100 найпоживніших продуктів у світі. Сало - в десятці

100 найпоживніших продуктів у світі. Сало - в десятці

Вчені проаналізували понад 1000 харчових продуктів і оцінили їхні поживні та корисні для організму людини властивості. Дещо в цьому списку здивувало й самих дослідників.


Уявіть собі ідеальний продукт. Такий, що містить не менше і не більше поживних речовин, щоби задовольнити щоденну потребу організму. Якби така їжа існувала, можна було б спокійно їсти тільки її, не хвилюючись про збалансоване харчування.
Але у природі її немає. Проте є багато продуктів з високою поживною цінністю. Якщо скласти з них добре збалансовану дієту, ми зможемо забезпечити організм усіма необхідними елементами.
Вчені вивчили понад тисячу харчових продуктів і призначили кожному з них індекс поживності. Що вище індекс, то більше цей продукт відповідає щоденним потребам організму в тому чи іншому елементі.
Увага: деякі продукти походять від тварин або рослин, які зникають. Ми б не рекомендували споживати їх.
100. СОЛОДКА КАРТОПЛЯ / БАТАТ (р - рослина)
86 ккал / 100г
Ця яскраво-помаранчева бульба є доволі далеким родичем картоплі. Вона багата на бета-каротин.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 49
99. ІНЖИР (р)
249 ккал / 100 г
Інжир вирощують з найдавніших часів. У свіжому чи висушеному вигляді він є джерелом марганцю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 49
98. ІМБИР (р)
80 ккал / 100 г
Імбир містить багато в антиоксидантів. У медицині його використовується як стимулятор травлення і для лікування простудних захворювань.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 49



ІмбирКопирайт изображения
Image captionІмбир є чудовим засобом від простуди

97. ГАРБУЗ (р)
26 ккал / 100г
Гарбуз містить багато жовтого і помаранчевого пігменту, насамперед ефір ксантофілу і бета-каротин.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
96. КОРІНЬ ЛОПУХА (р)
72 ккал / 100г
Його використовують у народній медицині і як овоч. Корінь лопуха сприяє схудненню і зменшує запалення.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
95. БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА (р)
43 ккал / 100г
Як свідчить назва, з'явилася у Брюсселі в XVI столітті. Багата на кальцій і вітамін С.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
94. БРОКОЛІ (р)
34 ккал / 100г
Головки броколі місять недозрілі квіткові бутони і стебла. Споживання броколі в США зросло у п'ять разів за останні 50 років.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
93. ЦВІТНА КАПУСТА (р)
31 ккал / 100г
На відміну від броколі головки цвітної капусти є виродженими кінчиками пагонів. Вони не містять хлорофілу, а тому залишаються білими.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
92. ВОДЯНИЙ ГОРІХ (р)
97 ккал / 100г
Водяний горіх взагалі не є горіхом. Це - водяна рослина, яке зазвичай росте на болотах.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
91. МУСКУСНА ДИНЯ (р)
34 ккал / 100г
Багата на глутатіон, антиоксидант, який захищає клітини від токсинів, зокрема вільних радикалів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50



ДиняКопирайт изображения
Image captionДиня канталупа багата на антиоксиданти

90. ЧОРНОСЛИВ (р)
240 ккал / 100г
Сушені сливи місять дуже багато поживних речовин, корисних для здоров'я, зокрема антиоксиданти і антоціани.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
89. ВОСЬМИНІГ ЗВИЧАЙНИЙ
82 ккал / 100г
Хоча м'ясо восьминога є дуже поживним, нещодавно вчені виявили, що воно може містити шкідливі токсини та алергени молюсків.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 50
88. МОРКВА (р)
36 ккал / 100г
Морква вперше з'явилася в Афганістані 1100 років тому. Помаранчеву моркву вирощують у Європі з XVI століття.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
87. ГАРБУЗ ЗИМОВИЙ (р)
34 ккал / 100г
На відміну від літніх гарбузів, зимові їдять, коли вони повністю дозрілі. У їжу вживають лише м'якуш.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
86. ПЕРЕЦЬ ХАЛАПЕНЬЙО (р)
29 ккал / 100г
Зрілий червоний перець халапеньйо містить у 35 разів більше каротиноїдів, ніж зелений.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
85. РЕВІНЬ (р)
21 ккал / 100г
Ревінь багатий мінералами, вітамінами, клітковиною і природними фітохімічними речовинами, які відіграють важливу роль у здоров'ї організму.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
84. ГРАНАТ (р)
83 ккал / 100г
Своїм насичено червоним кольором гранат завдячує пігментам антоціанам, які мають антиоксидантні і протизапальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51



