Вбивали офіцерів розвідки. Що розповіла СБУ про затримання групи російських диверсантів

Вбивали офіцерів розвідки. Що розповіла СБУ про затримання групи російських диверсантів
Офіцери російської розвідки Олексій Комарічет та Тимур Дзортов заарештовані після невдалого теракту
Голова СБУ Василь Грицак і головний військовий прокурор Анатолій Матіос на спільному брифінгу заявили про затримання групи російських диверсантів, які вбивали українських офіцерів розвідки. Розповідаємо, що стало відомо. 

Затримано вісьмох диверсантів

Грицак оголосив, що затримано і заарештовано сімох диверсантів російських спецслужб, які здійснювали теракти в Україні, а ще одного диверсанта затримали вранці 17 квітня. 
Матіос уточнив, що двоє затриманих - громадяни РФ, а ще п'ятеро - громадяни України, затриманий вранці 17 квітня диверсант - також громадянин України.
Головний військовий прокурор повідомив, що один із затриманих громадян України забезпечив росіянам документи про безперешкодне і неодноразове відвідування України. Ще один громадянин України забезпечував їм автомобільний транспорт для ведення стеження. Третій українець забезпечував угрупованню зброю і вибухові пристрої. Четвертий - несанкціонований доступ до баз даних правоохоронних та контролюючих держорганів. Матіос повідомив, скільки коштує несанкціонований доступ до таких баз. Затримано також особу, яка організовувала екстрену евакуацію членів диверсійного угруповання з території Києва.
За словами голови СБУ з 2017 року на підконтрольну українській владі територію з Росії і так званої "ДНР" було відправлено кілька диверсійно-терористичних груп, що діяли автономно. Ці групи відправляла російська військова розвідка.
Одна з цих груп скоїла підрив автомобіля начальника спецназу ГУР Міноборони України Максима Шаповала в Солом'янському районі Києва 27 червня 2017 року, внаслідок якого він загинув.
4 квітня 2019 року за аналогічним сценарієм один із диверсантів спробував закласти вибухівку під автомобіль українського військового розвідника, але стався самопідрив. Виконавець цього теракту, який є також керівником ДРГ, отримав важкі тілесні ушкодження. Грицак продемонстрував відео самопідриву, з якого ясно, що йдеться про спробу теракту на парковці гіпермаркету Ашан на вул. Вільямса з метою вбивства співробітника спецслужб, якого, за даними ЗМІ, звуть Кирило Буданов.
Тоді чоловікові, який намагався закласти вибуховий пристрій, згідно з повідомленнями ЗМІ, відірвало руку. А речник Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив, що він помер у лікарні, не приходячи до тями.
За словами Грицака, як підрив автомобіля, внаслідок якого загинув Максим Шаповал, так і спроба закласти вибухівку в автомобіль біля Ашану, були спільними операціями ФСБ РФ і Головного управління Федерального штабу Збройних сил РФ, відомого як військова розвідка Росії. Організовували обидва злочини одні і ті ж співробітники російських спецслужб.

Диверсант, який підірвався під час встановлення бомби, живий

Грицак повідомив, що диверсант, який встановлював вибуховий пристрій під автомобілем розвідника і підірвався на ньому, насправді живий. Він у важкому стані і перебває в лікарні, його заарештували. За словами головного військового прокурора Анатолія Матіоса, інформацію про його смерть поширили, оскільки на той момент місцезнаходження його спільника і його плани були невідомі.
Голова СБУ продемонстрував відео, на якому суддя спілкується із затриманим терористом по відеозв'язку під час його арешту. На відео чоловік при свідомості і відповідає на питання за допомогою перекладача, зокрема говорить, що він уродженець Москви. У нього немає частини правої руки.
Грицак заявив, що чоловік на відео - керівник диверсійної групи, який безпосередньо закладав вибуховий пристрій під автомобіль українського розвідника. Ім'я цього диверсанта - Комарічев Олексій Анатолійович, він громадянин РФ, народився 17 січня 1978 року і постійно проживає у Москві.
Олексій Комарічев
Олексій Комарічев / Фото: ssu.gov.ua
Комарічев раніше служив у полку охорони уряду Москви і Федеральній службі Росії з контролю за обігом наркотиків. У 2016 році його звільнили за "компрометуючих обставин", після чого він вступив на службу у військову розвідку під тиском ФСБ. За сприяння ФСБ його звільнили з-під варти, де він, імовірно, перебував у зв'язку з "компрометуючими обставинами" і залучили до диверсійної діяльності на території країн Євросоюзу та України як офіцера військової розвідки.
Для здійснення диверсійної діяльності Комаричева та ще одного затриманого диверсанта - Дзортова - російські спецслужби забезпечили фальшивими паспортами Киргизстану, Комаричева - на ім'я Олексія Ломако, а Дзортова - на ім'я Руслана Кіріка.
Національне центральне бюро Інтерполу в Киргизстані вже повідомило у відповідь на офіційний запит, що ці паспорти - фальшивка. Їхні номери відповідають номерам справжніх паспортів, які видавалися раніше громадянам Киргизстану.

