Рада дозволила морській охороні застосовувати зброю без попередження для відбиття атак

Рада дозволила морській охороні застосовувати зброю без попередження для відбиття атак

Рада розширила повноваження морської охорони ДПС
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект № 8361 Про прилеглу зону України, який дозволяє морській охороні Держприкордонслужби застосовувати зброю для відбиття атак.
За таке рішення проголосували 244 народних депутати.
У прикінцевих положеннях закону йдеться, що зброя кораблів і катерів морської охорони ДПС може застосовуватися без попередження з метою:
- відбиття збройного нападу та вторгнення на територію України озброєних військових груп і злочинних угруповань; 
- припинення збройних конфліктів та збройних провокацій; 
- для відбиття нападу (надання допомоги для відбиття нападу) на кораблі (катери) та судна Державної прикордонної служби України або інші судна України; 
- для припинення збройного опору.

Також зброя може застосовуватися після попереджувальної стрільби з метою затримання суден, які порушили законодавство України про державний кордон або митне, фіскальне, міграційне або санітарне законодавство.                           
Також попереджувальні постріли можливі під час переслідування по гарячих слідах, яке почалося в територіальному морі або в прилеглій зоні України, в разі невиконання вимоги зупинитися, якщо судно намагається втекти, а також можливість для його зупинки вичерпані.                                                                                                                                                                 
Також розглядаються випадки припинення у такий спосіб ворожих дій суден стосовно узбережжя України, підводних і надводних об'єктів під прапором України.
Крім того, під час стримування агресії РФ в Донецькій і Луганській областях, а також для усунення реальної загрози життю і безпеці людини, військові підрозділи, кораблі і катери уповноваженого органу мають право застосовувати і використовувати зброю та бойову техніку.

Нагадаємо, вранці 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. В результаті тарана прикордонного корабля РФ був пошкоджений буксир ВМС України. 
У Федеральній службі безпеки РФ звинуватили українську сторону в "небезпечних маневрах" під час заходу в "закриту акваторію територіального моря РФ". Україна відкидає ці обвинувачення, заявляючи що судна діяли в межах закону. 
В цей же день українські кораблі були обстріляні і захоплені російським спецназом. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків. "Суд" Криму заарештував моряків на два місяці. Їх перевезли в Москву. Україна вважає захоплених українських моряків військовополоненими. 
    26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану в областях, що межують з РФ, розташованих уздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону, вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

    Related

    Події в Україні 7789206652490579114

    Post a Comment

    emo-but-icon

    Пошук у цьому блозі

    Читають

    Свіже

    Add to Any

    Свіже

    РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

    Варто подивитись

    Нас відвідали

    Лічильники

    item