Джуліан Ассанж: засновника Wikileaks заарештували в Лондоні

Джуліан Ассанж: засновника Wikileaks заарештували в Лондоні
Засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа заарештували в Лондоні в посольстві Еквадору, після того як Еквадор відмовився надавати йому притулок у своєму посольстві, де він переховувався сім років.
Поліція повідомила, що його затримали через неявку до суду, згідно з ордером, виданим у 2012 році.
Ассанж перебуває під вартою в поліцейському відділку в центрі Лондона. Він залишатиметься там до появи у Вестмінстерському магістратському суді, що має відбутися "найближчим часом", йдеться в повідомленні поліції.
Джуліан Ассанж отримав притулок у посольстві сім років тому, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачували в сексуальному насильстві. Справу з того часу закрили.
Президент Еквадору Ленін Морено заявив, що Ассанжу відмовили у притулку через постійні порушення міжнародних конвенцій.
Wikileaks у Twitter заявила, що Еквадор діяв незаконно, "з порушенням міжнародного права".
Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джавід Саджид у Twitter підтвердив, що Джуліан Ассанж перебуває під вартою.
"Я хочу подякувати Еквадору за співпрацю, а поліції - за професіоналізм. Ніхто не може бути над законом", - зазначив міністр.
Як повідомляє Скотленд-Ярд, поліцію запросив до посольства посол Еквадору після того, як Ассанжа позбавили притулку.
7 грудня 2010 року Джуліана Ассанжа затримала лондонська поліція після того, як він добровільно з'явився у поліцейському відділку, а через дев'ять днів Високий суд у Лондоні випустив засновника Wikileaks з в'язниці під заставу.
У 2012 році, після того як британський суд видав розпорядження про арешт Ассанжа за справою про його видачу Швеції, він сховався в посольстві Еквадору в Лондоні.
47-річний Джуліан Ассанж відмовлявся залишити посольство, стверджуючи, що його хочуть екстрадувати у США через діяльність Wikileaks, зокрема за публікацію у 2010 році таємних військових документів і дипломатичної пошти.

Еквадору "увірвався терпець"

Президент Еквадору в оприлюдненому у Twitter відеозверненні заявив, що країні "увірвався терпець через поведінку пана Ассанжа" після того, як стало відомо, що він втручався у внутрішні справи інших держав.
"Останній інцидент стався в січні 2019 року, коли WikiLeaks оприлюднили документи Ватикану", - заявив пан Морено.
"Це та інші публікації підтвердили підозри світу про те, що пан Ассанж досі пов'язаний із WikiLeaks і таким чином втручається у внутрішні справи інших країн", - додав президент.
Напередодні Wikileaks повідомили про шпигунську операцію, яку нібито розгорнули в посольстві Еквадору проти Ассанжа.
Між Еквадором та Ассанжем тривалий час точилися суперечки щодо того, що йому можна і не можна робити в посольстві.
Як повідомляє кореспондент Джеймс Ландейл, з часом в Ассанжа забрали доступ до інтернету, а його самого звинуватили у веденні політичної діяльності, що за умовами надання притулку не дозволяється.
Міністр у справах Європи та Америки британського МЗС Алан Дункан заявив, що арешту передував "тривалий діалог" між двома країнами.

Related

Події у світі 3983736093466486430

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item