Завжди свіжі новини з України та Світу. Політика, економіка, суспільство, євросоюз, спорт, технології, здоров'я, смачно та інше. #новини, #свіжі_новини, #політика, #україна, #смачно
ЗСУ стримують російський наступ на сході і півдні УкраїниРосійські загарбники організували майже півсотні штурмів на Покровському напрямку. Більшість їхніх атак вже захлинулися.Від початку поточної до...
У Дніпрі зросла кількість жертв і постраждалихРосіяни вбили двох жінок - дівчину та жінку старшого віку. Ще 16 людей постраждали, серед них є діти.Внаслідок масованої атаки російських БПЛА по Дніпру в...
Фото: ДСНС (ілюстративне фото)Ракетний удар ворога накоїв лиха в місті: двоє потерпілих - 35-річний чоловік та 32-річна жінка; вони госпіталізовані.Російські воєнні злочинці завдали ракетного удару по...
Полонені китайці на пресконференції у КиєвіНаразі щодо полонених громадян КНР підтримується контакт з китайською стороною дипломатичними каналами.Українська сторона розглядає обмін або репатріацію кит...
КНДР посилює свою присутність у війні проти УкраїниРосіяни будуть маніпулювати і заявляти, що військові КНДР воюють на "російській території за російською конституцією", зазначив Андрій Коваленко.Краї...
Вчені проаналізували понад 1000 харчових продуктів і оцінили їхні поживні та корисні для організму людини властивості. Дещо в цьому списку здивувало й самих дослідників.
Уявіть собі ідеальний продукт. Такий, що містить не менше і не більше поживних речовин, щоби задовольнити щоденну потребу організму. Якби така їжа існувала, можна було б спокійно їсти тільки її, не хвилюючись про збалансоване харчування.
Але у природі її немає. Проте є багато продуктів з високою поживною цінністю. Якщо скласти з них добре збалансовану дієту, ми зможемо забезпечити організм усіма необхідними елементами.
Вчені вивчили понад тисячу харчових продуктів і призначили кожному з них індекс поживності. Що вище індекс, то більше цей продукт відповідає щоденним потребам організму в тому чи іншому елементі.
Увага: деякі продукти походять від тварин або рослин, які зникають. Ми б не рекомендували споживати їх.
100. СОЛОДКА КАРТОПЛЯ / БАТАТ (р - рослина)
86 ккал / 100г
Ця яскраво-помаранчева бульба є доволі далеким родичем картоплі. Вона багата на бета-каротин.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 49
99. ІНЖИР (р)
249 ккал / 100 г
Інжир вирощують з найдавніших часів. У свіжому чи висушеному вигляді він є джерелом марганцю.
Горох є відмінним джерелом білків, вуглеводів, харчових волокон, мінералів і водорозчинних вітамінів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
49. КОРОВ'ЯЧИЙ ГОРОХ (р)
44 ккал / 100г
Або вігна китайська. Як і багато інших бобових, містить вуглеводи і більше білка, ніж зернові рослини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
48. САЛАТ СІЙНИЙ (р)
13 ккал / 100г
Також відомий як вершковий салат. Низькокалорійний, популярний в Європі.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
47. ВИШНЯ ЧЕРВОНА (р)
50 ккал / 100г
Різновид кислої вишні (Prunus cerasus), росте в Європі та Азії.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
46. ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ (р)
619 ккал / 100г
Волоські горіхи містять багато а-ліноленової кислоти і рослинних жирних кислот омега-3, надзвичайно корисних для здоров'я.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 58
45. СВІЖИЙ ШПИНАТ (р)
23 ккал / 100 г
Містить більше мінералів і вітамінів (насамперед вітамін А, кальцій, фосфор і залізо), ніж багато інших видів салатів. Шпинат посідає у списку дві позиції 45 і 24 у свіжому та замороженому вигляді відповідно. Спосіб його приготування дуже впливає на харчову цінність.