Затримання і допит Дзортова

Грицак розповів, що Дзортова Тимура Мовлаєвича співробітникам СБУ вдалося виявити і затримати на конспіративній квартирі, він також був заарештований судом. Дзортов народився 24 грудня 1988 року, він постійно проживає в місті Магас Республіки Інгушетія, є громадянином Росії.
Дзортов - колишній співробітник МВС РФ, учасник бойових дій на Північному Кавказі, а до 2013 року служив в особистій охороні глави Республіки Інгушетія Юнус-Бека Євкурова. У 2015-2017 роках Дзортов був заступником керівника адміністрації глави Республіки Інгушетія.
Він безпосередньо контролював закладення Комаричевим вибухового пристрою і повинен був забезпечити його безпечний відступ.
СБУ оприлюднила фрагмент допиту Дзортова. Під час допиту він називає своє ім'я, місце проживання і розповідає, де він проходив службу. Потім Дзортов заявляє, що співпрацює з російською розвідкою з 2017 року.
За його словами, у 2017 році він потрапив на територію України "через Донецьк".
Серед завдань він називає збір даних про співробітників військової розвідки України, встановлення місця перебування перебіжчика, який працював на спецслужби РФ під прізвищем Богданов та його автомобіля, ліквідацію співробітника військової розвідки за допомогою вибухового пристрою.
"Завдання було не виконане, тому що вибуховий пристрій спрацював до причеплення до автомашини", - говорить Дзортов під час допиту.
Ще одним завданням Дзортова було намалювати схему кафе Тірамісу і відправити до Москви.

Підготовка терактів у Прибалтиці

Під час допиту Дзортов також заявив, що, крім трьох або чотирьох поїздок в Україну, виїжджав і в Європу.
А Анатолій Матіос заявив, що на флешках, які передали журналістам, міститься зізнання Дзортова про "скоєння таких самих терористичних актів та підготовку до їх скоєння на території Європейського Союзу, в тому числі у країнах Прибалтики".
Грицак додав, що на даний момент СБУ не інформувала європейських колег про протиправну діяльність представників російських спецслужб, яку вони вели на території Євросоюзу. "Але в рамках кримінального провадження за допомогою відповідних правових механізмів ми обов'язково будемо взаємодіяти і обов'язково будемо перевіряти надані нам у процесі здійснення розшукових дій матеріали".

