Тихий вбивця: стійкі до ліків бактерії атакують Близький Схід - Middle East Eye

Тихий вбивця: стійкі до ліків бактерії атакують Близький Схід - Middle East Eye
Це явище називають тихим цунамі, яке може відкинути медицину назад в Середні століття. На Близькому Сході та інших частинах світу широко поширюються штами бактерій, стійких до широкого спектру антибіотиків.

Карам Ясін, яка раніше працювала медсестрою в організації «Лікарі без кордонів» (MSF), зараз консультує пацієнтів щодо резистентності до антибіотиків в лікарні післяопераційної реабілітації. Вона була створена рік тому благодійною організацією в Мосулі на півночі Іраку.

Незабаром після відкриття лікарні співробітники стали помічати високий рівень резистентності до антибіотиків серед пацієнтів. Іракська армія відновила контроль над Мосулом в 2017 році, а наступ на «Ісламська держава» тривало майже дев'ять місяців. «Минуло більше року після військового наступу на Мосул, і наслідки поширення резистентності до антибіотиків помітніше, ніж будь-коли», - сказала Ясін в інтерв'ю «Мідл іст ай» (Middle East Eye).

Як заявляє організація «Лікарі без кордонів», резистентність до антибіотиків в Іраку і на всьому Близькому Сході загрозливо висока. Більше третини пацієнтів лікарні Мосула стійкі до широкого спектру ліків.

Ключові причини виникнення проблеми стійкості до ліків - нерегульоване використання антибіотиків, погана гігієна і загальний хаос після війни. Збільшення вартості медичного обслуговування та ліків - як в Єгипті - часто спонукає людей займатися самолікуванням.

Годування антибіотиками великої рогатої худоби з метою збільшення його ваги

Тим часом, ще одним значущим чинником є ​​широке використання антибіотиків та зловживання ними в сфері тваринництва, оскільки велика рогата худоба часто годують ліками для збільшення ваги.

Так, антибіотики згодовують тваринам, в результаті чого вони потрапляють в харчовий ланцюг і створюють стійкість до ліків у людей.

«15 років тому використання антибіотиків [в Іраку] було досить регламентовано, і у нас була хороша система охорони здоров'я, - зазначила Ясін. Але війна 2003 року змінила все. Деякі антибіотики, отримання яких раніше вимагало рецепта лікаря, з'явилися у вільному доступі на ринку, і люди стали приймати їх частіше - кожен раз, коли хворіли ». «Тепер в Іраку фармацевт може продати вам без рецепта навіть ін'єкційні антибіотики», - додала жінка.

Ситуацію в Мосулі можна розглядати як особливий випадок. Місто було зруйноване в результаті тривалої окупації «Ісламської держави», а потім - тривалої облоги. Тисячі людей загинули або отримали поранення в ході боїв за місто, була зруйнована інфраструктура, а здоров'я людей - як фізичне, так і психічне - серйозно постраждало. Однак те, що відбувається в Мосулі багато в чому повторюється в інших частинах Близького Сходу та інших регіонах по всьому світу.

Американські солдати і Iraqibacter

Резистентність до антибіотиків поряд з тероризмом і зміною клімату вважається однією з найсерйозніших загроз, з якими стикається сьогодні світова спільнота. Протягом багатьох десятиліть ряд антибіотиків перешкоджав поширенню бактеріальних інфекцій. Як наслідок, мільйони людей були врятовані, а тривалість життя збільшилася.

Однак в останні роки спостерігаються ознаки зниження ефективності антибіотиків. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, де можна спостерігати вкрай тривожну ситуацію.

Хоча стійкість до згаданих ліків на Близькому Сході спостерігалася протягом багатьох років, вперше її почали розглядати як серйозну регіональну проблему в 2003 році. Американські солдати, які отримали поранення в результаті бойових дій в Афганістані та Іраку тоді, придбали множинну лікарську резистентність.

Коли бактеріальні інфекції не піддавалися лікуванню, навіть при застосуванні найсильніших ліків, лікарі були змушені проводити операції по ампутації ніг. Штам Acinetobacter baumannii став настільки поширеним серед солдатів, що отримав прізвисько Iraqibacter. Американські військові, володіючи величезною кількістю медичних ресурсів, змогли, по крайней мере, поставити проблему під контроль.

Однак більшість урядів на Близькому Сході не мають коштів для адекватного лікування людей зі стійкістю до антибіотиків. Вивчення інфекцій вимагає значного досвіду і великих сум грошей. Так, курс ліків для прийому внутрішньовенно може коштувати кілька тисяч доларів.

У лікарні організації «Лікарі без кордонів» в Мосулі є спеціальні відділення, де можна лікувати пацієнтів з такими інфекціями. Також для допомоги жертвам конфлікту, який отримав серйозні травми, можуть знадобитися консультації.

У багатьох медичних установах регіону відсутні ізолятори, а в деяких навіть немає таких базових речей, як рукавички.

У деяких випадках немає достатніх запасів чистої води і відсутні належні санітарні умови. При таких обставинах інфекції можуть поширюватися дуже швидко.

«Роздача антибіотиків, як цукерок»

Доктор Річард Мерфі, в даний час співробітник Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, працював в організації «Лікарі без кордонів» з питань резистентності до антибіотиків в Йорданії.

