серпня набув чинності перший пакет санкцій США проти Росії у зв'язку із замахом у британському Солсбері на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочку Юлію за допомогою речовини Новачок.
Вашингтон прямо звинуватив Москву в порушенні американського закону 1991 року про контроль над хімічною та біологічною зброєю і заборону її військового застосування.
Під нові санкції потрапляє поставка Росії продукції подвійного призначення і експорт товарів і технологій, пов'язаних зі сферою національної безпеки США, а також поставки електроніки, компонентів і технологій для нафтогазової галузі.
Крім того, якщо протягом трьох місяців Москва не надасть гарантій, що не використовуватиме хімічну зброю і не погодиться на допуск міжнародних інспекторів, набуде чинності другий етап санкцій, що передбачає зниження рівня дипломатичних відносин, скорочення до мінімуму взаємної торгівлі і заборона польоту в США для російських авіаліній.
Американські обмежувальні заходи можуть охопити 70% російської економіки і 40% робочої сили.
Посольство Росії в США заявило, що ці санкції є "драконовськімі", а причини їх введення "надуманими". У МЗС РФ заявили, що Москва не буде виконувати поставлені США умови для зняття нових санкцій і займеться опрацюванням заходів у відповідь на нові санкції США.
Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що можливе подальше посилення американських санкцій проти Росії можна буде розцінити як оголошення економічної війни, а президет Володимир Путін назвав нові обмежувальні заходи нелегітимними.
Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною Новачок (радянського виробництва) в березні 2018 року в британському місті Солсбері. Обом вдалося вижити. За даними Лондона, за отруєнням Скрипалів стояла Росія.

Related

Події у світі 3980041971498576437

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item