ГранатКопирайт изображения

83. ЧЕРВОНА СМОРОДИНА (р)
56 ккал / 100г
Антоціани містяться й у червоній смородині. До цього виду також належить біла смородина, а от чорна є окремим видом.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
82. АПЕЛЬСИН (р)
46 ккал / 100г
Апельсини - це найпоширеніший вид цитрусових, який вирощують у світі. Кислотність апельсина знижується із дозріванням.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
81. КОРОП
127 ккал / 100г
Ця риба містить близько 18% білка, 6% жиру і взагалі не містить цукру.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 51
80. ГАРБУЗ ГІГАНТСЬКИЙ (р)
40 ккал / 100г
Це різновид гарбуза Cucurbita maxim. На відміну від останнього, він має форму, схожу на сльозу.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 52



гарбузКопирайт изображения

79. КУМКВАТ (р)
71 ккал / 100г
Цитрусовий фрукт, схожий на овальний апельсин, але розміром зі сливу. Він повністю їстівний, разом з тонкою шкіркою.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 52
78. ПОМПАНО
164 ккал / 100г
Риба сімейства ставридових.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 52
77. ГОРБУША
127 ккал / 100г
Горбуша багата на жирні кислоти омега-3, які нормалізують рівень холестерину в крові.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 52
76. ВИШНЯ (р)
50 ккал / 100г
Вишня (Prunus cerasus) є різновидом черешні (P. avium). З неї готують чимало страв або заморожують.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 53
75. РАЙДУЖНА ФОРЕЛЬ
141 ккал / 100г
Ця тихоокеанська риба середнього розміру є близьким родичем лосося. Вона також багата на жирні кислоти омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 53
74. ОКУНЬ
91 ккал / 100г
Вагітним і жінкам, які годують, їсти окуня не рекомендують. Хоча ця риба поживна, вона може містити сліди ртуті.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 53
73. СТРУЧКОВА КВАСОЛЯ (р)
31 ккал / 100г
Стручкова або спаржева квасоля багата на сапоніни - сполуки, які знижують рівень холестерину в крові.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
72. ЧЕРВОНИЙ САЛАТ-ЛАТУК (р)
16 ккал / 100г
Історичні дані свідчать, що салат вирощували ще у 4500 р. до н.е. Він практично не містить жирів або цукру і має багато кальцію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
71. ЦИБУЛЯ-ПОРА (р)
61 ккал / 100г
Близький родич цибулі і часнику. Дикий предок пори росте у середземноморському басейні.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54



ЦибуляКопирайт изображения
Image captionЗ розгорнутого листя цибулі-пори можна зробити лазанью, яка буде кориснішою, ніж з макаронних виробів

70. КАЄНСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ (р)
318 ккал / 100г
Цю приправу виробляють з унікального сорту перцю Capsicum annuum.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
69. КІВІ (р)
61 ккал / 100г
Ківі, насправді, родом із Китаю. А до Нової Зеландії цей фрукт потрапив лише на початку 1900-х, куди його привезли місіонери.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
68. ЖОВТИЙ КІВІ (р)
63 ккал / 100 г
Ківі є їстівною ягодою, багатою на калій та магній, а жовтий ківі ще й лідер за вмістом антиоксидантів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
67. ГРЕЙПФРУТ (р)
32 ккал / 100г
Грейпфрут (Citrus paradisi) походить із Вест-Індії і є родичем більшого за розміром помело.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
66. МАКРЕЛЬ
139 ккал / 100г
Риба сімейства скумбрії. Одна порція макрелі містить у 10 разів більше корисних жирних кислот, ніж пісна риба, як-от тріска.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
65. НЕРКА
131 ккал / 100 г
Ще один сорт риби, багатий на жирні кислоти, які знижують рівень холестерину. Консервована нерка з кістками є також джерелом кальцію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 54
64. РУКОЛА (р)
25 ккал / 100г
Різновид салату із високим вмістом глюкозинолатів, які захищають від раку і серцево-судинних захворювань.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 55
63. ШНІТТ-ЦИБУЛЯ(р)
25 ккал / 100 г
Попри низьку калорійність цей різновид цибулі містить багато вітамінів А і К, а зелене листя - низку корисних антиоксидантів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 55



