На думку вчених, нам слід замислитися про використання деяких комах в якості альтернативи звичним стравам.

Вчені розповіли про користь вживання в їжу комах і павукоподібних

Люди по всьому світу вживають комах в їжу — і це далеко не завжди пов'язано з голодом. Так, личинки червоного пальмового довгоносика — частина традиційної кухні Південно-Східної Азії. Їх смажать протягом кількох хвилин у фритюрі і подають з сіллю і білим перцем. А, наприклад, личинки хрущака користуються популярністю як ласощі навіть у Європі, зокрема в Нідерландах.
Вчені з різних країн неодноразово пропонували не обмежуватися існуючими традиціями та зробити вживання комах явищем повсюдним. «Всі давно розуміють, що комахи в майбутньому стануть для нас відмінним джерелом білків, ненасичених жирних кислот, мінералів, вітамінів і клітковини. При цьому ніхто не перевіряв, чи зможуть вони замінити апельсиновий сік і оливкову олію, а також інші джерела найважливіших антиоксидантів», — говорить італієць Мауро Серафіні (Mauro Serafini) з Університету Терамо.
Дослідник разом з колегами вирішив проаналізувати користь від вживання в їжу комах. Вчені також детально розглянули деяких павукоподібних, багато з яких стали невід'ємною частиною кухні Азії і Африки.
Після відділення неїстівних частин тіла, зокрема крил, дослідники розтерли тіла комах і павукоподібних, після чого розчинили отриману «кашу» в воді і жирі. Потім фахівці виміряли вміст антиоксидантів в субстанції.
Як показали експерименти, при схожих показниках калорійності вживання в їжу живих істот може мати абсолютно різні ефекти для людського організму. Наприклад, страви зі скорпіонів і тарантулів не можуть похвастатися великим вмістом речовин, які нейтралізують небезпечні реакції в клітинах людини.
Водночас поїдання мурах, сарани, цикад, гусениць шовкопряда і африканських метеликів може бути корисним для організму, оскільки ці комахи містять у два рази більше антиоксидантів, ніж оливкова олія або апельсиновий сік при порівнянних обсягах і порціях. «Як мінімум два мільярди жителів Землі регулярно вживають комах в їжу. Нам залишилося переконати інші шість мільярдів, що це не така вже погана ідея», — кажуть автори дослідження. Однак поки що вчені все ж хочуть ретельніше оцінити вплив комах на людський організм.