Журналістам хочуть заборонити знімати депутатів. Хто і як хоче відмежувати медіа від народних обранців

Журналістам хочуть заборонити знімати депутатів
Регламентний комітет останнім часом став втручатися у роботу преси
Не фотографувати та не знімати депутатів на відео без їх згоди. Таку заборону підтримав регламентний комітет парламенту. У разі, якщо депутат заборонив використовувати такі матеріали, то відео чи фото мають бути вилученими. 

Порушення свободи слова

Комітет зазначив: “Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою для особи. Допускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, не висловить своє заперечення щодо цього. У такому разі зйомка повинна бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені”.
Відповідний лист комітету за підписом його голови Павла Пинзеника оприлюднила перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова. Такий вислів, за її словами, викликає занепокоєння.
Лист був написаний у відповідь на звернення комітету з питань свободи слова, в якому останній звернув увагу на неприпустимість відмежування журналістів.
Раніше регламентний комітет запропонував створити у парламенті прес-центр для журналістів, водночас обмеживши їм доступ до кулуарів на першому й другому поверхах.

Депутат на робочому місці

Лист, як додала Червакова, не має статусу пропозиції. Але це те саме, що робив в кулуарах нардеп від групи Воля народу Олександр Пономарьов, нагадала вона, коли в лютому забрав у журналіста телефон, на який той знімав його в кулуарах. За це Генпрокурор вніс до парламенту подання на притягнення Пономарьова до кримінальної відповідальності. Але подання нівелював регламентний комітет.
За законом, журналісти мають представлятися та неприховано вести аудіо та відеофіксацію, зазначив секретар комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради Дмитро Лубінець. Заперечувати проти зйомки з балкону депутати не можуть. Ця діяльність абсолютно відкрита. Але в кулуарах представники ЗМІ мають питати у обранців дозволу, додав він.
Комітет посилається на статтю 307 Цивільного Кодексу, де йдеться, що фізична особа може бути знята на фото- , кіно - , теле - чи відеоплівку лише за її згодою. Але, як нагадує Червакова, є різниця між пересічним громадянином і публічною особою, якою є депутат, особливо на робочому місці. Це, в тому числі, кулуари парламенту, додала вона.

Вилучення матеріалів і заборона доступу в кулуари

Найбільше питань викликає пропозиція щодо можливості вилучення у журналістів відзнятого, записаного матеріалу, зазначила експерт зі стратегічних комунікацій громадської організації Інформаційна безпека Тетяна Попова. Подібні ініціативи, які можуть обмежувати діяльність журналістів, не проводять через комітет з питань свободи слова, додала вона.
Регламентний комітет останнім часом став втручатися у роботу преси, сказав журналіст видання Цензор Нет Євген Кузьменко.
Він та ряд інших журналістів, що працюють у парламенті, у липні направили листа голові Верховної Ради Андрію Парубію з вимогою не підписувати пропозиції регламентного комітету щодо створення так званого гетто для журналістів на третьому поверсі кулуарів Ради.
Доступ до кулуарів намагалися обмежити ще за спікерства Володимира Рибака - хотіли посадити журналістів за скло. Відгородити ложу преси запропонували після того, як на голови депутатів полетіли листівки з фото Юлії Тимошенко. Утім, загорожу тоді не поставили.

Related

Суспільство 4237877560868988751

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item