ЦибуляКопирайт изображения

62. ПАПРИКА (р)
282 ккал / 100 г
Приправа, яку також готують з перцю виду Capsicum annuum, має високий вміст антиоксиданту аскорбінової кислоти.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 55
61. ЧЕРВОНІ ПОМІДОРИ (р)
18 ккал / 100г
Низькокалорійний, поживний продукт, який є чудовим джерелом фолієвої кислоти, калію і вітамінів А, С і Е.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
60. ЗЕЛЕНІ ПОМІДОРИ (р)
23 ккал / 100г
Це недозрілі плоди червоних помідорів. Споживання цього овочу знижує ризик розвитку раку.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
59. САЛАТ-ЛАТУК (р)
15 ккал / 100г
Культивований салат (Lactuca sativa) є близьким родичем дикого салату (L. serriola), поширеного в Америці бур'яну.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
58. ЛИСТЯ ТАРО (р)
42 ккал / 100г
Молоде листя таро містить набагато більше білка, ніж корінь цієї рослини, який частіше вживають в їжу.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
57. ЛІМСЬКА КВАСОЛЯ (р)
106 ккал / 100г
Також відомий як масляні боби, цей різновид квасолі містить багато вуглеводів, білків і марганцю, і водночас мало жиру.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
56. ВУГОР
184 ккал / 100г
Є гарним джерелом рибофлавіну (вітаміну В2), хоча шкірний слиз вугра може містити шкідливі морські токсини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
55. ТУНЕЦЬ
144 ккал / 100г
Велика риба, багата кислотами омега-3. Вагітним жінкам рекомендовано обмежити споживання тунця через його зараження ртуттю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
54. СРІБЛЯСТИЙ ЛОСОСЬ
146 ккал / 100 г
Тихоокеанська риба, інша назва - кижуч. Має відносно високий вміст жиру і довголанцюгових жирних кислот.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 56
53. ЛІТНІ ГАРБУЗОВІ (р)
17 ккал / 100 г
Різновиди гарбузових, які збирають незрілими, коли шкірка плоду тонка і їстівна. Назва свідчить про короткий термін зберігання овочу.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 57




ГарбузКопирайт изображения

52. КВАСОЛЯ НЕВІ (р)
337 ккал / 100г
Також відома як горохова квасоля. Клітковина цієї квасолі зменшує ризик раку товстої кишки.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 57
51. ПЛАНТАН (р)
122 ккал / 100г
Плантан, як й інші види бананів, містить різноманітні антиоксиданти, має антимікробні та гіпоглікемічні властивості, запобігає розвитку діабету.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 57



ПлантанКопирайт изображения
Image captionРізновид бананів - плантан

50. СТРУЧКОВИЙ ГОРОХ
42 ккал / 100г
Горох є відмінним джерелом білків, вуглеводів, харчових волокон, мінералів і водорозчинних вітамінів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
49. КОРОВ'ЯЧИЙ ГОРОХ (р)
44 ккал / 100г
Або вігна китайська. Як і багато інших бобових, містить вуглеводи і більше білка, ніж зернові рослини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
48. САЛАТ СІЙНИЙ (р)
13 ккал / 100г
Також відомий як вершковий салат. Низькокалорійний, популярний в Європі.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
47. ВИШНЯ ЧЕРВОНА (р)
50 ккал / 100г
Різновид кислої вишні (Prunus cerasus), росте в Європі та Азії.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
46. ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ (р)
619 ккал / 100г
Волоські горіхи містять багато а-ліноленової кислоти і рослинних жирних кислот омега-3, надзвичайно корисних для здоров'я.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
45. СВІЖИЙ ШПИНАТ (р)
23 ккал / 100 г
Містить більше мінералів і вітамінів (насамперед вітамін А, кальцій, фосфор і залізо), ніж багато інших видів салатів. Шпинат посідає у списку дві позиції 45 і 24 у свіжому та замороженому вигляді відповідно. Спосіб його приготування дуже впливає на харчову цінність.
Свіжий шпинат може втратити поживну цінність, якщо його зберігають за кімнатної температури, і має нижчий поживний рівень, ніж заморожений шпинат.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59



