Найрідкісніший мінерал на світі

Найрідкісніший мінерал на світі
У 1956 році британський мінералог Артур Пейн (англ. Artur Pain) виявив на копальнях в околицях Могока в Бірмі (нині ця країна називається М'янма) невідомий до того часу мінерал, який представляв собою прозорий камінь, з забарвленням від оранжево-кривавого до червоно-коричневого.

Аналіз в лабораторіях рідного Пейну Оксфорда показав: мінерал є складним оксидом. У складі мінералу міститься кальцій, цирконій, бор, алюміній і кисень, а також сліди хрому і ванадію (хімічна формула: CaZrBAl9O18). Наявність в молекулі окисленого алюмінію і бору додає речовині чималої твердості: за шкалою Мооса новий мінерал набрав 8 балів. Плеохроїчність мінералу проявляється в зміні кольору з рубіново-червоного на коричнево-помаранчевий при розгляданні зразка в перпендикулярних напрямках.

Знайдений камінь після дослідження і вивчення фахівцями на честь свого першовідкривача було названо Пейнітом (англ. Painite).

Примітно, що до 2005 року пейніт було виявлено тільки на одній єдиній копальні в Бірмі. З тієї причини, що просто не було виявлено інших родовищ цього мінералу, в світі налічувалося всього 25 відомих кристалів. Лише два камені зі знайдених були ограновані.

В кінці 2005 - початку 2006 років на півночі М'янми було знайдено ще одне родовище пейніту, однак добуті в цьому місці камені разюче відрізнялися за своєю якістю від тих, що знаходили раніше: камені були темні, непрозорі, а в їхньому складі були присутні безліч домішок. У наукових співтовариств є надія, що розробка в тому районі може принести більше кристалів пейніту. Але на сьогоднішній день дослідникам не вдалося виявити інших родовищ цього мінералу.
Вага найбільшого на сьогоднішній день пейніту - 2,5 карата.

Майже всі знайдені кристали пейніту (крім кількох штук, які потрапили до приватних колекцій) були поділені між Британським музеєм природознавства, гемологічним інститутом Америки, Каліфорнійським інститутом технології та Науково-дослідною лабораторією дорогоцінного каменю в Люцерні (Швейцарія).

Саме цей камінь і було занесено в Книгу Рекордів Гіннеса як найбільш рідкісний мінерал в світі. Ціна найрідкіснішого мінералу на світі становить $300,000 за грам.

Related

Цікаво 3107337591462894998

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item