Свіжий шпинат може втратити поживну цінність, якщо його зберігають за кімнатної температури, і має нижчий поживний рівень, ніж заморожений шпинат.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
Копирайт изображения
44. ПЕТРУШКА (р)
36 ккал / 100г
Родичка селери, петрушка була дуже популярна у давніх греків і римлян. Містить чимало корисних мінералів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
43. ОСЕЛЕДЕЦЬ
158 ккал / 100г
Атлантична риба, входить до п'ятірки найпопулярніших столових сортів. Багата жирними кислотами омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
42. МОРСЬКИЙ ОКУНЬ
97 ккал / 100г
Родова назва для низки споріднених жирних сортів риб середнього розміру. Популярний у середземноморському регіоні.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 59
Копирайт изображенияImage captionРибні страви багаті на жирні кислоти омега-3, які нормалізують рівень холестерину в крові
41. ПЕКІНСЬКА КАПУСТА (р)
13 ккал / 100 г
Капуста виду Brassica rapa, належить до того ж роду, що й броколі та цвітна капуста. Низькокалорійна.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
40. КРЕС-САЛАТ (р)
32 ккал / 100г
Інша назва - хріниця сійна, не плутати з водяною хріницею. Містить багато заліза.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
39. АБРИКОС (р)
48 ккал / 100г
Належить до кісточкових плодів, має порівняно високий вміст цукру, фітоестрогенів і антиоксидантів, зокрема бета-каротину.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
38. РИБНА ІКРА
134 ккал / 100г
Ікра риби містить багато вітаміну В-12 і жирних кислот омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
37. РИБА БІЛИХ СОРТІВ
134 ккал / 100г
Це види маслянистих прісноводних риб, родичів лосося. Поширені у північній півкулі. Багаті на кислоти омега-3.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 60
36.КОРІАНДР (р)
23 ккал / 100г
Трав'яниста рослина, багата каротиноїдами, використовується для лікування хвороб, зокрема розладів травлення, кашлю, болі в груді і лихоманки.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
35. САЛАТ-РОМЕН (р)
17 ккал / 100г
Різновид латуку, що свіжіше листя, то більше поживних речовин вони містять.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
34. ГІРЧИЦЯ (р)
27 ккал / 100г
Одна з найдавніших спецій, містить речовину синігрин, яка, як вважають, має потужні протизапальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
33. АТЛАНТИЧНА ТРІСКА
82 ккал / 100 г
Велика риба з білим м'ясом і низьким вмістом жиру, багата білками. Печінка тріски є джерелом риб'ячого жиру, багатого кислотами омега-3 і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
32. МЕРЛАНГ
90 ккал / 100 г
Різновид тріскових, розповсюджений в Атлантичному океані, в Україні - у Чорному морі.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 61
31. КАПУСТА КАЛЕ (р)
49 ккал / 100г
Різновид капусти, багатий на мінерали, фосфор, залізо і кальцій, а також вітамінами групи А і С.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
Копирайт изображенияImage captionКапуста кале - відмінний гарнір, вона містить багато мінералів і вітамінів
30. КАПУСТА РОМАНЕСКО (р)
22 ккал / 100г
Не слід плутати з броколі. Має тонші стебла і менші суцвіття, є родичем репи.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
29. ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)
324 ккал / 100 г
Гострі висушені плоди рослини Capsicum. Чилі містить багато капсаїцину (завдяки чому він такий пекучий), каротиноїдів і антиоксидантів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
28. МОРСЬКИЙ МОЛЮСК
86 ккал / 100г
Пісний, багатий білками морепродукт. Їстівний молюск не потребує довгої теплової обробки, хоча вживати його треба з обережністю, щоби уникнути харчових отруєнь.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 62
27. БРАУНКОЛЬ (р)
32 ккал / 100 г
Ще один різновид капусти, близький родич кале.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
26. БАЗИЛІК (р)
23 ккал / 100г
Пряна, солодка трав'яна рослина, захищає від серцево-судинних захворювань, а також має протигрибкові та антибактеріальні властивості.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
25. МЕЛЕНИЙ ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ (р)
282 ккал / 100г
Джерело фітохімічних речовин, як-от вітаміни С, Е і А, а також фенольних сполук і каротиноїдів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 63
24. ЗАМОРОЖЕНИЙ ШПИНАТ (р)
29 ккал / 100г
Заморожування шпинату зберігає поживні речовини, тому у списку він має вищий індекс, ніж свіжий шпинат (45).
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
23. ЛИСТЯ КУЛЬБАБИ (р)
45 ккал / 100г
Є чудовим джерелом вітаміну А і С та кальцію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
22. РОЖЕВИЙ ГРЕЙПФРУТ (р)
42 ккал / 100г
Червоний колір м'якоті рожевого грейпфруту надають каротиноїди і лікопенові пігменти.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
21. МОРСЬКІ ГРЕБІНЦІ
69 ккал / 100г
Молюски з низьким вмістом жиру і високим вмістом білка, жирних кислот, калію і натрію.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
Копирайт изображения
20. ТИХООКЕАНСЬКА ТРІСКА
72 ккал / 100 г
Близька родичка атлантичної тріски. ЇЇ печінка є значним джерелом риб'ячого жиру, багатого жирними кислотами і вітаміном D.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 64
19. ЧЕРВОНА КАПУСТА (р)
31 ккал / 100г
ЇЇ диким предком була рослина, що росла на узбережжі Середземного моря.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
18. ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ (р)
27 ккал / 100 г
Містить багато міді, фосфору та магнію. Одне з найбагатших джерел вітаміну К.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
17. МИНТАЙ ДАЛЕКОСХІДНИЙ
92 ккал / 100г
Нежирна (менш ніж 1% жиру) риба, яка водиться у Беринговому морі і затоці Аляски.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
16. ЩУКА
88 ккал / 100г
Швидкий прісноводний хижак. Його м'ясо дуже поживне, але через ризик забруднення ртуттю вагітним жінкам вживати його не рекомендовано.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 65
15. ЗЕЛЕНИЙ ГОРОХ (р)
77 ккал / 100 г
Зелений горошок містить багато фосфору, магнію, заліза, цинку, міді та харчових волокон.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
14. МАНДАРИН (р)
53 ккал / 100г
Апетитні цитрусові фрукти. Містять багато цукру і каротиноїду криптоксантину, що є попередником вітаміну А.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 67
13. ВОДЯНА ХРІНИЦЯ (р)
11 ккал / 100г
Унікальна овочева рослина, яка росте у проточній воді. Має чудові лікувальні властивості і пряний аромат, схожий на хрін.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
12. ВИСУШЕНА СЕЛЕРА (р)
319 ккал / 100г
Висушені пластівці селери використовують як приправу. Вони є важливим джерелом вітамінів, мінералів і амінокислот.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 68
11. СУШЕНА ПЕТРУШКА (р)
292 ккал / 100 г
Сушену і подрібнену петрушку використовують як пряність. Вона має високий вміст бору, фтору та кальцію, необхідних для здорових кісток і зубів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
Копирайт изображенияImage captionПосипати страву петрушкою є гарною ідеєю
10. ЛУЦІАНОВІ
100 ккал / 100 г
Різновид окунів, морська риба. Найпоширенішим є червоний луціан. М'ясо поживне, але може містити небезпечні токсини.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 69
9. ЛИСТЯ БУРЯКА (р)
22 ккал / 100г
Бурячиння містить багато кальцію, заліза, вітаміну К і групи В (насамперед рибофлавіну).