ШпинатКопирайт изображения

44. ПЕТРУШКА (р)
36 ккал / 100г
Родичка селери, петрушка була дуже популярна у давніх греків і римлян. Містить чимало корисних мінералів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
43. ОСЕЛЕДЕЦЬ
158 ккал / 100г
Атлантична риба, входить до п'ятірки найпопулярніших столових сортів. Багата жирними кислотами омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
42. МОРСЬКИЙ ОКУНЬ
97 ккал / 100г
Родова назва для низки споріднених жирних сортів риб середнього розміру. Популярний у середземноморському регіоні.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59



ОкуньКопирайт изображения
Image captionРибні страви багаті на жирні кислоти омега-3, які нормалізують рівень холестерину в крові

41. ПЕКІНСЬКА КАПУСТА (р)
13 ккал / 100 г
Капуста виду Brassica rapa, належить до того ж роду, що й броколі та цвітна капуста. Низькокалорійна.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
40. КРЕС-САЛАТ (р)
32 ккал / 100г
Інша назва - хріниця сійна, не плутати з водяною хріницею. Містить багато заліза.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
39. АБРИКОС (р)
48 ккал / 100г
Належить до кісточкових плодів, має порівняно високий вміст цукру, фітоестрогенів і антиоксидантів, зокрема бета-каротину.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
38. РИБНА ІКРА
134 ккал / 100г
Ікра риби містить багато вітаміну В-12 і жирних кислот омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
37. РИБА БІЛИХ СОРТІВ
134 ккал / 100г
Це види маслянистих прісноводних риб, родичів лосося. Поширені у північній півкулі. Багаті на кислоти омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
36.КОРІАНДР (р)
23 ккал / 100г
Трав'яниста рослина, багата каротиноїдами, використовується для лікування хвороб, зокрема розладів травлення, кашлю, болі в груді і лихоманки.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
35. САЛАТ-РОМЕН (р)
17 ккал / 100г
Різновид латуку, що свіжіше листя, то більше поживних речовин вони містять.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
34. ГІРЧИЦЯ (р)
27 ккал / 100г
Одна з найдавніших спецій, містить речовину синігрин, яка, як вважають, має потужні протизапальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
33. АТЛАНТИЧНА ТРІСКА
82 ккал / 100 г
Велика риба з білим м'ясом і низьким вмістом жиру, багата білками. Печінка тріски є джерелом риб'ячого жиру, багатого кислотами омега-3 і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
32. МЕРЛАНГ
90 ккал / 100 г
Різновид тріскових, розповсюджений в Атлантичному океані, в Україні - у Чорному морі.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
31. КАПУСТА КАЛЕ (р)
49 ккал / 100г
Різновид капусти, багатий на мінерали, фосфор, залізо і кальцій, а також вітамінами групи А і С.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62



КапустаКопирайт изображения
Image captionКапуста кале - відмінний гарнір, вона містить багато мінералів і вітамінів