«Близький Схід, поряд з Південною Азією, є однією з гарячих точок резистентності до антибіотиків - багато в чому через надмірне їх використання і часто повної відсутності контролю в цій сфері», - розповів Мерфі. - Ми почали обмежувати використання антибіотиків в лікарнях в Аммані, однак проблема набагато ширше - люди очікують, що їм будуть давати ліки для цілого ряду відносно легких захворювань «.

Як демонструють результати досліджень, проведених серед великої іракської громади в Йорданії, багато людей отримують антибіотики від друзів або родичів або зберігають залишилися таблетки для майбутнього використання. За словами одного йорданського лікаря, його країна споживає в три рази більше антибіотиків за один рік, ніж Великобританія, хоча чисельність її населення складає всього лише шосту частину британського населення.

«Істинний масштаб проблеми став для мене очевидний тільки, коли я побачив результати аналізів пацієнтів, які відвідують амбулаторні клініки в Афганістані», - розповів Мерфі в інтерв'ю MEE. - В цілому це були здорові люди з невеликими скаргами, проте рівень резистентності до антибіотиків серед них виходить за межі норми. В їх організмі виявлені штами стійких до препаратів бактерій. Цьому сприяє загальна ситуація в суспільстві - роздача антибіотиків, як цукерок. Якщо люди дійсно хворіють або отримують травми, лікувати вже нічого, і інфекції можуть легко передаватися «. Доктор зізнався: «Ситуація на Близькому Сході, ймовірно, схожа - справа не в тому, що справи йдуть краще, а в тому, наскільки швидко все стає гірше».

Криза в Газі

Було зареєстровано декілька випадків резистентності до антибіотиків в Секторі Газа. Це один з найбільш густонаселених районів на Землі, де сильно обмежений доступ до чистої питної води і не дотримуються базові гігієнічні стандарти.

Штами бактерій не поважають кордону.

Неочищені стічні води Гази, які можуть містити штами стійких до антибіотиків бактерій, зливаються в Середземне море і завдяки припливам досягають пляжів в Ізраїлі. Також вони проникають в систему водопостачання Гази, Єгипту та Ізраїлю.

Згідно з результатами дослідження, проведеного за дорученням уряду Великобританії в 2016 році, стійкі до антибіотиків штами бактерій, такі як E.coli і Mycobacterium tuberculosis, щорічно стають причиною смерті 700 тисяч осіб. При цьому даний показник вважається заниженими. Як стверджується в дослідженні, до середини століття ця цифра може досягти 10 мільйонів в рік.

Маленька прибуток для фармацевтичних компаній

«У зв'язку з відсутністю оперативних та злагоджених дій багатьох зацікавлених сторін наш світ вступає в епоху, коли антибіотики втрачають ефективність, і звичайні інфекції і невеликі травми, які можна було виліковувати протягом багатьох десятиліть, зараз можуть знову вбивати», - заявила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

Резистентність до антибіотиків ставить під загрозу досягнення сучасної медицини. Трансплантація органів, хіміотерапія і операції, такі як кесарів розтин, стають набагато небезпечнішими через відсутність ефективних антибіотиків для профілактики і лікування інфекцій.

Миру терміново необхідні так звані нові ліки - абсолютно нові антибіотики, з якими штами бактерій раніше не стикалися, однак за останні чверть століття вони так і не з'явилися. Розробка таких препаратів вимагає великої кількості часу і ресурсів. Як заявляють фармацевтичні компанії, їм потрібні податкові пільги та інші стимули для запуску складних дослідницьких програм.

Якщо буде розроблений радикально новий антибіотик, ВООЗ та інші організації будуть намагатися строго обмежити його застосування, щоб зберегти ефективність засобу. Виробництво рідко використовуваних препаратів не привабливо для фармацевтичних компаній; більше прибутку приносить розробка ліків для тривалого прийому, включаючи кошти для лікування раку та інших захворювань.

«Дурість людства»

Тім Уолш - професор медичної школи в Університеті Кардіффа (Великобританія) і світовий авторитет по резистентності до протимікробних препаратів.

«Ми не тільки не змогли розробити нові ліки, незважаючи на масштаб проблеми. Нам все ще не вистачає скоординованих міжнародних дій. Моніторинг в лікарнях і збір даних в багатьох регіонах абсолютно незадовільні. Мова йде про гігієну, санітарії та належної очистки стічних вод, - зауважив професор. У разі конфлікту, як, наприклад, в Сирії, Лівії або, що найгірше, в Ємені, ви дійсно не маєте жодного уявлення про те, що відбувається - фактори ризику швидко множаться ».

За словами Уолша, Інтернет сприяв виникненню нерегульованого ринку антибіотиків. Крім того, одним з факторів резистентності до протимікробних препаратів є багатомільярдні індустрія медичного туризму. Тисячі людей на Близькому Сході щорічно їздять на операції в Таїланд або Індію: дуже часто вони підхоплюють мікроби і привозять їх додому.

«Людство проявляє просто вражаючу дурість в цьому питанні», - стверджує Уолш.

Кіран Кук, Middle East Eye (Великобританія)

Related

Здоров'я 6881148653440147048

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item