Підготовка злочинів в Україні

За словами Грицака, Дзортов і Комарічев пройшли кілька етапів підготовки у Москві, Республіці Дагестан і в Донецьку під керівництвом російських офіцерів розвідки.
Ліквідацію українських розвідників спочатку планували замаскувати під побутове вбивство за допомогою ножа - з хуліганських мотивів. Для цього Комарічев пройшов тренування з ножового бою. Також його готували як підривника. Крім того, відпрацьовувався варіант вбивства українського офіцера Дзортовим з пістолета із глушником.
Першу спробу ліквідації співробітника українських спецслужб (імовірно Кирила Буданова - ред.) спецслужби Росії здійснили ще у 2017 році. Тоді Комарічев і Дзортов повинні були потрапити на територію України через тимчасово окуповані території Донецької області за сприяння так званого "МДБ ДНР". Комаричеву і Дзортову повинен був допомагати житель Донецька, громадянин України Шутов Олег Миколайович 1966 року народження.
Шутов через своїх агентів організовував розвідку біля місця проживання офіцерів спецслужб України, готував конспіративні квартири для Комаричева і Дзортова, орендував автотранспорт. Він також організовував транспортування до Києва пістолета із глушником для скоєння вбивства. Весь цей час Шутов перебував у Донецьку і керував своїми агентами за допомогою зашифрованої переписки. Оперативники СБУ розкрили всіх членів цієї агентурної мережі.
Завдяки вжитим СБУ заходам, російські спецслужби у 2017 році скасували операцію, але не відмовилися від здійснення теракту.
Від травня 2018 року підготовкою операції з ліквідації офіцера української розвідки займалася вже інша особа - громадянин РФ 1968 року народження Куштов Башир Абдулхамідович, житель міста Магас у Республіці Інгушетія. Грицак зазначив, що Куштов раніше вже організовував злочини, зокрема, вбивства чеченських біженців, про що писали ЗМІ.
У 2018-2019 роках через Куштова Комарічев і Дзортов отримали гроші від спецслужб РФ. Він також сприяв їм в оренді квартир та автомобілів.
Місце перебування вбитого ними розвідника Максима Шаповала і ще одного розвідника, на якого було скоєно замах, диверсанти встановили за допомогою несанкціонованого доступу до баз даних українських правоохоронних органів.

Виконавець вбивства українського розвідника Максима Шаповала

26 червня 2017 року Шутов заклав вибухівку під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала, заявив Василь Грицак.
В СБУ заявили, що Олег Шутов заклав вибухівку під автомобиль Шаповала
В СБУ заявили, що Олег Шутов заклав вибухівку під автомобиль Шаповала / Фото: ssu.gov.ua
Для цього Шутов зняв квартиру в будинку, в якому жив Шаповал. Він також орендував паркомісце поруч із місцем, де ставив свій автомобіль Шаповал.
Грицак продемонстрував відео того, як Шутов встановлює вибухівку на автомобіль Шаповала.
На відео видно, як чоловік заходить на парковку з білим пакетом і виходить звідти вже без пакета.
За словами Грицака, через годину після цього Шутов забрав свої речі із квартири, яку орендував, і поїхав з Києва до Росії.
На даний момент Шутов перебуває на непідконтрольній українській владі території Донбасу.

Керівники диверсантів

Голова СБУ зазначив, що Шутов - співробітник так званого "Центру спеціальних операцій МДБ ДНР", який контролюють офіцери ФСБ РФ і російської військової розвідки.
Керівником "Центру спеціальних операцій МДБ ДНР" є Василь Євдокимов 1973 року народження на прізвисько "Ленін".
Євдокимов 21 березня 2017 року організував ще один теракт в Україні - підрив у Маріуполі офіцера української контррозвідки Олександра Хараберюша в його автомобілі. Виконавиця цього теракту Юлія Прасолова визнала свою провину і відбуває 12-річний тюремний термін.
За словами Грицака, дії Куштова, Комаричева і Дзотова координував ще один громадянин РФ, який, за попередніми даними, є помічником керівника російської військової розвідки на ім'я Рустем. Рустем особисто координував тренування обох виконавців і приймав рішення про час і спосіб ліквідації офіцерів українських спецслужб. Він також повідомив виконавцям про місця зберігання зброї та вибухівки в Києві.
Головним організатором вбивств Хараберюша і Шаповала та спроби ліквідувати ще одного офіцера української розвідки (ймовірно Кирила Буданова - ред.) Грицак назвав генерал-лейтенанта ФСБ РФ Мінаєва Дмитра Вікторовича 1966 року народження - начальника Департаменту контррозвідувальних операцій ФСБ РФ. У дні, коли були підірвані автомобілі Хараберюша і Шаповала, Мінаєв перебував на Донбасі у так званому "Центрі спеціальних операцій МДБ ДРН".

Related

Події в Україні 4804407473159385462

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item