30. КАПУСТА РОМАНЕСКО (р)
22 ккал / 100г
Не слід плутати з броколі. Має тонші стебла і менші суцвіття, є родичем репи.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
29. ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)
324 ккал / 100 г
Гострі висушені плоди рослини Capsicum. Чилі містить багато капсаїцину (завдяки чому він такий пекучий), каротиноїдів і антиоксидантів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
28. МОРСЬКИЙ МОЛЮСК
86 ккал / 100г
Пісний, багатий білками морепродукт. Їстівний молюск не потребує довгої теплової обробки, хоча вживати його треба з обережністю, щоби уникнути харчових отруєнь.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
27. БРАУНКОЛЬ (р)
32 ккал / 100 г
Ще один різновид капусти, близький родич кале.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
26. БАЗИЛІК (р)
23 ккал / 100г
Пряна, солодка трав'яна рослина, захищає від серцево-судинних захворювань, а також має протигрибкові та антибактеріальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
25. МЕЛЕНИЙ ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)
282 ккал / 100г
Джерело фітохімічних речовин, як-от вітаміни С, Е і А, а також фенольних сполук і каротиноїдів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
24. ЗАМОРОЖЕНИЙ ШПИНАТ (р)
29 ккал / 100г
Заморожування шпинату зберігає поживні речовини, тому у списку він має вищий індекс, ніж свіжий шпинат (45).
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
23. ЛИСТЯ КУЛЬБАБИ (р)
45 ккал / 100г
Є чудовим джерелом вітаміну А і С та кальцію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
22. РОЖЕВИЙ ГРЕЙПФРУТ (р)
42 ккал / 100г
Червоний колір м'якоті рожевого грейпфруту надають каротиноїди і лікопенові пігменти.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
21. МОРСЬКІ ГРЕБІНЦІ
69 ккал / 100г
Молюски з низьким вмістом жиру і високим вмістом білка, жирних кислот, калію і натрію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64



ГребінціКопирайт изображения

20. ТИХООКЕАНСЬКА ТРІСКА
72 ккал / 100 г
Близька родичка атлантичної тріски. ЇЇ печінка є значним джерелом риб'ячого жиру, багатого жирними кислотами і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
19. ЧЕРВОНА КАПУСТА (р)
31 ккал / 100г
ЇЇ диким предком була рослина, що росла на узбережжі Середземного моря.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
18. ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ (р)
27 ккал / 100 г
Містить багато міді, фосфору та магнію. Одне з найбагатших джерел вітаміну К.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
17. МИНТАЙ ДАЛЕКОСХІДНИЙ
92 ккал / 100г
Нежирна (менш ніж 1% жиру) риба, яка водиться у Беринговому морі і затоці Аляски.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
16. ЩУКА
88 ккал / 100г
Швидкий прісноводний хижак. Його м'ясо дуже поживне, але через ризик забруднення ртуттю вагітним жінкам вживати його не рекомендовано.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
15. ЗЕЛЕНИЙ ГОРОХ (р)
77 ккал / 100 г
Зелений горошок містить багато фосфору, магнію, заліза, цинку, міді та харчових волокон.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
14. МАНДАРИН (р)
53 ккал / 100г
Апетитні цитрусові фрукти. Містять багато цукру і каротиноїду криптоксантину, що є попередником вітаміну А.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
13. ВОДЯНА ХРІНИЦЯ (р)
11 ккал / 100г
Унікальна овочева рослина, яка росте у проточній воді. Має чудові лікувальні властивості і пряний аромат, схожий на хрін.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
12. ВИСУШЕНА СЕЛЕРА (р)
319 ккал / 100г
Висушені пластівці селери використовують як приправу. Вони є важливим джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
11. СУШЕНА ПЕТРУШКА (р)
292 ккал / 100 г
Сушену і подрібнену петрушку використовують як пряність. Вона має високий вміст бору, фтору та кальцію, необхідних для здорових кісток і зубів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69



ПетрушкаКопирайт изображения
Image captionПосипати страву петрушкою є гарною ідеєю

