Угода "Мотор Січ"-Китай: Україна не повинна повторити Бушерську помилку - експерт

Угода "Мотор Січ"-Китай: Україна не повинна повторити Бушерську помилку - експерт

Повторення сумної історії з розривом контракту на будівництво Бушерської АЕС без реальних компенсаторів з боку США ніяк не може сприйматися як альтернатива в угоді між Україною і Китаєм, пише експерт Борис Кушнірук у Facebook.
Також подальше управління компанією "Мотор Січ", в якій держава Україна стає власником 25% акцій, відкриває нові можливості для розвитку підприємства і контролю з боку держави, безпосередньо беручи участь в органах управлінь та контролю своїми представниками. Нікого в світі не цікавить збереження українських високотехнологічних виробництв, крім самої України. Їх необхідно зберігати, розвивати і захищати.
"Самостійно це завдання високотехнологічні компанії вирішити не можуть. Це вже рівень державної політики і стратегічного бачення. Очевидно, що зараз керівництво української держави виявилося перед дуже непростою дилемою: яким чином зберегти ці виробництва, і при цьому не посваритися з двома потужними державами світу", - вважає експерт.
Намір заблокувати угоду з Китаєм може привести тільки до повної зупинки виробництва, оскільки самостійно, у відриві від глобальних виробничих ланцюжків, Україна не в змозі забезпечити фінансування, "вже не кажучи про портфель замовлень для його фунцкціонування. Наприклад, для забезпечення розвитку одного з головних світових гігантів літакобудування - "Airbus" - задіяні фінансові та технологічні можливості чотирьох держав ЄС (Франції, Німеччині, Великій Британії, Іспанії)", - пише Кушнірук.
"Але відкладати рішення в далеку шухляду неможливо. Президенту Зеленському та його команді доведеться в стислі терміни приймати рішення, яке повинно відповідати довгостроковим інтересам держави, і що не менш важливо, інтересам працівників моторобудівного підприємства, Запоріжжя та передбачати зрозумілі зобов'язання і гарантії інвестора", - на закінчення додає експерт.
11 вересня Дональд Трамп звільнив Джона Болтона з поста радника президента США з національної безпеки. "Я істотно не згоден з багатьма його пропозиціями, як і інші члени адміністрації", - написав Трамп в своєму твіттер-акаунті
Раніше повідомлялося про зустріч Джона Болтона з секретарем РНБО Олександром Данилюком, в результаті якої Данилюк заявив про "співпрацю, яка відкриває багато перспектив для обох країн", не уточнюючи деталей переговорів.

Related

Економіка 8957089935708426389

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item