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 70
8. САЛО
632 ккал / 100 г
Гарне джерело вітамінів і мінералів. Сало є більш ненасиченим і корисним, ніж баранячий або яловичий жир.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 73
7. МАНГОЛЬД (р)
19 ккал / 100г
Дуже рідкісне дієтичне джерело беталаїну, фітохімічної речовини, яку вважають ефективним антиоксидантом і яка має багато інших корисних властивостей.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 78
6. ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ (р)
559 ккал / 100г
Насіння різних видів гарбузів є одним з найбагатших рослинних джерел заліза і марганцю.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 84
5. НАСІННЯ ЧІА (р)
486 ккал / 100г
Крихітне чорне насіння містить велику кількість харчових волокон, білка, а-ліноленової кислоти, фенольної кислоти і вітамінів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 85
4. КАМБАЛА
70 ккал / 100 г
Камбала або палтус, зазвичай не містить ртуті і є відмінним джерелом вітаміну В1.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 88
3. ОКЕАНСЬКИЙ ОКУНЬ
79 ккал / 100 г
Атлантичний глибоководний вид риби, містить багато білка і мало насичених жирів.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 89
2. ЧЕРІМОЯ (р)
75 ккал / 100г
Тропічна рослина з м'ясистою і солодкою білою м'якоттю. Багата цукром і вітамінами А, С, В1, В2, а також калієм.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 96
Копирайт изображенияImage captionЛідером за кількістю поживних речовин є мигдаль
1. МИГДАЛЬ (р)
579 ккал / 100 г
Багатий ненасиченими жирними кислотами. Запобігає серцево-судинним захворюванням і діабету.
ІНДЕКС ПОЖИВНОСТІ: 97
ДЖЕРЕЛА:
Наукове дослідження "Поживні властивості їжі", опубліковане в журналі PLoS ONE.
Нормативна база даних поживних речовин Міністерства сільського господарства США, випуск 28.
Енциклопедія харчових продуктів і здоров'я.
Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Future.
Дослідження підтверджують, що фісташки мають неабияку користь для здоров'я / pixabay.comФісташки можуть допомогти знизити рівень поганого холестерину, зменшити ризик серцевих захворювань і підтримати ...
Операція зі вживлення стовбурових клітинПісля ДТП уся стопа хлопчика залишалася без шкірного покриву. Закордонні медики запевняли, що він не зможе ходити, і єдиний вихід - ампутація стопи, але дитині ...
ВООЗ закликали відновити масковий режимВ організації закликають владу країн надати доступ до надійних тестів, методів лікування та вакцин. Особливо тим, хто входить до "зони ризику".Всесвітня організа...
Трамп, звертаючись до міністра фінансів Скотта Бессента (другий справа), заявив про 24 квітня як дату підписання угодиВідповідний документ, імовірно, підпишуть через тиждень - 24 квітня, заявив публіч...
Китайські вчені створили найшвидший у світі носій пам'ятіНовий пристрій може бути швидшим в 2,5 раза за найшвидші енергозалежні аналоги, та до 25 разів швидший за повільніші.Вчені з Фуданьського Уніве...
Україна отримала ще три САУ Zuzana 2Українські військові отримали безпілотники різних типів, тисячі снарядів і десятки броньованих транспортних засобів.Німеччина передала чергову партію військової доп...
Українські воїни відбили масштабний механізований штурм російських окупантів (ілюстративне фото)Ворог кинув у бій велику кількість техніки: більшість це були бойові броньовані машини й мотоцикли, розп...
ЗСУ стримують російський наступ на сході і півдні УкраїниРосійські загарбники організували майже півсотні штурмів на Покровському напрямку. Більшість їхніх атак вже захлинулися.Від початку поточної до...