10. ЛУЦІАНОВІ
100 ккал / 100 г
Різновид окунів, морська риба. Найпоширенішим є червоний луціан. М'ясо поживне, але може містити небезпечні токсини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
9. ЛИСТЯ БУРЯКА (р)
22 ккал / 100г
Бурячиння містить багато кальцію, заліза, вітаміну К і групи В (насамперед рибофлавіну).
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 70
8. САЛО
632 ккал / 100 г
Гарне джерело вітамінів і мінералів. Сало є більш ненасиченим і корисним, ніж баранячий або яловичий жир.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 73
7. МАНГОЛЬД (р)
19 ккал / 100г
Дуже рідкісне дієтичне джерело беталаїну, фітохімічної речовини, яку вважають ефективним антиоксидантом і яка має багато інших корисних властивостей.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 78
6. ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ (р)
559 ккал / 100г
Насіння різних видів гарбузів є одним з найбагатших рослинних джерел заліза і марганцю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 84
5. НАСІННЯ ЧІА (р)
486 ккал / 100г
Крихітне чорне насіння містить велику кількість харчових волокон, білка, а-ліноленової кислоти, фенольної кислоти і вітамінів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 85
4. КАМБАЛА
70 ккал / 100 г
Камбала або палтус, зазвичай не містить ртуті і є відмінним джерелом вітаміну В1.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 88
3. ОКЕАНСЬКИЙ ОКУНЬ
79 ккал / 100 г
Атлантичний глибоководний вид риби, містить багато білка і мало насичених жирів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 89
2. ЧЕРІМОЯ (р)
75 ккал / 100г
Тропічна рослина з м'ясистою і солодкою білою м'якоттю. Багата цукром і вітамінами А, С, В1, В2, а також калієм.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 96



МигдальКопирайт изображения
Image captionЛідером за кількістю поживних речовин є мигдаль

1. МИГДАЛЬ (р)
579 ккал / 100 г
Багатий ненасиченими жирними кислотами. Запобігає серцево-судинним захворюванням і діабету.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 97
ДЖЕРЕЛА:
  • Наукове дослідження "Поживні властивості їжі", опубліковане в журналі PLoS ONE.
  • Нормативна база даних поживних речовин Міністерства сільського господарства США, випуск 28.
  • Енциклопедія харчових продуктів і здоров'я.
Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Future.

Related

Що станеться з вашим тілом, якщо їсти фісташки кожен день: 15 переваг для здоров’я

Дослідження підтверджують, що фісташки мають неабияку користь для здоров'я / pixabay.comФісташки можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину, зменшити ризик серцевих захворювань і підтримати ...

За допомогою стовбурових клітин дитину врятували від ампутації ноги

Операція зі вживлення стовбурових клітинПісля ДТП уся стопа хлопчика залишалася без шкірного покриву. Закордонні медики запевняли, що він не зможе ходити, і єдиний вихід - ампутація стопи, але дитині ...

ВООЗ закликала знову носити маски через COVID

ВООЗ закликали відновити масковий режимВ організації закликають владу країн надати доступ до надійних тестів, методів лікування та вакцин. Особливо тим, хто входить до "зони ризику".Всесвітня організа...

Post a Comment

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Пошук у цьому блозі

ЧитаютьСвіже

Читають

Свіже

Трамп назвав дату підписання угоди про надра

Трамп, звертаючись до міністра фінансів Скотта Бессента (другий справа), заявив про 24 квітня як дату підписання угодиВідповідний документ, імовірно, підпишуть через тиждень - 24 квітня, заявив публіч...

Китайські вчені представили найшвидший у світі носій флеш-пам'яті

Китайські вчені створили найшвидший у світі носій пам'ятіНовий пристрій може бути швидшим в 2,5 раза за найшвидші енергозалежні аналоги, та до 25 разів швидший за повільніші.Вчені з Фуданьського Уніве...

САУ і ракети: Німеччина передала пакет зброї ЗСУ

Україна отримала ще три САУ Zuzana 2Українські військові отримали безпілотники різних типів, тисячі снарядів і десятки броньованих транспортних засобів.Німеччина передала чергову партію військової доп...

Нацгвардійці відбили потужний штурм росіян під Покровськом

Українські воїни відбили масштабний механізований штурм російських окупантів (ілюстративне фото)Ворог кинув у бій велику кількість техніки: більшість це були бойові броньовані машини й мотоцикли, розп...

Дві третини боїв під Покровськом - Генштаб

ЗСУ стримують російський наступ на сході і півдні УкраїниРосійські загарбники організували майже півсотні штурмів на Покровському напрямку. Більшість їхніх атак вже захлинулися.Від початку поточної до...

Add to Any

Свіже

ЄДИНІ НОВИНИ

Варто подивитись

Facebook

Нас відвідали

20,811,746

Лічильники

item